Кредиторите напускат Атина, преговорите продължават (допълнена)

Преговорите ще продължат по телефона днес и утре, като не се очаква решение по-рано от следващата седмица

По време на днешните преговори между Атина и ръководителя на Института за международни финанси Чарлз Далара (на снимката) е постигнат голям напредък, но за постигането на споразумение е необходимо одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) и страните от еврозоната, съобщава Reuters
По време на днешните преговори между Атина и ръководителя на Института за международни финанси Чарлз Далара (на снимката) е постигнат голям напредък, но за постигането на споразумение е необходимо одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) и страните от еврозоната, съобщава Reuters
По време на днешните преговори между Атина и ръководителя на Института за международни финанси Чарлз Далара (на снимката) е постигнат голям напредък, но за постигането на споразумение е необходимо одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) и страните от еврозоната, съобщава Reuters    ©  Reuters
По време на днешните преговори между Атина и ръководителя на Института за международни финанси Чарлз Далара (на снимката) е постигнат голям напредък, но за постигането на споразумение е необходимо одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) и страните от еврозоната, съобщава Reuters    ©  Reuters

Представителите на частните кредитори на Гърция напуснаха неочаквано преговорите за преструктурирането на правителствения дълг на страната без да е постигнато решение, предаде Reuters, като се позова на източници, близки до процеса. Преговорите ще продължат по телефона днес и утре, като не се очаква решение по-рано от следващата седмица, ако изобщо се стигне до такова, посочват източниците на агенцията.

По-късно от Института за международни финанси излязоха с изявление, че преговорите продължават, а заминаването на ръководителя на организацията Чарлз Далара било планирано и не е неочаквано, съобщи Reuters. Оттам уточняват, че той е имал "отдавна планирани лични срещи" извън Гърция.

Според източниците на агенцията в хода на разговорите между Атина и е постигнат голям напредък, но за постигането на споразумение е необходимо одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) и страните от еврозоната, които настояват за осезаемо орязване на дълга – т.нар. "подстрижка". Днес се появиха коментари, че "подстрижката" може да достигне 65-70%.

МВФ и държавите от ЕС, особено Германия, искат да се уверят, че сделката ще допринесе за стабилизирането на разклатените гръцки финанси, преди да одобрят следващия транш от спасителния пакет за Атина в размер на 130 млрд. евро. Средствата са жизненоважни, за да се избегне неконтролиран фалит на Гърция, която трябва да посрещне плащания в размер на 14.5 млрд. евро по държавния си дълг през март.

МВФ настоява споразумението да гарантира, че гръцкият дълг ще бъде съкратен до 120% от БВП на страната към 2020 г., при 160% в момента, както беше договорено през октомври 2011 г. Според фонда задачата се усложнява допълнително от факта, че оттогава прогнозите за гръцката икономика са се влошили.

"Ситуацията е сложна, позициите ни относно конкретните цифри се сближават, но все още има какво да се свърши", коментира за Reuters близък до преговорите източник.  

В понеделник предстои среща на финансовите министри на страните от еврозоната. "Искаме да тестваме настроенията сред страните членки, тъй като, с оглед на сложните взаимовръзки между частния сектор и официалните схеми за финансиране, бихме искали да имаме подкрепата на страните членки за евентуална сделка", посочва висш служител от ЕС пред Reuters.

По рано днес стана ясно, че в рамките на среща с ръководството на гръцкото министерство на труда и социалното осигуряване ръководителите на мисията на "тройката" международни кредитори (ЕС, Европейската централна банка и МВФ) са поставили пред Атина искане за намаляване на пенсиите и на заплатите в частния сектор. Според кредиторите намаляването на разходите за труд в частния сектор е необходимо за повишаването на конкурентоспособността на гръцката икономика, съобщи dnevnik.bg по информация на ИТАР-ТАСС. В пакета искания, поставени като условия за получаване на следващия транш от спасителната програма за страната, е било включено и съкращаването на т.нар. допълнителни пенсии, които се изплащат като добавка към социалните пенсии.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vuzmuten avatar :-?
    vuzmuten
    • - 9
    • + 7

    Скоро в Гърция ще пламне народно недоволство!

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 3
    • + 22

    До коментар [#1] от "vuzmuten":

    Народното недоволство нека си гори, но идва падежът за плащането на "безплатния" обяд.
    А сега сериозно - предаващите си властта правителства на Нова демокрация и ПАСОК след 1974 г, когато полковниците са свалени, започват да трупат и да си предават държавен дълг в умопомрачителна прогресия. Тези пари наистина са използвани и за изграждане на инфраструктура, за кредити в икономиката и селското стопанство, за образование, здравеопазване, за отбрана, пенсии, 13-ти, 14-ти, 15-ти и т.н. заплати. Но същевременно и за пълнене на сметките на политическите кланове и подкрепящата ги олигархия.
    Сега - както навсякъде и винаги - сметката ще платят тези, които най-малко са се облажили...

    Нередност?
  • 3
    dourmana avatar :-|
    Petko Dourmana
    • - 15
    • + 15

    До коментар [#2] от "gospodin D.":

    Изградили са си инфраструктурата, развили са си промишлеността, селското стопанство и най-важното образовали са си децата добре и предимно в престижни университети по света!
    Голдсмитс в Лондон е пълен с гърци, а не се сещам за български художник или куратор, завършил там :(
    Приятел грък (малко над 30), който се нашашка от кризата преди повече от година, вече е професор в Китай :)))
    Всички гърци по света, включително тези в големите финансови институции и структорите на ЕС ще лобират за Гърция и ще има да четем още за подстрижки на дългове и нови заеми, които им се отпускат ...
    А тук ще четем само, как се закриват структури на БАН, университети и каквото там са решили да закрият и разбира се съвети, как да гледаме картофи и пасем овце :)

    Нередност?
  • 4
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 6
    • + 1

    Преговорите ще продължът и ще завършат както е предвидено от ЕС.
    Следващите години ще има и други подстрижки.

    Нередност?
Нов коментар