🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството се готви и за първото си предизвикателство на 2013 г.

През 2012 г. най-вероятно ще бъдат емитирани нови глобални облигации, за да се погасят старите

Симеон Дянков: "Гъвкава политика по дълга гарантира, че фискалният резерв няма да се пипа"
Симеон Дянков: "Гъвкава политика по дълга гарантира, че фискалният резерв няма да се пипа"
Симеон Дянков: "Гъвкава политика по дълга гарантира, че фискалният резерв няма да се пипа"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Симеон Дянков: "Гъвкава политика по дълга гарантира, че фискалният резерв няма да се пипа"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството ще трябва да повиши значително публичния дълг чрез издаване на нови облигации през следващата година, за да е готово за едно от най-сериозните си предизвикателства за 2013 г. - изплащането на глобални облигации за над 800 млн. евро. В проекта за бюджет 2012, който днес трябва да бъде внесен в парламента, е вписана такава възможност, като високопоставен правителствен източник на "Капитал Daily" потвърди, че това ще е и най-вероятният сценарий, а целта е да се емитират нови облигации в чужбина за 1 млрд. евро.

В първоначалния вариант на бюджета имаше и друга възможност за финансиране - използване на пари от фискалния резерв, макар там да не беше посочена точната цел. Кабинетът обаче се отказа от нея в петък след срещата със синдикати и работодатели в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така минималният праг на резерва ще е 4.5 млрд. лв., колкото и през тази година, вместо първоначалната идея да падне до 3 млрд. лв.

"Гъвкава политика по вътрешния дълг ще гарантира, че във фискалния резерв ще останат най-малко 4.5 млрд. лв. в края на идната година", коментира финансовият министър Симеон Дянков в петък след заседанието, без да уточни дали ще се излиза и на международните пазари. Въпреки че облигациите ще се погасят през 2013, парите трябва да се осигурят през 2012 г., тъй като падежът на книжата е през януари, а организацията на една емисия изисква време.

Изтеглянето на заем от международните пазари, изглежда, е по-добрият вариант за българската икономика, тъй като няма да се изтегли голяма ликвидност от вътрешния пазар, с която може да се кредитира частният сектор. Емисия на чуждите пазари ще е тест за доверието на международните инвеститори - ако те виждат обаче нарастващ риск пред България, това може да вдигне лихвените разходи по емисията и обратното.

В проектобюджета се допуска държавният дълг да достигне 15.3 млрд. лв. догодина, а размерът му по последни данни от края на август е 10.6 млрд. лв. Това означава, че управляващите могат да привлекат дълг за 4.7 млрд. лв. догодина. За момента правителството признава единствено за плановете си да емитира държавни ценни книжа на вътрешния пазар в размер на 1.2 млрд.лв. От тях 718 млн. лв. ще се използват за погашения по падежиращи книжа, а 482 млн. лв. ще е нетното нарастване на вътрешния дълг.

Непредвидено - минималната заплата ще се повиши, за пенсиите ще се мисли

Въпреки че в проектобюджета за 2012 не беше предвидено повишение на пенсиите и минималната заплата, в петък стана ясно, че ще се мисли и работи в тази посока. В петък Дянков потвърди, че минималната работна заплата ще се увеличи от сегашните 270 лв. на 290 лв. и това ще стане от април 2012 г. "Данъчните закони бяха приети с единодушие.

По бюджета на Държавното обществено осигуряване имаше много допълнителни предложения. Ще работим по тези предложения утре и вдругиден, така че при окончателното приемане на законопроекта на заседанието в понеделник някои от тези предложения да се включат", каза още Симеон Дянков.

Той заяви и че правителството ще се старае да увеличи всички пенсии от следващата година, тъй като финансовата дисциплина вече е свила бюджетния дефицит и държавата също може да помисли за политика по доходите в публичния сектор и вдигане на пенсиите и държавните заплати.

Също в петък обаче правителството наруши едно от обещанията си преди първия тур на президентските избори, че няма да въвежда акциз върху природния газ метан. Той ще влезе в сила най-вероятно от първи юли догодина, но при двойно по-ниска ставка от първоначалното предложение.

Промени в последния момент

Облигации за 1 млрд. евро на международните пазари може да бъдат емитирани догодина

Акциз върху природния газ все пак ще бъде въведен

Въпреки че не беше предвидено, минималната заплата ще бъде повишена, допуска се увеличение на пенсиите

Промените в осигурителните прагове ще се решат в парламента, след като тристранката не постигна съгласие

Цитати:

Симеон Дянков, министър на финансите: Минимумът на фискалния резерв ще остане 4.5 милиарда лева, а не както първоначано бе предложено, 3 милиарда

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата: Искаме осигурителните прагове да не се вдигат механично, а само да се индексират с инфлацията

Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ): Подкрепяме проекта за бюджет, тъй като той показва консервативна и дисциплинирана финансова политика

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 8
    • + 7

    3 години управление .
    Цялата власт концентрирахме в Герб а те имат идея ;
    Идеята е емитираме нов дълг да да платим стар дълг .
    Вместо икономически растеж с снижаване наличният дълг управлението на тези циркаджии се свежда до акуулация на нови дългове в обстановка на глобална криза
    Весело но в този ред ако карат хората в бг никога няма да минат стандарта на Бангладеж и Шри ланка т на който са в момента и се влачат вече 30 години

    Нередност?
  • 2
    keipax avatar :-|
    keipax
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "Seola":

    Увеличаването с малко на дълга на фона на ниската задлъжнялост спрямо БВП не е толкова страшно нещо.

    Ако това се направи при ниски лихви, е много по добър вариант за набиране на ликвидност пред това да се бави връщането на ДДС да речем. Между впрочем бързото връщене на ДДС ако най-после се случи ще е най-добрия стимул към икономиката.

    Нередност?
  • 3
    dobrich avatar :-(
    dobrich
    • + 4

    Дянкооов, Дянков - къде са реформите????

    Нередност?
  • 4
    pag avatar :-?
    pag
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Seola":

    Имате ли си представа за жизненото равнище в БангладеЖ?
    Съмнявам се.......

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал