🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцките неонацисти стават все по-популярни

"Златна зора" може да спечели до една трета от избирателите

"Златна зора" се описва като добре работеща военна единица
"Златна зора" се описва като добре работеща военна единица
"Златна зора" се описва като добре работеща военна единица    ©  Ройтерс
"Златна зора" се описва като добре работеща военна единица    ©  Ройтерс

С изпъната в нацистки поздрав ръка лидерът на най-бързо растящата политическа партия в Гърция наблюдава стотиците млади мъже в черни тениски, които избухват в приветствия. Бойният им вик кара нощта да трепери: "Кръв! Чест! Златна зора!"

"Понякога може да вдигаме ръката си по този начин, но тези ръце са чисти, не са мръсни. Те не са крали", крещи Николаос Михалолякос, докато стои пред около 2000 заклети последователи, изпълнили амфитеатър на открито близо до Атина в средата на октомври.

"Бяхме десетки, след това няколкостотин. Сега сме хиляди и това е само началото", крещи лидерът на крайнодясната партия "Златна зора", която има все повече привърженици насред икономическата криза в Гърция. Това събрание отпреди месец показва, че националистическата партия, която обещава да изгони всички нелегални чужденци, е добила чувство на триумф, което някои хора намират за плашещо, пише в свой специален репортаж Reuters.

На вълната на обществения гняв срещу корумпирани политици, антикризисни мерки и нелегална имиграция популярността на "Златна зора" нараства два пъти само за няколко месеца. Проучване на компанията VPRC им дава подкрепа от 14% през октомври в сравнение със 7 на сто, които получават на парламентарните избори през юни.

Те могат да спечелят до 30% от избирателите

Политическите анализатори не виждат някаква пречка за бързото й изкачване по популярност. Те предупреждават, че "Златна зора" може да привлече до един от всеки трима гръцки избиратели. "Докато политическата система не се промени и не сложи край на корупцията, този феномен няма да спре", казва Костас Панагопулос, от социологическата агенция ALCO. "Златна зора" може да привлече до 30% от гласоподавателите", смята той.

В момента "Златна зора" е третата най-популярна политическа сила зад управляващата консервативна "Нова демокрация" и водещата опозиционната сила - обединената левица  СИРИЗА. Опасното поведение на някои от членовете на "Златна зора", които често обикалят из бедните квартали на Атина и тормозят имигрантите, по-скоро им печели привърженици, отколкото да топи подкрепата.

Анализаторите смятат, че в крайна сметка на партията не й достигат основни неща: привлекателност за всички и изградени структури, които да и работят за повече обществена подкрепа. През Втората световна война Гърция страда от кланета и глад по време на борбата срещу нацистите, а споменът от военната хунта от 1967 – 1974 г. все още виси над модерната гръцка политика.

"Златна зора" отрича да има нещо общо със символиката или реториката на Хитлер, както я обвиняват критиците й. В интервю за агенция Reuters депутатът от партията Илиас Панайотарос обяснява защо партията е толкова популярна: "Златна зора" е единствената институция в държавата, която работи. Всичко останало е спряло или не работи напълно", казва той. "Ние действаме като добре организирана армейска единица, защото армията е най-добрата институция във всяка държава", допълва политикът.

Вече не са маргинали

Нисък, набит и нападателен, лидерът на партията Михалолякос в миналото е отричал съществуването на газовите камери в нацистките концлагери и е възхвалявал Хитлер. Той е бивш командос от специалните части в гръцката армия, където се запознава с лидерите на военната хунта, докато е бил в затвора за притежаване на експлозиви и нелегални оръжия. Запитани за тези факти, членовете на "Златна зора" казват, че това е минало, а те гледат към бъдещето.

Години наред, след като Михалолякос основава партията през 1985 г., тя е маргинална. На изборите през 2009 г. "Златна зора" печели едва 0.29 процента от вота, или по-малко от 20 хиляди гласа. През юни обаче за нея гласуват представители на целия политически спектър, изтласквайки по-умерената националистическа партия ЛАОС и печелейки подкрепа дори от крайнолявата комунистическа партия ККЕ.

Сега "Златна зора" краде гласове от "Нова демокрация", която налага остри ограничения върху гръцкия бюджет, вместо да предложи утеха. Въпреки че националистите предимно привличат живеещите в градовете мъже над 35-годишна възраст, партията също така се харесва и на част от жените и възрастните, които страдат от безработица и влошаващ се стандарт на живот.

