🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От (Златна) зора до мрак

Кризата в Гърция води до изостряне на ксенофобията, експлозия от насилие и възход на крайнодесните групи 

Както всяка история, и тази има две страни. От едната са онези близо милион имигранти, придошли в Гърция във време, когато държавата е в полуразпад и нито иска, нито може да ги поеме. От другата са  грозното лице на ксенофобията и страхът и омразата по улиците на Атина. Жестоката икономическа криза и крахът на традиционните партии, доминирали гръцката политика в последните три десетилетия, създават перфектна среда за разцвет на екстремистки групи. Резултатът е експлозия от оцветено с расизъм насилие, което залива страната. И подчертано съвпада с възхода на неонацистката партия "Златна зора".

Двете лица на насилието

Два инцидента маркират нарастващото напрежение по оста "ние - те".

На 10 май 2011 г. 44-годишният Манолис Кантарис загива в центъра на Атина, след като крадец го пробожда с нож, за да му отнеме видеокамерата. Кантарис е на път за болницата, в която в този момент се ражда неговият син.

Няколко часа по-късно на мястото на атаката се събират протестиращи. Официална информация за нападателя все още няма, но лозунгите гласят "Чужденците вън" и "Гърция е на гърците". Засилващото се усещане, че престъпността е излязла извън контрол и за това са виновни стотиците хиляди пришълци, подпалва безразборна саморазправа. В следващите няколко дни организирани групи гърци нападат бежанци и имигранти в столицата - гонят ги из улиците, свалят ги от автобуси и ги бият. По-късно за убийството са арестувани двама афганистанци.

Последният инцидент с обратен знак е от 17 януари тази година, когато 27-годишен пакистанец беше намушкан до смърт от двама гърци. Последва протест срещу неофашизма и расистките атаки срещу имигранти. Пред сградата на парламента в Атина се събраха над 5000 души, сред които изтъкнати интелектуалци като италианския Нобелов лауреат по литература Дарио Фо.

Кризата е довела до такъв спад на междуетническата търпимост в Гърция, че атаките, расистките и антирасистките демонстрации са ежедневие. Най-лекото обвинение към държавата в момента е, че е изпуснала ситуацията с имигрантите и бежанците извън контрол. Най-тежки са съмненията, че влиянието на неонацистката партия "Златна зора" сред населението, политиците и полицията расте, а ксенофобията се превръща в легитимна идея за обществото и държавата.

Анатомия на омразата

"На новопристигналите в Атина раздавам карта, на която местата, които да избягват, са оградени в червено", разказва президентът на асоциацията на афганистанците в Гърция Юхус Мохамади пред Amnesty International. Но невинаги имигрантите могат да избягат от агресията. Така например на 10 септември 2012 г. двама мъже влизат в бръснарница, собственост на пакистанец. "Първо се нахвърлиха на гръцкия клиент с викове защо се подстригва при пакистанци", раказва един от присъстващите пред правозащитници. Когато клиентът реагирал, двамата го намушкали с нож. "После започнаха да разрушават салона и да хвърлят коктейли "Молотов". Един полетя към мен, заради което загубих част от косата си", допълва разказа един от работниците.

От януари до октомври 2012 г. гръцката "Мрежа за следене на расистко насилие" е регистрирала 87 инцидента на агресия. "Половината от тях са свързани с крайнодесни екстремистки групи, които са действали организирано", разказва пред "Капитал" Маро Савополу от Amnesty International в Гърция. Това е само върхът на айсберга и реалният брой на нападенията вероятно е много по-голям, тъй като заради страха от задържане и депортация нелегалните имигранти не смеят да съобщават за инциденти. Директорът на "Лекари без граници" в страната Никитас Канакис например посочва, че само за първите шест месеца на 2011 г. над 300 души, които са били нападнати, са потърсили помощта на неправителствената организация.

