🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщането на царя

Владимир Путин отново ще управлява официално Русия. Дали този път ще е различен, няма значение, защото системата му няма друг избор.

Той остана единственият и неоспорим стълб на днешната руска система. Какво ще стане, ако доверието и в него се срине?
Той остана единственият и неоспорим стълб на днешната руска система. Какво ще стане, ако доверието и в него се срине?
Той остана единственият и неоспорим стълб на днешната руска система. Какво ще стане, ако доверието и в него се срине?    ©  reuters
Той остана единственият и неоспорим стълб на днешната руска система. Какво ще стане, ако доверието и в него се срине?    ©  reuters

Бюлетината за президентските избори в Русия догодина може да съдържа следния въпрос: "Не сте ли съгласни Владимир Путин да стане отново президент?", със следните два възможни отговора:

1. Не, съгласен съм.

2. Да, съгласен съм.

Тази шега обиколи руския twitter в дните след 24 септември, когато стана ясно, че Владимир Путин ще бъде кандидат за президент през 2012 г. Предвид общественото одобрение, на което се радва, и фриволните изборни традиции от последните години е почти напълно ясно, че човекът, който пряко или непряко управляваше Русия последните 12 години, ще се върне в Кремъл. А тъй като промените в конституцията вече гарантират 6 годишни мандати за президента, напълно възможно е Владимир Путин да остане начело на Русия още 12 години - поне до 2024 г.

Това е знаменателно събитие - последният човек, управлявал толкова дълго, е съветският диктатор Йосиф Сталин. Русия днес не е СССР, но критиците на Путин и народният хумор побързаха да го приравняват по-скоро с Леонид Брежнев. Факт е, че от времето на разпадналия се съюз насам, страната не е имала водач с такъв силен захват върху властта, способен собственоръчно да я насочи накъдето пожелае - за добро или за лошо. 

Президентът с twitter и човекът с властта

Изненадващото в случая не беше толкова завръщането на Путин, което мнозина прогнозираха неведнъж и два пъти, колкото начинът, по който се случи. Зад ръкоплясканията и бурното одобрение на форума на "Единна Русия" прозираше зле прикрито публично унижение за настоящия президент Дмитрий Медведев.

В продължение на четири години Медведев работи, за да разграничи образа си, доколкото може, от този на Путин и да се превърне (поне така изглеждаше) в алтернативен политик със собствен глас, решения и инициативи. В последните месеци това стана особено видимо: след като отстрани собственоръчно московския кмет Юрий Лужков, а после и приближените на Путин от бордовете на държавни компании, Медведев нееднократно намекна, че вижда кандидатурата си като логично продължение на своя първи мандат.

Тези намеци се изпариха във въздуха над хокейната арена "Лужники", където той, който получи властта на тепсия от Путин през 2008 г., сега му я върна с поклон. "Вашите ръкопляскания ме освобождават от задължението да обясня защо смятам, че Путин е подходящ за кандидат", каза Медведев на делегатите. Другото, което пропусна да обясни, е защо изведнъж сметна себе си за неподходящ. "Той не каза нищо, защото, ако трябваше да бъде искрен, разбира се, щеше да каже, че иска да е кандидат", казва Маша Липман, експерт по обществени и регионални въпроси в руския център Carnegie.

Какво точно е довело до това решение на Медведев няма да стане ясно: спекулациите варират от това, че той винаги е бил само фасада, до предположенията, че е бил натиснат да се откаже от поста. Случайно или не, малко по-рано дойде провалът на един политически проект, който беше свързван с президента - "Правое дело" на Михаил Прохоров. "Не вярвайте на онези, които ви казват, че винаги са знаели за това. Напротив, привържениците на Медведев бяха искрено убедени в неговите перспективи, а тези на Путин далеч не бяха уверени, че той ще се съгласи да се кандидатира", казва Модест Колеров, главен редактор на популярната руска агенция "Регнум.ру". Според него решението е било взето съвсем скоро и причината е, че "номинацията на Медведев няма да позволи консенсус на болшинството избиратели и политическата класа". Медведев, с други думи, е станал проблемен за статуквото, защото е разглеждан като слаб президент.

Публичната "оставка" на Медведев го лиши от легитимност буквално за една нощ. Тя превърна опитите на чуждестранните политици, сред които Барак Обама и Ангела Меркел да го ангажират в диалог и да виждат в него различен водач от Путин, постфактум в смешни. "Всичко, което стана - махането на губернаторите, увеличаването на президентския мандат, всичко е било договорено според мен още преди началото на мандата му", казва Липман. "Той говори много, но направи малко. Не се превърна в самостоятелен играч и следователно не е добър водач." Разликата между него и Путин в крайна сметка се оказа в това, че Медведев има туитър акаунт.

И какво от това?

Дори в годините, в които се опитваха да изградят нов тип отношения с Дмитрий Медведев, ЕС и САЩ не забравиха, че зад сцената остава Владимир Путин. Неговият радикален, конфронтационен стил на политика отговаряше добре на условията във втория му мандат, но сега е възможно Путин 3.0 да бъде по-различен, но не в съдържанието, а в стила, смятат анализатори. В краткосрочен план изборът на Путин би имал малко влияние върху отношенията ЕС - Русия, смята Бен Джуда в анализ за Европейския съвет по външна политика. Всички ключови инициативи на Медведев в тази посока така или иначе бяха с одобрението на силния човек в Русия и нищо в идващите месеци или година не предполага драстична промяна. Връщането на Путин, стагнацията на системата, Медведев премиер и оттеглянето на Кудрин може да имат негативен ефект върху европейските инвеститори, които вече изтеглиха много капитал от страната, смята Джуда.

Същото важи за САЩ, които нямат причини да подозират внезапна промяна в политиката на "рестартиране", която Барак Обама провъзгласи. Русия е ключова за разоръжаването по новия договор СТАРТ, по въпроса за Иран и най-вече за Афганистан и Пакистан, където руската територия е много важен логистичен коридор. Путин надали ще промени това скоро, но предвид известния му навик да използва международни събития, за да конфронтира публично Запада, САЩ могат да очакват нови дрязги. 

Дългосрочно проблемът е в нуждата от външни врагове, която Путин ще има, за да укрепя вътрешния си имидж в една все по-нестабилна система. По-удобни цели от ЕС и САЩ няма и затова отношенията, поне на официално ниво, може да търпят доста спадове. 

Големи надежди и малко проблеми за начало

Така единственият човек, който очевидно продължава да е способен да управлява и смирява различните интереси в руската върхушка и същевременно да печели одобрението на хората, се връща официално начело на Русия. На форума на "Единна Русия" Путин изглеждаше спокоен и дори развеселен. Бъдещето обаче  няма да е толкова безоблачно, колкото се очертават президентските избори.

Първо, защото Русия от 2011 г. е съвсем различно място от онази през 1999 г. Руският бюджет изглежда солиден и добре подплътен с резерви, но икономиката пострада значително от кризата, а възстановяването й ще изисква структурни промени, които да я направят по-модерна и по-малко зависима от износа на суровини и газ и петрол. "Зад повечето инициативи на Медведев стоеше консенсус и те ще бъдат продължени. А главната точка в тях е радикална модернизация", категоричен е Колеров.

Путин със сигурност е наясно с проблемите на икономиката и с факта, че рейтингът му спада непрекъснато от 2009 г. насам. Как обаче човек, който вече е бил на власт над десетилетие, ще се превърне изведнъж в радикален реформатор? Речта му, която беше и програмна предизборна платформа, носеше ужасно много обещания: вдигане на пенсиите, на средните заплати, опрощаване на задължения, строг ценови контрол над комуналните услуги и най-вече 6-7% ръст на БВП годишно. Това ще трябва да бъде постигнато в години, в които ситуацията няма да става по-лесна, а може би напротив.

"Сега ще му е много по-трудно, отколкото преди, коментира кореспондентът на Economist за Русия и Източна Европа Едуард Лукас. Цените на петрола, които бяха голям дивидент за него, вече не са същите. Беше време, когато имаше над трилион долара приходи от газ. Което означава, че стандартът на живот на обикновените руснаци се повиши и това беше огромен успех. Но за съжаление през този период се разрасна политическата корупционна машина и сега Путин ще трябва да управлява същата тази машина, но с много по-малко средства."

Първите напрежения вече избиха в неочаквана жертва: финансовият министър Алексей Кудрин, който е на поста си от началото на управлението на Путин, подаде оставка. Кудрин изрази публично несъгласие с плановете на все-още-президента и очевидно бъдещ премиер Медведев за изливане на пари във въоръжените сили. Медведев поиска те да се увеличават постепенно и през 2014 г. да са с 2 трлн. рубли отгоре - повече от общия бюджет за образование. Кудрин, който е стожер на фискалната строгост, категорично отказа да излива пари в нереформирана система като военната и след директен разговор с президента напусна. Предвид че това е най-дълго служилият финансов министър в Г-20, наложил бюджетна и данъчна реформа в руската икономика и вдигнал я на крака от фалита на Елцин до сегашното й стабилно състояние, този удар е значителен. Кудрин може и да остане в администрацията (като шеф на централната банка например), но внезапно открилият се конфликт говори за по-дълбоки проблеми, като например продължаващият отлив на чуждестранни капитали.