Градски легенди

Част от привлекателността на "Златна зора" се дължи на помощта, които тя организира подобно на "Хамас" в ивицата Газа. Националистите раздават храна в бедните квартали, помагат на възрастните жени безопасно да изтеглят пенсията си от банкоматите и събират кръводарители, но само за гърци. Една от популярните градски легенди е за един грък, който намерил дома си окупиран от имигранти. Щом се оплакал в полицията, му дали номера на "Златна зора". Те не само изгонили неканените гости, но и върнали на собственика дома му почистен и боядисан.

"Гласувах за "Златна зора" за пръв път през юни и ще гласувам отново, защото те са единствените, които наистина се грижат за гърците, казва 45-годишната безработна атинянка Деметра. Всички други политици ни продадоха."

На събирането в амфитеатъра "Златна зора" показва кратък филм, който показва постиженията за изминалата година, включително нападения срещу имигранти на улицата, бой с полицията пред парламента и раздаване на храна за бедните.

"Целта на "Златна зора" е простичка. Искаме пълно мнозинство в парламента, за да може да сменим конституцията с наша", казва депутатът Илиас Касидарис пред множеството. "След това ще бъде лесно веднага да арестуваме и депортираме нелегалните имигранти."

Говори гръцки или умри

В парламента 18-те депутати на "Златна зора" са се събрали в един от задните ъгли на мраморната зала, но не се опитват да крият идеологията си. Наскоро Панайотарос прави запитване към социалното министерство, за да разбере колко от бебетата в детските градини са етнически гърци. Депутатката Елени Зарулия, съпруга на Михалолякос, описва имигрантите като "подчовеци, които нахлуват в държавата ни и носят всякакви болести". Друг депутат е бившият басист на метъл групата "Погром" Артемис Масаиопулос, която прави песни като "Говори гръцки или умри" и "Аушвиц".

Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) и други правозащитни групи регистрират 87 расистки нападения през първите девет месеца на тази година. Извършителите често използват палки или щанги, понякога и големи кучета. През май един албанец е нападнат с меч от моторист, а през август млад иракчанин е намушкан до смърт. "Това е само върхът на айсберга – има още повече нападения, които не са записвани никъде", казва Дафне Капетанаки от UNHCR.

"Златна зора" отрича да е замесена в расистките нападения. Някои от членовете й са задържани по подозрения в извършването им, но пускани поради липса на доказателства.

31-годишният Конфидънс Орду от Нигерия казва, че е бил пребит посред бял ден в Атина от членове на "Златна зора", а минувачите са гледали безучастно. Орду, който преди пет години е получил убежище в Гърция, казва, че е бил обкръжен от четирима мъже в черни тениски, които са му крещели: "Не ти е мястото тук. Гърция е за гърците."

След като е отишъл в полицията, Орду казва, че служителите първо са поискали документите му, за да се уверят, че е легален имигрант, а чак след това са записали данните за нападението. Както и други жертви, нигериецът обвинява силите на реда, че подкрепят "Златна зора". През юли Human Rights Watch казва, че банди гърци редовно нападат имигрантите безнаказано и властите игнорират оплакванията на жертвите. Гръцката полиция и вътрешният министър Никос Дендиас отхвърлят тези обвинения.

Ваймарска република?

В 11-милионна Гърция има повече от 1 милион чужденци и напрежението едва ли ще спадне скоро. Докато правителството редовно арестува хиляди имигранти, само стотици от тях са изпращани в специално построените центрове за задържане.

Много от мигрантите идват от Азия и Африка, най-вече през пропускливата граница с Турция, и мечтаят да отидат в друга европейска държава, но се оказват заклещени в Гърция заради правилата на ЕС, които връщат имигрантите в държавата, в която са влезли. Така нелегалните имигранти често извършват престъпления, за да оцеляват.

В един от най-шокиращите случаи през 2010 г. двама афганистанци намушкват до смърт 44-годишен грък на улицата, за да откраднат видеокамерата му, докато той води бременната си жена към болницата. Те са хванати, докато се опитват да продадат камерата за 80 евро, и по-късно са осъдени на доживотен затвор. В друг известен случай възрастен мъже е убит в автобуса за няколко монети.

Подобни инциденти будят недоволството на гърците, които също така виждат чужденците като заемащи работните им места. Всеки един от четирима гърци е безработен, а сред младите броят им достига 50%. Не е ясно обаче дали гърците биха се заели с работата, вършена от имигранти.

Преди посещението си в Берлин през октомври премиерът Андонис Самарас казва пред германските медии, че гръцките проблеми са подобни на онези, които водят до разпадането на Ваймарската република в Германия и отварят пътя за превземането на властта от нацистите. Крайнолевият популизъм и крайнодесният екстремизъм се сблъскват по същия начин, както германските комунисти и фашисти се борят помежду си в периода 1919 - 1933 г., казва Самарас.