След интервюта с 59 жертви на расистки атаки Human Rights Watch определя няколко повтарящи се характеристики. Повечето нападения се случват през нощта, в близост до площади, нападателите работят в група и нерядко сред тях има и жени, крият лицата си с шалове и каски. Често нападат с голи ръце, но и с оръжия като бухалки и бирени бутилки. "Обикновено атаките са придружени от обиди и призиви да напуснат Гърция, а в много случаи нападателите обират своите жертви", се казва в доклада на организацията от края на 2012 г.

Онова, за което не бива да се говори

"Мнозина свързват тези атаки със "Златна зора". Но това е нещо, което трудно може да се докаже", казва пред "Капитал" Елинда Лабропуло, журналист, работещ за CNN и британската BBC. Все пак на 7 септември миналата година се случва нещо, показателно за отношението на крайнодясната формация към чужденците. Тогава в крайморския град Рафина поддръжници на "Златна зора" нападат с бухалки сергии, които принадлежат на имигранти. Няколко часа по-късно подобна атака се случва в друг град - Месолонги. И в двата случая е документирано на видеозаписи, че в атаките участват не само поддръжници, но и народни представители от "Златна зора". Парламентът гласува за сваляне на имунитета на тези депутати, но все още не са им повдигнати обвинения. Месеци наред нямаше никакви опити за търсене на наказателна отговорност и на говорителя на партията Илиас Казидиарис, който преди изборите през юни миналата година наби в тв ефир своя политическа опонентка.

Неохотата тези инциденти да се разследват е необяснима само на пръв поглед. "Близостта между полицията и екстремистки групи, включително "Златна зора", е очевидна. Това е нещо, което признават хора отвътре, от полицията. Признавал го е в интервю пред мен и министърът на правосъдието Андонис Рупакиотис - той каза, че се опасява, че има връзки между полицията и "Златна зора". Но според мен няма желание, а може би и възможности, да се докаже, че е така", казва Елинда Лабропуло.

Изгревът на "Златна зора"

Възходът на екстремистката партия е светкавичен и плашещ. След като години наред беше незабележима с резултати от порядъка на 0.2%, на изборите миналата година тя взе над 7% и вкара в парламента 18 депутати. Според последните проучвания популярността й вече достига 12% и това я прави трета политическа сила в страната след "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас и крайнолявата СИРИЗА. Освен това партията откри свои представителства в Ню Йорк и Мелбърн (където има големи гръцки диаспори), а наскоро сп. Spiegel разкри, че е установила контакти и с германските неонацисти в Бавария и се опитва да направи своя клетка и в Нюрнберг.

"След кризата "Златна зора" се разрасна неимоверно. Тя привлича поддръжници с риториката си срещу имигрантите, но най-вече с популистките си жестове", казва Елинда Лабропуло. В една рухнала и фалирала държава, която не успява да предостави на гражданите си базови услуги, формацията запълва вакуума и се притичва на помощ в стил "Супермен". "Златна зора" има свои парадържавни организации, които патрулират улиците, придружават възрастни дами до магазина, помагат на безработни гърци да си намерят работа, раздават храни и дрехи, създават банки за даряване на кръв. Използващите тези услуги трябва да отговорят само на едно условие - да докажат, че са гърци.

"Много хора в страната не са щастливи от случващото се и осъзнават, че то е дълбоко тревожно. Има силна антиреакция срещу насилието и това е една от големите теми в обществения дебат. Но никой не знае как да се справи със ситуацията, защото тя възниква в момент, когато много други проблеми удариха страната", обяснява Елинда Лабропуло. Тя казва, че нелегалната имиграция наистина е сериозен въпрос и докато няма по-добър контрол по границите, докато има толкова много пришълци, които са без работа и обикалят улиците, е трудно да се види как нещата могат да се подобрят. "Единственият начин популярността на "Златна зора" да намалее е икономиката да се съживи и страната да се стабилизира", смята Лабропуло. Дотогава страхът и насилието ще продължават да владеят улиците на Атина.

