НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Атина започна преговорите за новия спасителен пакет

По всяка вероятност разговорите с банкерите ще продължат и във вторник, докато срещите с тройката ще се приключат до края на седмицата и ще се подновят през януари

Хорст Райхенбах, ръководител на екипа експерти от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ)
Хорст Райхенбах, ръководител на екипа експерти от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ)
Хорст Райхенбах, ръководител на екипа експерти от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ)    ©  Reuters
Хорст Райхенбах, ръководител на екипа експерти от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ)    ©  Reuters

Гръцкото правителство започна в понеделник разговори с т.нар. Тройка (представители на Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)), които трябва да доведат до бързо изясняване на подробностите по новия спасителен пакет за страната. Инспекторите, ръководени от германеца Хорст Райхенбах, започнаха срещите си във финансовото министерство в Атина и работата им ще включва и проверка на бавния прогрес на Гърция от отпускането на първата финансова помощ, договорена преди година.

Атина избегна фалита на косъм този месец, след като европейските партньори и МВФ се съгласиха да й отпуснат 8 млрд. евро въпреки ниските приходи в бюджета и забавените реформи. Гърция се нуждае от външно кредитиране, за да се задържи на повърхността и да посрещне през март падежа на голяма емисия еврооблигации. Освен това разговорите трябва да са приключили преди предсрочните парламентарни избори на 19 февруари.

"Би било желателно разговорите за преструктурирането на дълга, започнали днес, да доведат до първоначално споразумение до края на седмицата, в противен случай няма да имаме време", казва пред "Ройтерс" гръцки банкер, пожелал анонимност. Частните банки кредитори, представлявани от Института за международни финанси, се съгласиха през октомври тази година да се откажат от 50% от гръцкия дълг срещу нови ангажименти от Атина по остатъка от дълга. Това ще помогне за намаляването на дълга от 160 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година на 120% през 2020 г.  Все още обаче се обсъждат ключови елементи от споразумението.

По всяка вероятност разговорите с банкерите ще продължат и във вторник, докато срещите с тройката ще се приключат до края на седмицата и ще се подновят през януари. По време на разговорите ще се обсъждат и закъсненията в плановете за съкращения на 30 хил. държавни служители. До момента държавните институции са уведомили едва 6500 души, че ще трябва да напуснат работното си място, отбелязва "Ройтерс".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bombov_saruiar avatar :-P
    bombov_saruyar
    • - 5

    Мръсен нацист!

    Нередност?
  • 2
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 1
    • + 2

    Аман от тъпоеди като коментар 1

    Нередност?
  • 3
    dimitarcho avatar :-|
    dimitarcho

    Гърция е отказала на ¨тройката¨да намали минималната работна заплата от 750€.Не знам как ще продължат преговорите.Реформи няма,а през март имат падеж на голяма емисия еврооблигации.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Тези преговарящи да внимават, когато преговарят с византийци....!?! Много са" плъзгави", ще ги хързулнат......
    За нас е добре Гърция да се оправи щото е в съседният двор, а и нещо ги няма гръцките туристи по Коледа.... което не е добре....

    Нередност?
  • 5
    bombov_saruiar avatar :-P
    bombov_saruyar

    До коментар [#2] от "kableshkov":

    Драги ми каблешков, да не би да си далтонист?

    Нередност?
Нов коментар