🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бундесбанк понижи рязко прогнозата си за икономиката на Германия

Основната причина е дълговата криза в еврозоната

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман
Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман
Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман    ©  Ройтерс
Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман    ©  Ройтерс

Централната банка на Германия понижи рязко прогнозата си за икономическия растеж в страната, предаде агенция "Блумбърг". Като основен рисков фактор Бундесбанк сочи дълговата криза в еврозоната.

Предупреждението на централната банка съвпадна с прогноза на водещата германска промишлена асоциация BDI, според която бизнесът остава умерено оптимистично настроен относно перспективите на най-голямата икономика в еврозоната. Все пак компаниите осъзнават, че икономическата активност на континента се забавя.

"До края на годината се очаква забавяне на икономиката, като ръст между 0.5% и 1% изглежда реалистичен", коментира Бундесбанк в месечния си бюлетин. Банката допълва, че основен двигател на растежа ще е вътрешното потребление, а не износът, както беше досега.

През юни централната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1.8% през 2012 г. Очаква се през тази година германската икономика да се повиши с 3 на сто, а през третото тримесечие той се равняваше на 0.5%.

Въпреки че очаква забавяне на растежа, централната банка коментира, че не се прогнозират значителни промени на трудовите пазари.

Бундесбанк зае позиция по договореното "доброволно" отписване на 50% от гръцкия дълг. Централната банка коментира, че мярката е необходима за преодоляване на кризата, но тя крие и рискове. Тя не трябва да поражда очаквания, че пропускането на фискалните цели води до опрощаване на дълг, заяви монетарната институция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dggm avatar :-|
    dggm

    За "презряла"икономика като германската и при непрекъснато повишаващи се цени на енергоносителите ок. 1-3% ръст ми се струват напълно нормални. При ок. 3% трябва икономиката им да се удвоява всеки четвърт век.

    Не разбирам защо подобни темпове на растеж се приемат за очаквани. Те всъщност могат ли да се поддържат при сегашния ръст на цените на енергоносителите?

    Някой би ли посочил грешката в разсъжденията ми?

    Нередност?
Нов коментар