🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Populism.nl

Холандски сайт за докладване на източноевропейци разкри нова вълна от антиимигрантски нагласи

Геерт Вилдерс има нова враг - източноевропейците
Геерт Вилдерс има нова враг - източноевропейците
Геерт Вилдерс има нова враг - източноевропейците    ©  reuters
Геерт Вилдерс има нова враг - източноевропейците    ©  reuters

"Те причиняват ли ви проблеми? Или пък сте изгубили работата си заради поляк, българин или румънец? Искаме да чуем вашия глас." Тези думи посрещат посетителите на сайта, представен на 8 февруари от холандската крайнодясна Партия на свободата. На него всеки холандски гражданин може да подаде сигнал срещу шумните си или пияни съседи или пък от неправилно паркиращи хора. Условието е едно - нарушителите да идват от новите страни в ЕС. Платформата, наречена гореща линия за оплаквания от централно- и източноевропейци, дава възможност за докладване на всякакви дразнещи прояви, при това напълно анонимно.

Според лидера на Партията на свободата (ПС) Геерт Вилдерс сайтът вече е събрал повече от 40 хил. сигнала, но има много причини това число да бъде поставено под съмнение. Миналият месец например депутати от партията бяха изобличени за подаване на фалшиви оплаквания срещу план за пътната инфраструктура в Хага. До редакционното приключване на броя от ПС не отговориха на запитването на "Капитал" какво е естеството на тези оплаквания и какво ще правят с тях. През седмицата Вилдерс заяви, че ще отнесе докладваните нарушения към социалния министър Хенк Камп.

Платформата за оплакване от източноевропейци предизвика бурни реакции: посланици, еврокомисари и депутати се надпреварваха да заклеймяват сайта като дискриминационен и ксенофобски. Не проговори обаче единственият човек, чиято позиция очакваха всички - холандският министър-председател Марк Рюте. Мълчанието му е донякъде обяснимо предвид факта, че управляващата коалиция, съставена от либералната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) и Християндемократическия съюз (ХДС), се ползва от подкрепата на ПС по важни икономически въпроси в замяна на по-твърда имиграционна линия.

Според Титске Акерман, доктор по политически науки в Университета в Амстердам, премиерът е заложник на Вилдерс в парламента. В момента ПС е третата политическа сила в Холандия и макар формално да не е част от управляващата коалиция, правителството е с малцинство и зависи от подкрепата й. "Вилдерс има влияние по важни политически въпроси, включително позицията на Холандия за Шенген и ограниченията на пазара на труда за българи и румънци", коментира Акерман пред "Капитал". След многократно настояване от медиите за коментар Рюте заяви само, че сайтът е дело на една политическа партия, а не на правителството, и че не е негова работа да отговаря на всяка приумица на Вилдерс.

Кой се страхува от източноевропейците

А приумиците на платиненорусия политик не са една и две. Лидерът на ПС е известен с антиислямистката си позиция и е автор на документален филм и книга по въпроса. Преди броени месеци той настояваше за данък върху ислямските забрадки и дори си позволи да разкритикува кралица Беатрикс, че е покрила главата си по време на визита в Оман.

Последният проект на Вилдерс срещу източноевропейците обаче изглежда обречен на провал. "При някои от предишните инициативи на Вилдерс, например антиислямистките му прояви, имаше разгорещени дебати за свободата на словото и обществото беше доста поляризирано. Сега, изглежда, всички са съгласни, че този сайт е погрешен ход", казва д-р Акерман.

Протестите дойдоха от всички посоки и във всякакви форми - от остри политически декларации до поредица шеговити сайтове, които призовават хората да подават оплаквания от членовете на ПС или от гражданите на южната холандска провинция Лимбург, откъдето е Вилдерс. Холандският DJ от полски произход Mr. Polska отговори с интернет страница, на която можете да споделите позитивните си преживявания с хора от Източна Европа. Вече има сайтове, където да излеете гнева си от източноевропейските DJ-и, от холандците от Северна, Южна, Източна и западна Холандия, както и гореща линия срещу горещите линии.

