🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още мерки срещу кризата застрашават растежа в Европа

Агенцията може да обяви решението си за рейтинга на Европейския финансов инструмент за стабилност още тази седмица

Борбата с дълговата криза в еврозоната и допълнителният натиск за реформи и мерки от страна на рейтинговите агенции може да застраши допълнително растежа в общността. Това е мнението на икономисти, след като в края на миналата седмица Standard & Poor's намали кредитните рейтинги на девет държави от еврозоната. Вчера обаче пазарите реагираха сравнително спокойно. Междувременно стана ясно, че агенцията може да обяви оценката си за Европейския финансов инструмент за стабилност (EFSF) още тази седмица.

Леко притеснени

Нормално е пазарите да са леко притеснени заради понижението на рейтингите в еврозоната, но бързо ще се пригодят. Фундаменталните проблеми в еврозоната обаче ще продължат да създават проблеми, смята бившият член на комитета по парична политика на британската централна банка и главен икономически съветник в PricewaterhouseCooper Андрю Сентанс. "Има два основни фактора - първо, желанието на най-задлъжнелите страни да се придържат към плановете си и, второ, степента на подкрепа в краткосрочен план, която да гарантира, че те ще могат да финансират дълговете си", посочи той.

Опасност от порочен кръг

Въпреки че Германия и Франция продължават да настояват за по-строги бюджетни ограничения, според все повече наблюдатели съществува опасност мерките да попречат на растежа и допълнително да влошат ситуацията. "Ако не се осигури растеж в системата, всичките строги мерки на света няма да постигнат нищо, освен да повлекат икономиката още по-надолу", коментира президентът на Independent Strategy Дейвид Рош пред CNBC. "Участниците на пазара се притесняват от порочен кръг, в който мерките се затягат, растежът отслабва, а дефицитите нарастват въпреки усилията за намаляване", каза председателят на Goldman Sachs Asset Management Джим О`Нийл, цитиран от "Ройтерс". Подобни опасения бяха изказани и от заместник управляващия директор на Международния валутен фонд Дейвид Липтън. "Без действие Европа ще бъде повлечена в низходяща спирала на сриващо се доверие, стагнация и все по-ниска заетост", посочи той на конференция в Хонконг.

Последствия за EFSF

Въпреки че понижаването на рейтингите едва ли ще се отрази сериозно на пазара в краткосрочен план, то е ясно напомняне, че дълговата криза в еврозоната няма да свърши скоро, коментират анализатори от RBS. Това вероятно ще доведе до промяна и на оценката на Европейския финансов инструмент за стабилност (EFSF), което ще се отрази на намеренията той да поеме ролята на Европейската централна банка в изкупуването на държавни облигации. Според председателя на комисията по държавния дълг в Standard & Poor's Джон Чембърс, цитиран от CNBC, рейтингът на EFSF се базира на гаранциите на страните членки, включително и тези с оценка ААА, което означава, че ще трябва или да се намали заемната програма на фонда, или да се увеличат гаранциите на останалите държави с най-висок рейтинг, или да се въведат някакви парични буфери. Агенцията постави рейтинга на фонда под наблюдение в началото на декември, като срокът за извършване на прегледа е 90 дни. Според Чембърс обаче практиката показва, че решението може да се вземе за 45 дни, което в случая означава до края на тази седмица.

Франция отново на фокус

Междувременно, след като в петък Standard & Poor's намали с една степен рейтинга на втората по големина икономика в Европа от максималното AAA на AA+, вчера и Moody's предупреди, че може да ревизира оценката си за Франция. Според агенцията разходите за спасяване на банките и други държави от еврозоната, съчетани с липсата на достатъчно средства, поставят под въпрос стабилната перспектива на рейтинга ААА, който страната има в момента. "Управлението на дълговата криза в еврозоната затруднява усилията на правителството за намаляване на публичния дълг и бюджетния дефицит", посочиха от Moody's. Оттам коментираха още, че колкото по-дълго продължи кризата в еврозоната, толкова по-уязвими ще бъдат рейтингите на повечето страни в блока, включително и на Франция.

Успешен тест

Първият тест за нагласите на инвеститорите след понижаването на рейтинга на Франция премина успешно при проведения вчера аукцион за дългови книжа, като постигнатата доходност не показа съществена промяна. Френската агенция за управление на дълга пласира облигации за 8.6 млрд. евро при първоначално планиран обем от 7.4-8.7 млрд. евро. Трябва да се отбележи обаче, че Standard & Poor's запази непроменен краткосрочния рейтинг на Франция на ниво от А-1+. Пласирани бяха 12-седмични книжа за 4.5 млрд. евро при възвращаемост от 0.165% спрямо 0.166% на предишния аукцион на 9 януари. Инвеститорите също купиха 25-седмични облигации за 2.2 млрд. евро при възвращаемост от 0.281% (0.286% на последния аукцион), както и 51-седмични книжа за 1.9 млрд. евро при 0.406% (спрямо 0.454%). Подадените оферти и за трите линии бяха около два пъти повече от предлаганите количества.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • + 1

    От цялата криза България спечели най много въпреки ,че тя още не е свършила.Хубавото е че сме си научили урока от преди и сега само можем да трупаме дивиденти и опит.

    Нередност?
Нов коментар