🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще залезе ли "Златна зора"

Гръцкото правителство най-после се задейства срещу неонацистката партия

Макар че не крият възторга си от Хитлер, те отричат, че са неонацистка формация
Макар че не крият възторга си от Хитлер, те отричат, че са неонацистка формация
Макар че не крият възторга си от Хитлер, те отричат, че са неонацистка формация    ©  reuters
Макар че не крият възторга си от Хитлер, те отричат, че са неонацистка формация    ©  reuters

Гърция отново кипи. Но многохилядните протести, коктейлите "Молотов" и сблъсъците с полицията този път не са срещу поредните правителствени мерки за икономии, а срещу неонацизма, който напоследък все по-често заявява грозното си присъствие в страната.

Чашата на общественото търпение преля след убийството на популярен рапър левичар и антирасист миналата седмица. Тридесет и четири годишният Павлос Фисас, по-известен като Killah P, беше намушкан с нож в гърдите при сбиване в заведение в атинския квартал Керацини. Той и приятелите му били нападнати от група облечени в черно привърженици на крайните националисти. По-късно полицията арестува 45-годишния Йоргос Рупакиас, поддръжник на неонацистката партия "Златна зора", който направи самопризнания и беше обвинен в убийство и незаконно притежание на оръжие. Очевидци твърдят, че Рупакиас се скарал с рапъра заради футболен мач, но скандалът прераснал в политически.

Търпимост към насилието

"Златна зора" дойде сякаш от нищото, за да спечели 18 места в парламента на миналогодишните избори и да стане трета политическа сила в страната. Логото й наподобява свастика, привържениците й се обличат в черни тениски и камуфлажни панталони и не крият възторга си от Хитлер, макар че отричат, че са неонацистка формация. Те са обвинявани за многобройни побои и нападения над имигранти, но досега се радваха на учудваща търпимост от страна на институциите и на обществото.

Възходът на "Златна зора" е най-видимото следствие от състоянието на гръцкото общество - недоволството от непрестанното затягане на коланите, както и все по-видното разочарование от традиционните политически формации. И въпреки че подкрепата за партията спада след смъртта на Фисас (скорошно проучване й дава 5.8% подкрепа при 8.3% преди убийството), тя продължава да бъде важен фактор на гръцката политическа сцена.

"Именно обществената реакция срещу суровите мерки на икономии накара мнозина да гласуват за "Златна зора". Това бе една реакция, а не информиран избор. Хората дадоха гласа си за онези, които им обещаха да се разправят с корумпираните политици от другите партии. Имаше го, разбира се, и големият проблем с нелегалните имигранти. Затова в някои квартали на Атина партията има подкрепа от над 20%", казва пред "Капитал" журналистът от Атина Натали Лека.

След убийството на Фисас в страната избухнаха сблъсъци и палежи, а заведението, пред което бе наръган рапърът, бе отрупано с цветя. "Правителството е решено да не позволи на потомците на нацистите да тровят обществото, да извършват престъпления, да тероризират и да подкопават основите на страната, която е родила демокрацията", заяви премиерът Андонис Самарас. Той обеща, че кабинетът ще използва всички законови възможности, за да се справи с неофашистите.

"Политически мотивираното насилие е недопустимо и историята е показала мрачните последици, ако то остане ненаказано. Гръцките власти трябва да изпратят ясен сигнал, че подобни атаки няма да бъдат толерирани и че виновните ще бъдат изправени пред закона. Те трябва да предприемат спешни мерки, за да преборят престъпленията от омраза, като категорично осъдят такива нападения и гарантират, че вероятният расистки мотив зад тях е разследван", коментира пред "Капитал" Кондилиа Гогу от гръцкия офис на Amnesty International. Според организацията са крайно обезпокоителни разказите на очевидци, че в случая с Фисас полицията е присъствала по време на инцидента и не се е намесила дори след молба от приятели на рапъра. Amnesty International изразява притесненията си и от свидетелски показания, че в много други случаи на атаки органите на реда не са реагирали, дори да са били на мястото на събитието или не са започвали разследване след това.