"Мисля, че е добре, че има такъв уебсайт, където хората могат да се оплачат, вместо напрежението да ескалира и да го изразяват на улицата", смята 19-годишният холандец Ариен Зваан. Той казва, че не подкрепя позицията на партията на Вилдерс и смята сайта за дискриминационен. Но признава, че би се ядосал, ако някой източноевропеец му вземе работата, съгласявайки се да я върши за по-малко пари.

Според данните, изнесени от ПС, пришълците от Източна Европа в Холандия в момента наброяват между 200 и 350 хил. "Повечето холандци осъзнават, че имигрантите носят ползи. Евтината работна ръка стимулира холандската икономика. Проблемът е, че държавата не полага достатъчно усилия да интегрира тези имигранти", смята Рик Бас, студент и обучител в компания за организиране на събития в Утрехт. "Вилдерс просто си набелязва жертва – преди бяха мюсюлманите, сега са източноевропейците. Винаги някой друг е виновен", казва Франк Ягер, студент по комуникации в Амстердам. Той не приема твърденията, че пришълците от Изтока подбиват трудовия пазар. "Това е работа, която просто никой не иска да върши. Някои от привържениците на Вилдерс предпочитат да живеят от социални помощи, но е по-лесно да сочиш с пръст към някого", добавя той.

Скрита дискриминация

Диана Папазова е научен работник в Университетския медицински център в Утрехт. Завършила е медицина в България, но живее в Холандия от три години и говори свободно холандски. Признава, че когато има проблеми в работата, холандците често отдават това на "културни различия" с чужденците. "Когато дойдох тук през 2009 г., почти не се споменаваше за проблем с имигрантите, но в последната година това е най-горещата тема", казва тя. "За да получиш разрешително за работа, се минава през много бюрокрация и ако има холандец, кандидатстващ за тази позиция със същата квалификация, биха назначили него", смята Папазова. Румънецът Раду Панчук също споделя, че има значение дали идваш от България или Румъния. Панчук завършва Ротердамския университет по мениджмънт и когато кандидатства за една и съща позиция с негов колега италианец, разрешителното за работа се оказва решаващо за избора, а не квалификациите. "Този уебсайт не улеснява нещата и определено е проява на дискриминация, но от друга страна, опитът ми с холандците е много позитивен и не мисля, че колегите ми споделят възгледите на тази партия", казва Панчук, който в момента работи в голяма технологична компания в Делфт.

"Много от интернет страниците на големи международни компании в Холандия нямат кариерна секция на английски. Това е форма на скрита дискриминация, един вид ти казват "ако не си холандец, не кандидатствай за работа при нас’", споделя Павел Павлов, студент в Университета в Амстердам и стажант в компания за инвестиции в недвижими имоти. Според него по-разпространена е дискриминацията на базата на езика, а не откритата.

Популизъм или демонизация

Официалните реакции срещу горещата линия на ПС бяха единодушни в критиките. Бернард Винтиес от Конфедерацията на индустрията и работодателите в Холандия я окачестви като "форма на демонизация". Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг обяви, че уебсайтът "тотално противоречи на европейските принципи". А холандската й колежка Нели Крус, отговаряща за дигиталните технологии, написа в Twitter: "Това е абсурдна идея. Какво ще е следващото? Жена ви дразни ли ви? Забравете за Свети Валентин - влезте в интернет и се оплачете от нея!" Въпреки това Европейската комисия заяви, че не може да санкционира Холандия, защото всяка държава сама е отговорна за спазването на европейското право.

Фактът, че премиерът не се разграничава от уебсайта, е колкото изненадващ, толкова и показателен, защото преди 15 години Вилдерс най-вероятно би бил осъден за тази проява, смята Линда Бос, асистент-преподавател по политически комуникации в Университета в Амстердам. Според нея отказът на Рюте да коментира темата е знак, че холандската политика е станала по-твърда към имигрантите. "Това само показва, че глобализацията, имиграцията и икономическата криза са променили обществения договор и крайнодесните партии стават все по-мейнстрийм", коментира Бос за "Капитал".

Кой е Геерт Вилдерс

Семейно положение: женен за унгарка

Цвят на косата: платиненорус

Политически убеждения: бивш либерал, преминал към крайно десните. Разбиранията му остават либерални по някои теми (икономика), но също така е отявлен антиислямист .