Входната врата на Европа

Основно заради географското си разположение, Гърция е най-силно засегнатата от имиграция страна в ЕС. По данни на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки (FRONTEX) именно в Гърция се случват 90% от всичките нелегални преминавания на граница в ЕС. Само на сухопътната граница с Турция през 2011 г. са регистрирани над 55 хил. нелегални имигранти. По данни на гръцките власти, цитирани в доклад на Human Rights Watch, през април 2012 г. общият брой на имигрантите в Гърция е достигнал 1 млн. души. Напливът е основно от хора, бягащи от Афганистан, Бангладеш и Сирия. За много от тях Гърция не е крайна дестинация, но те пристигат в нея, тъй като пропускливите й граници предлагат лесен достъп от Северна Африка и Близкия изток. Така като външна граница на шенгенското пространство и ЕС, страната е първият пристан за огромна част от потока на имигранти.

Проблемът е, че регулацията Дъблин II на ЕС задължава именно първата държава, в която влезе даден бежанец, да разглежда неговата молба за убежище. Тоест ако нелегалните пришълци успеят да стигнат до Германия например, и там бъдат заловени, те биват изпращани обратно в Гърция. На практика системата за обработване на такива молби на гръцката държава е парализирана от години. По данни нa Human Rights Watch Гърция има най-ниският процент на признаване на бежански статут (под 1% през 2011 г.). Според организацията изоставането с обработката на молби през 2011 г. достига 38 хил. случая. В момента гръцката администрация обработва по 20 молби на седмица. Пред занимаващото се с чужденци полицейско управление в Атина всеки петък нощуват поне стотина души, които се надяват да са сред избраните 20 в събота сутрин. Единственото облекчение в последните години идва от факта, че през 2011 г. повечето европейски държави спряха връщането на имигранти към Гърция, заради решение на Европейския съд за човешките права, според което условията за бежанците в страната са нехуманни и унизителни. В доклад от декември Amnesty International определи ситуацията като "хуманитарна криза", срамна и недостойна за страна от ЕС. "Гърция се нуждае от помощ, но и трябва да приеме собствените си отговорности," отбеляза в специално изявление директорът на програмата за Европа и Централна Азия на правозащитната организация Джон Далхюйзен.

Реформи без резултат

През януари 2011 г. правителството на Гърция прие промяна в системата за обработване на молби за убежище. Появи се нова гражданска институция, която приема, разглежда и одобрява молби на първоначален етап без полицейска намеса. "От създаването си до сега Службата за търсещите убежище не е разгледала нито една молба заради сериозни проблеми с набирането на персонал," разказва обаче Маро Савополу от Amnesty International в Гърция. През ноември миналата година министърът за защита на гражданите и обществения ред Михалис Крисохоидис предложи проект за президенстки указ, с който в полицейските управления в Атина и Солун да се създадат специални звена за борба с престъпленията на расистка основа. "Документът обаче не защитава жертвите на насилие, които пребивават нелегално в страната, от задържане и депортация," коментират от Amnesty International. На фона на неубедителните усилия на държавата за разрешаване на проблемите с имиграцията и ксенофобските настроения, през миналата година Крисохоидис призна, че страната е усвоила едва 40 млн. от отпуснатите й от ЕС 250 млн. евро за подпомагане на бежанци и имигранти.

Единствената мярка с осезаем резултат засега изглежда са полицейските операции по сухопътните грацици на Гърция. През август 2012 г. правителството започва операция "Аспида" за изпращането на 1800 полицаи на границата с Турция. Построена е и 10-километрова ограда в района с най-висок процент на нелегални преминавания. Според доклад на FRONTEX за третото тримесечие на 2012 г. двете мерки са довели до драстичен спад в броя на нелегалните имигранти, които пресичат границата - от 2 000 през първата седмица на август до под 10 000 в края на октомври. Операцията обаче е довела и до "подновяване на притока на незаконни имигранти през островите в източната част на Егейско море - лодки пристигат на различни острови почти всеки ден," се казва още в доклада.