Във всеки град, във всяко село

От "Златна зора" заявиха, че нямат нищо общо с убийството на Фисас и са жертва на "лов на вещици". "Ние сме навсякъде. Разпространихме се до всеки град, до всяко село. Ние сме във всеки квартал и няма да можете да ни удържите. Приемете го", заяви лидерът на партията Николаос Михалолиакос. Според него "Златна зора" е станала жертва на "мръсна атака от една корумпирана система" и трябва да докаже невинността си. "Искат да покажем, че аз не съм Ал Капоне, че ние не сме мафията. А аз бих искал да попитам – има ли по-голяма престъпна банда от тази, която докара страната до банкрут", казва Михалолиакос. Но според проучване, публикувано във в. Eleftheros Typos в понеделник, 57.6% от анкетираните смятат, че партията застрашава демокрацията. Помолени да я опишат, 47% я наричат фашистка организация, 31% - "криминална организация, маскирана като политическа партия", а 16.9% - "популистко националистическо движение".

Медиите в Гърция коментират, че е възможно ръководството на "Златна зора" да е изпуснало контрола над свои членове, които са започнали да се изживяват като отмъстители, искащи да свалят целия сегашен управленски елит. Бяха припомнени и твърденията, че неонацистите се радват на широката подкрепа на полицията (на някои места един от всеки двама униформени са гласували за тях на изборите), в резултат на което има случаи на умишлено забавяне на реакцията срещу расистки атаки. В. Guardian дори писа за подозрения, че симпатизанти от армията тайно са тренирали паравоенни структури в рамките на "Златна зора", наброяващи 3000 души. И е имало вероятност те да участват в преврат срещу правителството, когато бившият премиер Георгиос Папандреу обеща на гръцките гласоподаватели референдум относно пакета си с мерки за икономии.

Сега общественото недоволство обаче беше толкова голямо, че правителството най-после се активизира и поиска незабавно разследване на евентуалните връзки на полицията със "Златна зора". "Всички полицейски ръководители бяха сменени в опит да се спре това", обяснява Натали Лека.

Паралелно започна претърсване на офиси на "Златна зора", а прокуратурата предприе разследване срещу нейни членове, обвинени, че заплашват обществената сигурност. Министърът на обществения ред Никос Дендиас пък заяви, че партията трябва да бъде третирана като криминална организация и всяко престъпление, извършено от нейни членове или симпатизанти, трябва да бъде отнасяно към отдела за борба с тероризма. Заговори се и за спиране на държавното финансиране на "Златна зора" и дори за нейната забрана.

"В момента правителството се опитва да измисли начини да обяви партията за незаконна и така да я спре да участва на следващите избори или дори да я изрита от парламента, ако е възможно. Наблюдава се натиск от различни сегменти на обществото това да бъде направено", твърди Натали Лека. Но според нея засега не е сигурно какви точно стъпки трябва да се предприемат в тази връзка. Освен това подобни действия могат да се разчетат като директен удар срещу демокрацията, тъй като за неонацистката партия са гласували толкова много хора.

Според политическия анализатор Георгиос Сеферцис въпросът е дали "Златна зора" е политическа партия или криминална организация. "Отговорът трябва да дадат гръцките власти, както и гръцкото обществено мнение. Ако се докаже, че освен политическа партия тя е замесена в престъпления, пътят да бъде забранена е отворен. В момента е важно да се разбере дали лидерите на "Златна зора" са били наясно с инцидента, довел до смъртта на Фисас. И дали са дали одобрението си за екзекуцията", казва Сеферцис пред "Капитал".

Флиртът с неонацистите

Някои депутати смятат, че забраната на партията само ще я популяризира още повече, превръщайки членовете й в мъченици. Затова те предлагат да започне разследване срещу отделни нейни поддръжници като по-адекватен начин да се пребори неофашизмът.

Други законодатели обаче макар и индиректно толерират "Златна зора", смятайки, че като крайно дясна партия тя е от полза за консерваторите. "Част от политическата система флиртуваше с тях, а сега се преструва на изненадана от агресията им", коментира лидерът на крайнолявата СИРИЗА Алексис Ципрас.

Междувременно в гръцките медии се появи информация, че "Златна зора" може да изтегли депутатите си от парламента като реакция срещу предприетите срещу нея законови мерки и с надежда да предизвика избори. Гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос обаче заяви, че така партията би се самоунищожила. "Това е нещо като политическо самоубийство за тях", коментира Венизелос. Той потвърди, че правителството е подело всички възможни юридически действия срещу "Златна зора" и е изпратило сигнал до полицията и прокуратурата да разследват други възможни нейни престъпления като например нелегално събиране на средства и връзки с подземния свят.