Книги: Marked for Death: Islam's War Against the West and Me (2011)

Филми: Fitna (2008), документален, 17 мин., заклеймяващ исляма като назадничава религия

Отличия: избран за политик на годината за 2007 г. от холандската преса заради колоритните му реплики

 

Имиграцията в числа

По данни на "Евростат" към 2010 г. имигрантите в Холандия са наброявали 1.8 млн (от общо население 16 млн. души). От тях 1.4 млн. идват от страни извън ЕС, като най-многобройни са имигрантите от бившите холандски колонии – Индонезия, Суринам, Нидерландските Антили, както и потомци на дошлите през 60-те и 70-те години на миналия век работници от Турция и Мароко. Източноевропейците са най-новата вълна имигранти, започнала от 2005 г. насам. По неофициални данни техният брой е между 200 и 350 хиляди души.
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 4
    • + 28

    Човекът вероятно е имал проблемно детство. А физиономията му пък съвсем не ми вдъхва доверие.

    Радвам се, че редовите холандци не споделят мнението му.

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 35

    "..Семейно положение: женен за унгарка.."
    Е, работата е ясна. Фройд пак се оказа прав - сексуалните проблеми в семейството изградено с източноевропейка рефлектират в политиката с неприязън към източноевропекците въобще. Отделно - десен националист с ЕДНО дете?!? С риска да съм полит-некоректен, ще отбележа че въпросният господин е и кривоглед. А както казва вечната книга, "Бягай, от онзи, когото Бог е белязал!". И извинение към хората с недъзи. И накрая - каква тотно нация е холандската? Изумяват ме разни националисти от нации с история колкото тази на Кока Кола. Аман от нации и нациики, които са чисто монархо-църковно-кономически образувания (въпросната държава има четири официални езика). Мисля че е неосъзнат/непризнат, в американския смисъл на думата за гей, отказващ да приеме личността си и натоварващ хората около себе си с изблици на гняв и неудовлетвореност. Кажи си бе човек, ще ти олекне, а и холандското общество е толерантно...

    Нередност?
  • 4
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 29

    Емигрантите от трети страни (извън ЕС) по ли му харесват?

    Нередност?
  • 5
    jordangv avatar :-?
    Jordan
    • - 7
    • + 21

    А защо не направим общоевропейски сайт за оплаквания от роми?!
    Много ми е интересно кой как ще реагира на това ...

    Нередност?
  • 6
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 18

    До коментар [#4] от "Finland":

    Той именно с това си спечели толкова привърженици - с антиислямистката си реторика, но от както е на власт изведнъж притихна и сега понеже взе да губи гласове си избра най-лесната група - източноевропейците. Да ви напомня на някой български политик?

    Нередност?
  • 7
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 2
    • + 5

    Това е решението за много страни от западна Европа за да нямат вътрешно напрежение т.е.безработица.Едно е че не ни плащат като на техните работници,второ не сме членове на техните профсъюзи и ни работят както си искат.Подбиваме надниците работим инзвъредно ,защото няма накъде да мърдаме в България итова няма.Докато другите имигранти се организират в профсъюзи и се защитават в рамките на закона,то българина е само синдикален.Чака някой друг да го защитава от самия него си.Затова ни гонят защото не сме единни.

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 5
    • + 4

    Можем да си спестим коментара по тази идиотщина,но нека се замислим - какво впечатление правим. Как изглежда наш Цветанов с бомбастичните си акции и лафчета по адрес на Съда и съдии :-) Или Борисов, който ни подарява наляво и дясно неща направени с нашите данъци :-) или кадровата политика на най-високо ниво, пример - 4 директора на Здравната каса за 30 месеца управление :-)

    Нередност?
  • 9
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • + 13

    "...Семейно положение: женен за унгарка..." Ами трябваше с това да започнем- ту му тъщата виновна, ту пък друго нещо;) Как така мрази имигрантите, а е женен за унгарка- защо не е женен за холандка в такъв случай;)

    Нередност?
  • 10
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 1
    • + 10

    Това е Холандския Волен Сидеров. Само се чудя как го трае неговата Капка.

    Нередност?
Нов коментар