СИРИЗА вече води пред "Нова демокрация" според някои проучвания, а "Златна зора" може да става още по-силна. Йоргос Кирцос, който води предизборната кампания на крайнодясната ортодоксално-патриотична партия ЛАОС, казва: "Ако "Нова демокрация" даде сигнал, че се сгромолясва, може да станем свидетели на невиждани ситуации... двете първи партии да се бият по улиците."

"Златна зора", която не разкрива източниците си на финансиране, вече отваря свои офиси във всички краища на Гърция, както и сред гръцката диаспора, включително в Ню Йорк.

Говорителят на партията Панайотарос казва, че той и колегите му дори са готови да управляват. Приоритетите на "Златна зора" в правителството по думите му са премахване на корупцията, задвижване на икономиката, но най-вече затваряне на границите и изгонване на всички нелегални имигранти.

"Ще затворим границите, но ще го направим както трябва, а не глупостите, които правят в момента. След това веднага ще депортираме всички нелегални", казва той. "Въпреки че когато дойдем на власт, те ще напуснат сами." 

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 6
    • + 30

    "Просветеният воин"-това е идеалът за мъж на Гьоте.Тези колко са просветени,не знам."Емигрантите вън "-не е кой знае каква платформа.

    Нередност?
  • 2
    nikolaiski avatar :-|
    Николай Узунов
    • - 6
    • + 41

    Много страшно звучи.И Хитлер така е почнал 30-те години да обгрижва народа си и никой не му е обръщал внимание, но след като се е сдобил с властта се е "погрижил" радикално за всички.Иначе зависи от гледната точка.И аз бих бил бесен на афганистанци, африканци и албанци, които безчинстват по улиците, което ме навежда на мисълта: след като Гърция не може да се справи със стотиците хиляди нелегални и полулегални имигранти, какво остава за малка България.Ние сме перфектния вход(или по скоро антре, в което всички остават) на половината паплач на света за Европа.И никой да не ме убеждава, че границите ни се пазят добре.

    Нередност?
  • 3
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 7
    • + 18

    Популярността на крайните десни формации винаги нараства във време на икономическа криза и мизерия. Примери от историята много.

    Сегашната икономическа криза в ЕС и света е плод на човешка грешка, идваща от напълно погрешното разбиране за съвременната монетарна система заменила ситемата на златния стандарт преди повече от 40 години:
    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post_12.html

    Сбърканият случаят с ЕС е описан тук:
    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

    Нередност?
  • 4
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 9
    • + 32

    Като се размъти водата, и утайката излиза отгоре...

    Нередност?
  • 5
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 11
    • + 69

    До коментар [#2] от "Николай Узунов":

    Айде пък сега, пак ще ни плашат с Хитлер! Само, че Гърция не е Германия и въобще не ме е страх, че ще дойдат да ни превземат тия дето ги мързи хляба си да изкарат... нека си изберат един гръцки Хитлер, нека се радикализират и какво ще стане? Вън не само от еврото, а и от Европа и обратно в средните векове, от които бяха излязли само заради евро-покровителите си. Тия същите евро-покровители дето ни предадоха на Ялтенската конференция на Сталин и се застъпиха за тия космати дребни дуплести мързеливци... е сега на им ги маляките, техни са си, те си ги искаха и си им ядат папарицата!

    Нередност?
  • 6
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 6
    • + 42

    До коментар [#3] от "rmarkov":

    Само че кризата в Гърция е плод на всичко друго ама не и на монетарни грешки... а на крадене и нагли лъжи. Просто лъснаха техните измами в момент, в който се сринаха банките на запад, но това няма пряка връзка с маляките.

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 7
    • + 24

    Да го направят! Това ще е КРАЯТ на новогръцката държавност в тези граници,който познаваме.

    Явно друг начин няма.

    Нередност?
  • 8
    bestbuy avatar :-(
    За да останат ХОРА в България.
    • - 11
    • + 14

    Прекалената свободия и толератност... водят до това.

    Нередност?
  • 9
    diandimov75 avatar :-|
    Dian Dimov
    • - 7
    • + 52

    лицемерен народ-при 10млн гърци в САЩ,Австралия и Германия си го изкарват на емигрантите...

    Нередност?
  • 10
    sql_dude avatar :-|
    PMK
    • - 6
    • + 49

    Като изгонят имигрантите няма да си решат икономическите проблеми. Имигрантите им вършат черната работа за жълти стотинки, за които гърците никога не биха работили.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар