🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да си чиновник в Босна и Херцеговина

Страната заделя близо 13% от БВП за заплати, като това е едно от най-високите нива в Европа и Централна Азия, показва проучване

Заплатите на държавните чиновници в Босна и Херцеговина са до шест пъти по-високи от средните за страната, а разходите за държавна администрация, изразени в процент от брутния вътрешен продукт (БВП), са едни от най-високите в Европа и Централна Азия. Това показва проучване на Центъра за  защита на интересите на гражданите, публикувано в босненския в. "Глас Сръпске", цитиран от БТА. Босна и Херцеговина заделя 12.8% от БВП за заплати на държавните чиновници, а Хърватия и Сърбия - по-малко от 10%.

Световната банка също предупреди за високото равнище на заплатите в страната в свой доклад за държавните разходи в Босна и Херцеговина, като обръща внимание и на това, че те се увеличават през годините вместо да се свиват.

Парадоксално е, че в Босна и Херцеговина в периода на криза и бюджетен дефицит броят на работещите в държавната администрация непрекъснато расте и е достигнал 72 160 души, с 4000 повече в сравнение с 2008 г.

По данни за 2010 г., когато разходите за заплати на чиновниците в Босна са били 12.9% от БВП, в другите страни в Европа, с изключение на Словения, те са били по-ниски - от 5.6% в Македония до 11.9% в Латвия. Според проучването в страните от Европейския съюз заплатите на депутатите никъде не са по-високи от три средни заплати, докато в Босна те надвишават шест средни заплати.

От друга страна, данъчните постъпления в Босна и Херцеговина през 2011 г. са били далеч по-високи в сравнение с другите страни в региона, а същевременно качеството на живот на гражданите е било значително по-ниско. През миналата година приходите от данъци в страната са достигнали 38.4% от БВП, докато в Хърватия те са били около 31.4%, става ясно от проучването.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chris_vicom avatar :-|
    White Rhino
    • + 2

    Интересно колко са в България - с включените бонуси и ДМС-та?

    Нередност?
Нов коментар