Чехия в изчакване за финансиране на спасителния механизъм

Прага ще участва, само ако всички други извън еврозоната от ЕС се включат

Петр Некаш, министър председател Чехия
Петр Некаш, министър председател Чехия
Петр Некаш, министър председател Чехия    ©  Thierry Roge
Петр Некаш, министър председател Чехия    ©  Thierry Roge
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чехия ще участва във финансовия механизъм, насочен към справяне с кризата в еврозоната, само ако всички други държави от Европейския съюз извън валутния блок се включат. Това информира ежедневникът Lidové Noviny, цитирайки днешно изказване на премиера Петр Некаш.

Чешкото правителство ще трябва да поиска от централната си банка да освободи част от резервите си, като заем към МВФ, според плана на Европейския съюз. Делът на Чехия е около 3.5 млрд. евро  според постигнатата договорка на лидерите на ЕС миналата седмица.

"Това е много висока сума и според личното ми мнение правителството трябва да иска от централната банка освобождаване на резерви в чуждестранна валута само в случай, че всички други страни извън еврозоната отпуснат подобни заеми", каза Некаш.

Чехия е една от деветте страни от Европейския съюз готови да се присъединят към 17-те членки на еврозоната при сключването на ново междуправителствено споразумение за по-задълбочен фискален съюз, чрез което се цели преодоляване на европейската дългова криза. Тези държави са съобщили на председателя на Европейския съвет Ван Ромпой, ще се включат в новата фаза на интеграция след съответните консултации с националните правителства.

След като Великобритания наложи вето върху предложенията за промяна в Договора за ЕС, 23 страни от съюза се договориха да сключат отделно междуправителствено споразумение. Унгария, Чехия и Швеция не го приеха веднага, като посочиха, че трябва да се посъветват с парламентите си. Текстът на междуправителственото споразумение за механизма на работа на бюджетно-данъчния съюз на еврозоната ще бъде готов през март 2012 г.

Част от това споразумение е и сумата от 200 млрд. евро, която трябва да бъде внесена в МВФ. Като страните членки трябваше да "разгледат и потвърдят до 10 дни" внасянето на тези пари, които фондът да може да използва за спасяване на затруднени държави от еврозоната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv

    Петър Не4ас не Некаш.Президента Клаус пък във Вършава се изцепи 4е ако трябва да се унищожи Еврото тои се пише доброволец.

    Нередност?
Нов коментар