След години, през които предпочиташе да си затваря очите за отровата на "Златна зора", правителството най-после се задейства. Но дори и партията да бъде забранена (което на практика би било трудно, тъй като конституцията не предвижда разпускането на парламентарна група), докато икономическите несгоди на Гърция продължават, а политическата й класа все повече се дискредитира, неонацистите ще представляват заплаха. Както казва депутатът от "Златна зора" Илиас Казидиарис, "законът и един милион гърци са на наша страна".

По темата работи и Светломира Гюрова

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scaramouche avatar :-|
    Q.D.V.P.
    • - 5
    • + 22

    Това добре, но необяснимо за мен остава толерирането на палежите и масовите безредици, които идват от другата страна и биват описвани от медиите едва ли не като геройство. Задължение на всяко претендиращо за нормално общество е да озапти и крайно-левите екстремисти, които са готови да подпалят човек за това, че има две банкноти повече от тях в портмонето си, а понякога всъщност и напълно безпричинно. В крайна сметка като че ли се преекспонира един битов инцидент и се дава на изметта повод за поредното улично безчинство.

    Нередност?
  • 2
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 6
    • + 12

    При тези икономически трудности в Гърция и проблемите с имигрантите, ако не е Златна зора ще се появи друга партия на нейно място. А и СИРИЗА не са по-добри. Едните неонацисти, другите крайно леви демагози. Колкото и да са затънали в корупция и скандали традиционните партии са за предпочитане

    Нередност?
  • 3
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 11

    По време на криза се засилват националистическите тенденции

    Нередност?
  • 4
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes
    • - 4
    • + 13

    А българското правителство кога ще предприеме мерки срещу българската фашистка партия Атака?

    Нередност?
  • 5
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 4
    • + 12

    При набиването им повече от 150 години колко са велики и солта на Земята,е дори учудващо, че крайно десни популистки формации привличат само около 10% от гласовете.
    Престъпно е заиграването с тях на някои от Неа Демократия, за службите,полицията и армията да не говорим. Все пак имам сериозни съмнения по отношение на едно сериозно разследване.
    Иначе какво да гледаме комшиите. У нас бг и руски служби отдавна си отглеждат националистическо-ксенофобски и фашистки партийки и организации.
    Вижте т.н. ВМРО още от началото на прехода. А днес Болен и птавителство крепи.....

    Нередност?
  • 6
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 5

    Фашизоидни партии нямат място в държава като Гърция.Видяхме с какво и помогна,с убийства и палежи.

    Нередност?
  • 7
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 1
    • + 11

    За съжаление винаги се намират политици продаващи лесни отговори и решения и група неудачници, които само чакат някой да им обясни, че собствения им житейски фалит не е дело на техните ум и ръце. Коварните имигранти (Гърция), съседите (бивша Югославия), циганите (България) и т.н. са причината.
    Като ги махнем...всеобщо щастие и благоденствие.

    Политиците са ясни: пари, слава, влияние и т.н.
    Но хипнотизираните зайци които им вярват за съжаление. Не само поради интеекктуланата си ограниченост, но и защото просто и леко стават престъпници и убийци!

    Нередност?
  • 8
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 2
    • + 5

    забраната едва ли ще има някакви последици. Партията или ще се създаде отново в някаква външно по-приемлива форма, или по-вероятно ще се прелее в Сириза, защото въпреки привидните различия и недолюбване комунистите и фашистите по същество не се различават.

    Нередност?
  • 9
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 6

    До коментар [#4] от "GreenEyes":

    Ще предприеме мерки толкова, колкото и срещу противоконституционното и неоетническо ДПС.

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 2

    Крайно десни националистически групировки (ако не официално наречени партии) има навсякъде по света, от САЩ (например Арианските Братя) през Русия (националисти) до Япония. Права е №2 Драгослава чв кризисните ситуации дават добра почва за проява на всякакъв вид подтискани негодувания - етнични, религиозни, териториални и т.н. За гърците душът на орязаните Европейски субсидии беше прекалено студен, поколения живееха спокойно и безгрижно в един фалшив свят който рухна върху тях. Време е и Фръцкото правителство да спре да се прави на обидено и прилага законите обективно и настъпателно.

    Нередност?
Нов коментар