🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Холандците гласуват за парламент

Прогнозите са за проевропейска коалиция

Лидерът на Либералната партия Марк Рюте гласува в избирателна секция в Хага
Лидерът на Либералната партия Марк Рюте гласува в избирателна секция в Хага
Лидерът на Либералната партия Марк Рюте гласува в избирателна секция в Хага    ©  Reuters
Лидерът на Либералната партия Марк Рюте гласува в избирателна секция в Хага    ©  Reuters

Днес холандците отиват до избирателните урни, мотивирани от притеснения за дълговата криза в еврозоната, която доминира предизборната кампания. Въпреки осезателното влияние на евроскептиците в страната, прогнозите са, че като победители ще се очертаят проевропейските партии.

Очаква се напрегнат двубой с близки резултати между дясноцентристката Либерална партия на досегашния премиер Марк Рюте и Партията на труда на Дидерик Самсом, която се намира в център-ляво.

Разликата в платформите на двете формации е значителна. Докато Рюте иска да намали бюджетния дефицит и да стимулира икономиката чрез инвестиции в инфраструктурата, Самсом набляга на допълнителни разходи за създаването на нови работни места.

Часове преди началото на изборите лидерите на основните партии взеха участие в заключителен телевизионен дебат, като според последните социологически проучвания либералите и Партията на труда ще се борят за по 34-36 места в 150-местния парламент.

Рюте описа изборите като "изключително вълнуващи". Опонентът му Геерт Вилдерс, лидер на крайнодясната Партия на свободата, който свали настоящото правителство, оттегляйки подкрепата си за неговата фискална политика на икономии преди шест месеца, критикува открито премиера. Вилдерс, който е евроскептик, го обвинява за това, че се е съюзил с Германия в търсенето на изход от кризата в еврозоната. "Рюте има поглед за бъдещето на щраус, гръбнак на мида и на него може да се разчита, колкото на Пинокио", заяви лидерът на Партията на свободата.

Рюте от своя страна подчертава колко е важно Холандия да остане в еврозоната, но категорично се противопоставя на отпускането на нова финансова помощ за Гърция.

Повече икономии или повече разходи

Според Самсом европейските страни трябва да работят заедно, за да намерят изход от кризата. Но по думите му Холандия не бива да бъде в сянката нито на Франция, нито на Германия по отношение на политиката си спрямо еврозоната. Въпреки това собствените му възгледи се възприемат за близки до тези на френския президент Франсоа Оланд, който иска да увеличи разходите и да вдигне данъците на богатите. Докато политиката на Рюте следва вижданията на германския канцлер Ангела Меркел за стриктни икономии и намаляване на дефицита. Според досегашния премиер този подход е най-добър за търговска нация като Холандия. По думите на Самсом обаче това е навредило на икономиката на страната.

Точно заради тези противоположни възгледи на Рюте и Самсом изходът от холандските избори ще бъде от голямо значение за провежданата от германците кампания за фискална дисциплина в еврозоната.

Която и партия да спечели обаче, вероятният резултат ще е проевропейска коалиция. Гневът към Брюксел и спасителните пакети за закъсалите страни в еврозоната даде известен подем на евроскептичните партии, но според последните социологически проучвания те губят позиции. Очаква се Партията на свободата на Вилдерс, която иска изтегляне от еврото и от ЕС, да загуби няколко депутатски места.

Същевременно слабото представяне на лидера на холандските социалисти Емил Румер по време на телевизионните дебати доведе до изместване на партията му от второ място от Самсом. Като нов председател на Партията на труда той се представи отлично на дебатите и впечатли зрителите с красноречието си.

Сега изглежда, че новото коалиционно правителство ще бъде начело с проевропейски политик - или Рюте, или Самсом. Холандците бяха управлявани дълго години от дясноцентристки правителства и сега има възможност за промяна. Поне едно е ясно – борбата ще бъде глас за глас.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ditora avatar :-|
    ditora
    • - 1
    • + 3

    Холандия 16мил. - 150 депутата, България 7мил. - 240 депутата ...

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • + 3

    В Обединена Европа вместо да се хванем за ръце май си оплетохме краката и докато ги разплетем...наникъде не може да се тръгне.

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 1

    [quote#1:"ditora"]Холандия 16мил. - 150 депутата, България 7мил. - 240 депутата ... [/quote]

    Те са с двукамерен парламент, в другата камара има още 75.

    Иначе Финалдния с 5.3 млн. има 200 депутати.

    Нередност?
Нов коментар