🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фискалният пакт за еврото може да е готов до няколко седмици

Последните промени в проекта предвиждат още по-строги санкции за неизрядните държави членки

Ангела Меркел и Никола Саркози    ©  Reuters

Дискусиите по фискалния пакт за еврото "напредват положително", заявиха в понеделник германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози на съвместна пресконференция след работен обяд в Берлин. Според Меркел има "добри шансове" страните членки да се споразумеят бързо за дълговите ограничения и другите въпроси, така че споразумението да бъде подписано в края на януари, или най-късно на среща на върха на ЕС през март.

Двамата лидери също така съобщиха, че са се споразумели да търсят начини за ускоряване на инжектирането на нов капитал в Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). По думите на Саркози той и Меркел ще поискат от Европейската централна банка да направи всичко по силите й, за да гарантира, че ЕМС ще работи по възможно най-добрия начин.

Френският президент увери, че е постигнато принципно споразумение с Германия по въпроса за данъка върху финансовите транзакции. Саркози отново изтъкна нуждата от въвеждането на такава такса, поради "скандалното поведение" на финансовия сектор в началото на текущата финансова криза. Той заяви, че планира да представи подробности за новия данък в края на януари.

Меркел от своя страна заяви, че финансовите министри от ЕС трябва да изготвят планове за данъка до края на март. Този въпрос предвещава нов сблъсък между Великобритания и останалата част от ЕС, след като Лондон заяви, че няма да приеме такава такса, освен ако не бъде въведена в световен мащаб.

Проблемът Гърция

Ангела Меркел предупреди, че няма да е възможно да се изплати следващият транш от финансовата помощ за Гърция, ако не бъде постигнат бърз напредък по своя втория спасителен пакет, включително доброволното преструктуриране на гръцкия дълг, държан от частни кредитори. Меркел изтъкна, че времето на Атина изтича и трябва бързо да завърши преговорите с частните кредитори.

"Трябва да видим бърз напредък по отношение на доброволното преструктуриране на гръцкия дълг. В противен случай няма да бъде възможно изплащане на следващия транш за Гърция", заяви Меркел. Канцлерът добави, че ще обсъди въпроса за Гърция с ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард във вторник.

По-строги правила

Финансовият пакт на ЕС ще съдържа автоматични санкции за държавите с високи дългове и намаляване на възможностите за маневриране в икономическата политика, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проект на бюджетния пакт, до който агенцията е получила достъп.

Документът, който е бил разпространен сред германски депутати, предвижда държавите с дълг по-висок от 60% от БВП да бъдат наказвани с автоматични санкции, ако не успяват да намаляват дълга си с 5% на година. Тази клауза е била добавена към клаузата за автоматични санкции, ако бюджетният дефицит надвиши 3% от БВП. Друг нов момент в проекта предвижда съобразените с икономически растеж дефицити да не надвишават 1% от БВП в страните с дълг под 60% от БВП.

Според авторите на проекта, чрез него трябва да се коригират пропуските в политиката на ЕС, които "ако бъдат оставени, може да застрашат стабилността, конкурентноспособността и бъдещия растеж и увеличаването на заетостта", поради което е необходима по-дълбока интеграция на вътрешния пазар.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 5

    Абе то правила имаше и до сега, ама контрола де беше? Ако все така ще я караме...

    Нередност?
  • 2
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 3

    Думи, думи, думи. Като подпишат договорите, като почнат да налагат санкции ефективно тогава да се похвалят.

    Нередност?
  • 3
    abazhle avatar :-|
    Brutale
    • - 2
    • + 3

    И до какво ще доведе затягането на "финансовата дисциплина" по германски...аз друго освен стагнация, безработица и повсеместна мизерия не виждам. Тоя нов договор облагодетелства единствено Германия и то за сметка на останалите страни в еврозоната и ЕС. Браво на Камерън. Той направи единствения разумен и полезен за страната си ход.


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар