🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Богати европейци започват да изоставят инвестициите в евро

Американският долар и донякъде японската йена са новите им предпочитания

Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента
Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента
Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента    ©  Reuters
Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента    ©  Reuters

Най-богатите европейски инвеститори се оттеглят от еврото заради опасения, че единната валута може и да не оцелее в кризата на държавните дългове на Стария континент. Американският долар и донякъде японската йена са новите им предпочитания, твърдят банкери, цитирани от агенция "Ройтерс".

Частен банкер от глобална финансова група, специализиран в обслужване на клиенти с поне 5 млн. долара депозити, обяснява, че екипът му е регистрирал засилено бягство от еврото след като централната банка на Германия трябваше да изкупи значителна част от емисия държавни дългови облигации през ноември, за да предотврати провала й на свободния пазар. Засега, по думите му, тенденцията е някъде между "малко и масово" оттегляне.

Британският паунд е смятан от тези инвеститори за твърде обвързан със случващото се в еврозоната, за да е търсен от тях като буфер при евентуален провал на валутния съюз, допълва източникът на "Ройтерс", пожелал анонимност.

"Може да стане много, много грозно"

Ричард Куксън, старши инвестиционен консултант в поделението за частно банкиране на Citi, също потвърждава, че забелязва как клиентите му (той обслужва хора с над 25 млн. долара) се пренасочват встрани от еврото. 

Той обаче предупреждава, че сложността и потенциално тежкият ефект от разпадането на еврозоната правят сложно намирането на начин за защита на богатството им. "Това е един от най-важните моменти в европейската и световната икономическа история и ако нещата отидат на зле, наистина ще стане много, много грозно", казва той. И допълва: "Можете да хеджирате риска от рязко понижение или поскъпване на една валута, например, но как го правите за риска тази валута изобщо да изчезне?"

Рони Лудвиг, базиран в Единбург партньор в екипа за частни клиенти на счетоводната компания Saffery Champness, казва, че наблюдава как заради известно лично спокойствие хората все пак местят средствата си към британския паунд въпреки негативните нива на лихвите.

По думите му привлекателни за тях са фискално консервативното правителство в Лондон и волята да бъдат спасявани закъсали банки, демонстрирана през 2008-2009 г., когато частично или напълно бяха национализирани няколко британски кредитори. "Има тревога около еврото и някои хора започнаха да се местят към други валути като паунда. Според нас те правят правилен избор", казва Лудвиг.

Имотите в Лондон - особено предпочитани

Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента.

Ричард Куксън разказва за свой приятел, продал дома си в "Нотинг Хил" с 40% над пазарната му цена. Купувачът бил руснак, който го спрял на улицата в момента, когато мъжът излизал от сградата. Случаят илюстрира привлекателността на лондонските имоти като един от малкото активи, възприемани от богатите инвеститори като достъпни и безопасни, допълва Куксън.

Някои банкери твърдят, че тенденцията не е чак толкова ясно очертана и че инвеститорите запазват хладнокръвие, макар да осъзнават увеличените рискове, свързани с една системна криза. "Те не са като заек, попаднал в светлините на фаровете на летящ срещу него автомобил. Хората просто не могат да повярват на случващото се в Европа, но и не сме забелязали масово разпродаване на портфейли", казва Джулиян Ламдън от Coutts - поделение за частно банкиране на Royal Bank of Scotland Group, обслужващо някои от най-богатите клиенти на банката. "Не виждам да се предприемат някакви големи ходове, просто хората заемат малко по-сигурни позиции. Те се опитват да разберат какво предстои и това доста ги вълнува."

Деймиън Блум, базиран в Лондон партньор в адвокатската кантора Berwin Leighton Paisner, смята, че част от клиентите му започват да се тревожат за неплатежоспособността на някои банки. "Не сме виждали първосигнални реакции. Общото настроение, което чуваме от тях, е че еврото няма да рухне. Но в сравнение с преди половин година, днес хората са притеснени повече за банките", казва Блум, обслужващ данъчните въпроси на клиенти с богатство от десетки милиони долари.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 4
    • + 12

    Интересно се получи. Финансовата криза, ударила икономиките преди 3-4 години свали цените на имотите. Някои хора бяха подготвени и си накупиха евтино, сега дълговата криза кара други хора да търсят спасение чрез инвестиране в имоти. Първите ще продават на печалба на вторите. Лесно е да се предположи, че печалбите ще са забележителни.
    Въобще интересно е да контролираш някои събития или поне да се възползваш от тях ако имаш възможност. :)

    Нередност?
  • 2
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 5
    • + 7

    Егати бягството, от несигурното евро към печатницата за пари на Фед.

