Франция трябва да подобри сигурността на ядрените си реактори

75% от енергията в страната са от ядрените централи 

Франция трябва да подобри сигурността на ядрените си реактори, за да избегне авария в случай на бедствие, смята френският ядрен регулатор. Затваряне на реактори не се налага, каза за "Ройтерс" директорът на регулатора Жак Репюсар.

След ядрената криза във Фукушима през март Франция заедно с други европейски страни реши да проведе стрес тестове на всичките си 58 реактора, както и на строящия се реактор от ново поколение в северозападната част на страната. Тестовете трябваше да проверят издръжливостта на реакторите при наводнения, земетресения, спиране на тока или повреда в охладителните системи.

Институтът за радиозащита и ядрена сигурност описа резултатите в доклад от 500 страници. В началото на 2012 г. ядреният регулатор трябва да представи пред правителството предложенията си, базирани на изводите от документа.

"Необходимо е да се добави още една степен на защита на механизмите за сигурност, като например охлаждащите системи и електрозахранването", заявява Репюсар пред "Ройтерс". Например всеки реактор трябва да има поне един защитéн дизелов генератор, който да не пострада дори при изключително силно земетресение."

Във Франция се води ожесточен дебат за ядрената енергия преди президентските избори през 2012 г. Управляващата партия на президента Никола Саркози иска да запази ядрените електроцентрали, а опозиционните социалисти искат най-старите 24 реактора да бъдат затворени до 2025 г.

Според министъра на бюджета Валери Пекрес затварянето на реакторите ще оскъпи електроенергията с 50% и ще доведе до закриване на много работни места. В ядрената индустрия във Франция работят 400 000 души.