🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа е на прага на нова рецесия

Растежът се очаква да е по-нисък, това може да се прехвърли и в България, смята ОИСР

Европейските икономики се намират на прага нова рецесия заради дълговата криза, която разклаща доверието в единната валута. Това предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват 34 водещи икономически сили.

Заради новите заплахи организацията намали рязко очакванията си за растежа в еврозоната и САЩ през 2012 г. - съответно от 2 на 0.3% и от 3.1 на 1.8%. Ако те се сбъднат, това може да се отрази негативно и върху българската икономика, тъй като немалка част от нея е зависима от износа към страни от ЕС, предупреждават български анализатори.

Намалената прогноза на ОИСР идва само дни преди срещата на върха на лидерите на Г-20 (3 и 4 ноември), на която трябва да се вземат и важни решения за овладяване на дълговата криза. ОИСР все пак заяви, че ако държавите предприемат координирана стратегия за стимулиране на растежа, мрачните прогнози може и да се разминат. 

"Нормално е, ако кризата се завърне в двора на основните ни търговски партньори, това да се отрази и на нас. Ръстът на българската икономика през последната година се дължеше почти изключително на повишението на експорта. Глобална рецесия ще означава край на този тренд, свиване на износа и съответно намаляване на паричната маса в България", коментира Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал".

Цветослав Цачев, главен анализатор на "Елана", обаче смята, че прогнозите на ОИСР може и да не се сбъднат, тъй като са правени при възможно най-лошия сценарий. "Трябва да се има предвид, че негативният сценарий е заложен при липса на мерки за стабилизиране на финансовите системи в Европа или при техния провал и неуспех да се върне доверието", коментира той.

Прилагане на мерки - незабавно и насила

"Необходими са реформи и прилагане на мерките за еврозоната, които бяха приети миналата седмица. Ако е необходимо, те трябва да бъдат въведени "незабавно и насила", се казва в изявлението на ОИСР. Организацията прави няколко препоръки за овладяване на кризата.

Единият е към Европейската централна банка (ЕЦБ) - да намали бързо лихвените проценти и да продължи да изкупува облигации, за да помогне за предотвратяване на заразата в еврозоната да се разпространи от Гърция към Италия и Испания.

Освен това в средносрочен план правителствата във всички развити икономики трябва да ограничат новите държавни заеми, за да се справят със заплахата от рецесия и да бъдат по-гъвкави в определянето на валутните курсове.

Увеличаване на вътрешното търсене в страните с търговски излишък и структурни реформи за стимулиране на потенциала за растеж на всички икономики е друга препоръка на ОИСР.

Световните дисбаланси и безработицата остават високи

С продължаващия по-бърз икономически растеж в нововъзникващите икономики и износителки на петрол ОИСР прогнозира, че глобалните търговски дисбаланси ще останат високи в близко бъдеще. Тези страни ще продължат да са магнит за капитали, което ще добави нови опасности.

Безработицата ще остане висока и според експертите от ОИСР в дългосрочен план безработицата е все по-вероятно да се закрепи на моментното ниво в развитите икономики, което предполага, че временната слабост на пазарите на труда ще бъде утвърдена и някои хора ще се откажат да търсят работа.

Мнения

Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал" АД


Нормално е, ако кризата се завърне в двора на основните ни търговски партньори, това да се отрази и на нас. Ръстът на българската икономика през последната година се дължеше почти изключително на повишението на експорта. Глобална рецесия ще означава край на този тренд, свиване на износа и съответно намаляване на паричната маса в България. Това в съчетание с много сериозния отлив на чуждестранни инвестиции у нас би могло да означава доста тежка рецесия. Още повече че през последните две години основният буфер за справяне с кризи - фискалният резерв, поизтъня доста. Омекотяването на евентуалния удар може да стане със сериозни реформи на сектори като пенсионната система и здравеопазването, както и да се улесни правенето на бизнес. Все пак прогнозата на ОИСР е с доста черни краски и аз силно се съмнявам, че ще се сбъдне изцяло. Друг е въпросът, че реформите са ключът към бъдещия икономически растеж и ние трябва да ги извършим независимо дали в Европа се задава рецесия или не.

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", "Елана трейдинг"

Очакваният ръст на еврозоната от 0.3% е толкова малък, че едва ли може да се усети от населението и от бизнеса. Това няма как да не се отрази негативно на българската икономика предвид едно "нормално" състояние на растеж от 2%, каквато е била прогнозата през май. Трябва да се има предвид, че негативният сценарий е заложен при липса на мерки за стабилизиране на финансовите системи в Европа или при техния провал и неуспех да се върне доверието. ОИСР вижда най-голям проблем в работата на банковата система в Европа и ефекта от липсата на капитал във финансирането. Това вероятно ще се отрази както на потреблението, така и на инвестиционната активност в Европа. Добрата новина за българските компании е, че финансирането у нас не е проблем и те няма да усетят негативното влияние от свития достъп до кредити в Европа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 5

    Европесимистите до преди 10 дни, се ваикаха 4е от това положение по лошо неможе да стане.Оптимистите ве4е добавят - А може може .

    Нередност?
  • 2
    nmarkov avatar :-P
    Aragorn
    • - 3
    • + 4

    Не плашете хората! Краха ще е брутален и рязък....... Болката отминава, но срама е вечен!!!!

    Нередност?
  • 3
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • + 1

    Очаквани развития в европейската зона.
    Всички им аплодирахме през последните 10 години като направиха протекционистичния митнически съюз, инвестираха в нежизнеспособни социални модели, регулираха всичко, което мърда, определяха вносни и износни квоти, законодателстваха за всички и за всичко (директивите...) Налагаха арбитрарни ''хармонизации'' (акцизи и данъци), измислиха лоша валута и в крайна сметка подкрепяха една корумпирана и неграмотна политическа класа в Брюксел....Европейските агрикултуристи и колективисти трябва да си ходят...
    А Европейските народи да направят смислен препрочит на Адам Смит и да поемат съдбините си в свои ръце, вместо да се настройват едни към други (пр Германия срещу Гърция и т.н)

    Нередност?
  • 4
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 5
    • + 1

    За да има рецесия си има причина.

    При премахване на причината (държавна финансова грешка, коят) ще се прекрати и рецесията.

    Нередност?
Нов коментар