    Нередност?
  • 3
    lyubomirsirkov avatar :-|
    Любомир Сирков
    • - 1
    • + 10

    Колега Dreamer, нещата не се свеждат само до недвижими имоти.
    Основното, което всички трябва да проумеем, е сравнително просто: всяко нещо, което към даден момент ни се струва, че има някаква стойност, в даден следващ момент може да намали (или увеличи) своята стойност (и привлекателност). Това важи както за конкретни валути, имоти, суровини, продукция, така и за по-абстрактни неща (като работна сила, тип държавно и обществено устройство, начин на производство, социален модел и т.н.).
    В случая изглежда навлизаме в период, в който стойността на всичко "европейско" (а не само на валутата "евро") ще спада...

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • - 5
    • + 4

    Да изиставиш една проблемна валута, за да си купиш две проблемни!?

    Нередност?
  • 5
    phaeton. avatar :-|
    Phaeton.
    • - 1
    • + 8

    еврото ще пада и това е добре за износа на ЕС.

    Нередност?
  • 6
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 4
    • + 10

    Еврото е резултат от един обречен политически проект за социалистическа колективизация - ''европейския съюз''.
    Проектът се срина, тъй като се пренебрегна фундамента на пазарната икономика.
    Наложиха се системи на дотации, търговски квоти, преразпределение на обществен продукт на над-национално ниво, както и свръхрегулация на множество сектори на икономиката - все неща свързани с централното планиране, познато от капитулиралия модел на СССР.




    Нередност?
  • 7
    panzerino avatar :-|
    panzerino
    • - 5
    • + 2

    [quote#6:"kotrag"]Еврото е резултат от един обречен политически проект за социалистическа колективизация - ''европейския съюз''.
    Проектът се срина, тъй като се пренебрегна фундамента на пазарната икономика.[/quote]
    Нищо подобно.
    И кои по точно са тези "фундаменти", които се "пренебрегнаха"?
    Няма такова нещо "пазарна икономика" просто.
    Има "икономика", има "индустриално производство", сектор "услуги" и т.н. .

    "Пазарна" е Америкосен термин, който е въведен за да обозначи кога "ние" имаме изгода. Ако нямаме, икономиката вече не е "пазарна". Престава да е такава.

    Нередност?
  • 8
    panzerino avatar :-|
    panzerino
    • - 3
    • + 4

    [quote#3:"lyubomirsirkov"]В случая изглежда навлизаме в период, в който стойността на всичко "европейско" (а не само на валутата "евро") ще спада... [/quote]
    Едва ли.
    Ако се съди по това, колко е популярна немската индустрия и произведеното от нея, едва ли.
    А и Гръцкият зехтин се купува масово, и 2011 бе най-добрата година за Гръцкия туризъм от десетилетия.

    Естествено, ако съдиш по анемичната Бг "икономика", чийто продукт е плод само от "прибавената стойност" от търговия на едро и дребно, и резултат от дейността на "бизнесмени" експлоатиращи нацията ни със "заплати" от по 100-200Е, е, може и да "спада".

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "lyubomirsirkov":

    Да, това е безспорно така.
    Аз исках да кажа, че самата финансова криза отпреди 3-4 години всъщност много удобно свали цените на имотите и беше употребена от определени хора точно за да се сдобият с тях. И нямам в предвид в България а на сочни места в най-големите световни центрове. В последствие раздуханата дългова криза в ЕС ще пришпори отново всички инвеститори да се оглеждат за имоти. Така тези, които употребиха финансовата криза за да си накупят евтино имоти сега ще станат продавачи. Е, не всички но аз бих постъпил точно така. И то точно защото сте прав за променливите стойности на едно и също нещо. Нали е ясно, че докато трае натискането за имоти цените им ще растат но в момента в който собствениците станат повече, цените им ще паднат отново :)

    Нередност?
  • 10
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис

    Котраг е абсолютно прав . Европейските държави бяха сварени неподготвени от края на Студената война . Помислиха си , че вече са сред победителите и трябва да се възползват със задаването на нов световен ред и единна валута , която всъщност не би могла да е единна , ако няма другите условия за това . Сега ще има две зони . Т.е. пак "Западна Европа" и останалите . Ще се наложи да се отдръпнат от задаването на геополитическите моди и да следват по - големите от тях . Няма възможност да събереш несъбираеми неща . Прекалено големи и непреодолими са различията между "Прасетата" и соца на Германия , Франция и северните страни . Лошото е , че веднъж като дадеш незаработени придобивки и привилегии на южните народи , те започват да претендират , че това е "завоювано" и му се полага и всеки , който се готви да му го вземе и да възстанови статуквото се сблъсква с камъните на протестиращите . Ето така действат и БДЖ , ето така действат " зърнарите" и профсъюзите като цяло .

    Нередност?
Нов коментар