Франция и Германия настояват за бърза сделка за гръцкия дълг

Париж и Берлин потвърждават, че остават ангажирани с новия спасителен план за Гърция

Финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Франсоа Бароен настояват за бърза сделка за гръцкия дълг
Финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Франсоа Бароен настояват за бърза сделка за гръцкия дълг
Финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Франсоа Бароен настояват за бърза сделка за гръцкия дълг    ©  Pascal Rossignol
Финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Франсоа Бароен настояват за бърза сделка за гръцкия дълг    ©  Pascal Rossignol
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник Франция и Германия са притиснали Гърция и частните й кредитори да финализират бързо сделката, която трябва да върне дълга на балканската държава до устойчиви нива, съобщи  Reuters. Париж и Берлин също така са потвърдили, че остават ангажирани с новия спасителен план, който трябва да предотврати изпадане на Гърция в несъстоятелност.

По-късно в понеделник се очаква финансовите министри на еврозоната да решат какви условия за преструктуриране на гръцкия дълг са готови да приемат. Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че при всички положения сделката трябва да спомогне за намаляване на огромния гръцки дълг до "не много повече от 120%" от сегашните 160% до края на десетилетието. Много икономисти обаче се съмняват, че това може да бъде постигнато със сега съществуващия план.

"Преговорите ще бъдат трудни, но ние искаме втория спасителен план за Гърция да бъде приложен до март, така че да можем да отпуснем следващия транш. Гърция трябва да изпълни ангажиментите си, трудно е и вече има голямо забавяне", заяви Шойбле на съвместна пресконференция с френския си колега Франсоа Бароен.

След няколко кръга на преговори Гърция и частните й кредитори се доближават до сключване на сделка, при която на инвеститорите е предложено да приемат реални загуби от 65-70%, отбелязва Reuters, позовавайки се на запознати с разговорите източници. Но споровете около някои подробности по преструктурирането на дълга, което ще включва размяна на съществуващите гръцки облигации за нови по-дългосрочни такива остават неразрешени.

Чарлз Далара, управляващият директор на Института за международни финанси (IIF), който преговаря от страна на частните облигационери заяви, че тя няма накъде повече да подобряват офертата си. "Вероятно ще има актуализиран анализ за дълговата устойчивост, който ще бъде обсъден от еврогрупата. Преговорите ще продължат и тази седмица, като целта е да бъде постигната сделка до другия понеделник",  коментира пред Reuters представител на преговарящите банки, пожелал анонимност.