Докато смъртта ни раздели

Най-притеснителното около завръщането на Путин обаче не е дали ще бъде по-добър реформатор или не. Дори да не бъде, системата, която изгради, всъщност няма друг избор. "Не е въпрос на желание - той трябваше да се кандидатира, категорична е Маша Липман. Основното му постижение е стабилността на Русия днес - и той трябва да го запази. Стабилност в случая означава политически монопол, но хората оценяват това. Той стана върховният арбитър. В известен смисъл Путин е политиката в Русия."

Това е проблем, тъй като системите, изградени не на институции, а на личности, са вътрешно нестабилни. Опитайте се да си представите какво би се случило днес в управляващата класа в Русия, ако го нямаше факторът Путин. "Тази групировка във властта се запъти към доживотно управление, казва политологът Лилия Шевцова пред "Новая газета". Те вече не могат да избягат от тази логика. И това е главният резултат от рокадата."

Това прави всяка криза на доверието към Путин криза на цялата система. И логично поставя голяма въпросителна върху възможността му (дори да има желание) да прави резки промени. Да си цар е едновременно чудесно и ужасно. 

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 1
    • + 8

    Сметката ще я плати Русия.

    Нашата задача и цел е ползата да е за Света и Европа.

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 12
    • + 2

    Русия е мегаполис и не може да си позволи честа смяна
    особено на Президент,за партийна линия?-Абсурд.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8

    не сте парви "... защото системата му няма друг избор. ..." точно обратното системата му е много вариантна, ама това трудно за разбиране от тези дето само "силно обичат и мразят"!!!
    политика се прави с акъл и трезва мисъл а не с лозунги и "силно обичане и мразенет" лозунгите са като солта на манджата, да подобрят вкуса, но няма как да е основно ястие ...

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 1

    [quote#1:"kardinalat"]Сметката ще я плати Русия. [/quote]
    интересно ще бъде, не помня от историята такъв случай, например 1945 сметката я платихме точно ние и останалите любители на фашизма, хитлеризма и на "новият ред в Европа" от източна Европа, не Русия, но знае ли се?
    Може би си роден след 1990 ... тогава чети историята преди да се празниш в постинги......

    Нередност?
  • 5
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2
    • + 1

    ...системата е двувариантна:1-съкращаване бюджета за въоръжаване и 2.-увеличаване бюджета за въоръжаване
    като знаете кой за коя система е.
    Аз лично искам сънят ми да е спокоен.

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 3

    До коментар [#4] от "boby1945": Русия беше единствената съветска република без реални правомощия. Така,че не й се размина. Това за справка на родените преди 1990 година ;-)

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#6] от "kardinalat":
    [quote#6:"kardinalat"]Русия беше единствената съветска република без реални правомощия[/quote] ти на това не си вярваш нали? Пишеш го ей така за по интересно? Русия си е Русия, който и да й е управника, грузин, полуевреин, украинец, руснак....... цялата страна дали като империя, дали като СССР, дали РФ се обединява от "руската" тъкан.....

    Нередност?
  • 8
    vperfanov avatar :-|
    далекоглед
    • + 7

    Руснаците са силно привързани към ограничения и контролиран избор облечен в руски соцнационализъм. Това поддържа илюзията им за сигурност. Мисленето на обикновения избирател е гаранция, че Путин няма от какво да се страхува....все още.

    Нередност?
  • 9
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "boby1945": Проблемът на такива 'специалистти' е всезнаещината им :-) Реалността е най добрият учител. Затова спирам спора с надъхана влъхва. С кадри на идеологическия отдел на ЦК не се спори :-) Дава им се път и се оставят да се блъснат с 220 км. в бетонната стена на живота.

    Темата на статията е простотията на избора направен от елитите в Москва. Както написах в първият си коментар - сметката ще я плати Русия. Нашата задача е да спечели България и Европа.



    Нередност?
  • 10
    tatarina avatar :-|
    tatarina
    • - 2
    • + 1

    Нека бъде Путин на власт или Медведев. това ние не можем да определим. Руснаците ще решат. важно е изборите да бъдат честни.

    Нередност?
Нов коментар