 
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 13
    • + 22

    http://www.segabg.com/article.php?id=595038

    Някои пък пишат точно оратното - не гърците нападат мигрантите - не това е масовият случай, , а мигранти почти всеки ден извършват криминална дейност .. но пък вие "Капитал" си знаете ...
    ----------------------------------
    ... "Днес имигрантите задушават Гърция, изсмуквайки и без това недостатъчните й жизнени сокове. Общият брой на пришълците е неизвестен дори на гръцките власти, доста свободни пресмятания ги изчисляват на почти 3 милиона, което прави почти 30% от населението на Гърция.

    Този брой едва ли е много различен от действителния. В празничен ден в Атина е пусто, открояват се само стадата улични кучета, изхранвани от Атинската община, и пълчищата имигранти, излезли да търсят храна. Доскоро в централните части на града правеха впечатление хилядите изоставени сгради, предимно такива от ХIХ в. и първата половина на ХХ в., за които е нужна скъпа реставрация.

    Днес некрозата на градския организъм обхваща все по-често цели карета от сгради в централните и западните квартали на Атина. По улиците на квартал "Метаксургиу" (на изток до централната атинска гара), който от почти век е център на културния живот в града, са налягали наркомани, които поглъщат и си вливат това, което са решили, посред бял ден, на открито, напълно необезпокоявани. В горещи дни миризмата е ужасяваща. Театрите, галериите и музикалните клубове затварят един след друг, а цените на жилищата гонят тези в Габрово, и пак няма купувачи.

    Миналата есен на юг от площад "Омония" в късните вечерни часове имигранти убиха етнически грък заради дребна сума пари. Спокойната и сигурна атмосфера в града, пазена зорко от хиляди въоръжени с къси автомати служители на реда, вече е в историята. Ако замръкнете на Омония, в околните заведения ще ви посъветват да оставите романтичната разходка до Акропола за светлата част на деня задължително.... "

    Нередност?
  • 2
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 10
    • + 10

    ... "След като години наред беше незабележима с резултати от порядъка на 0.2% ... "
    ----------------------------
    "Капитал" как да е била незабележима .. ами за нея се знае от години - нали "Златна Зора" възникна от отрядите на гръцките доброволци в Босна, сражавали се на страната на сърбите ...
    Поне в няколко книги за войната в Босна си пише за гръцките отряди ...

    Нередност?
  • 3
    ajsaider avatar :-|
    ajsaider
    • - 14
    • + 21

    ... "Дори безумно ниските ни доходи не са толкова страшни, колкото предвижданото влизане на България в Шенгенската зона. Най-малко у нас има кой да спре пълчищата азиатски и африкански бежанци. Дори още днес софийските улици между Халите и Централна гара са всекидневно изпълнени с мургави, неговорещи български имигранти, търсещи храна и някоя и друга незаконна далавера. Ако някога все пак ни набутат в Шенген, милиони имигранти ще се добавят към все по-агресивните ни местни цигански маси. Запомнете лицата от изображенията тук, много скоро точно тях може да срещнете и у нас как слагат край на крехката стабилност в големите български градове.... "

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 13
    • + 19

    До коментар [#3] от "ajsaider": Значи имигрантите са виновни,че системата (икономическа, социална, на сигурността, етична....) в Гърция и у нас е прогнила?

    Как ще ограничиш единствено и само имиграцията - като изградиш 'желязна' стена по границата и стреляш?

    Констатациите ти ги видяхме,решението обаче липсваше.

    Нередност?
  • 5
    ajsaider avatar :-P
    ajsaider
    • - 13
    • + 13

    [quote#4:"kardinalat"]Значи имигрантите са виновни,че системата (икономическа, социална, на сигурността, етична....) в Гърция и у нас е прогнила? [/quote]

    Извинявай приятелю, но подобно твърдение, като по-горното, ми се струва не много умно и твърде далече от действителността ...
    Според мене има за прогниването на системата - цитирам те - поне 5 главни групи причини, нямам намерение обаче да ги дискутирам .. остани си на твоето мнение!

    Нередност?
  • 6
    diandimov75 avatar :-?
    Dian Dimov
    • - 9
    • + 5

    От постовете ти виждам че си станал по грък и от гърците.....и изобщо забеляззвам че напоследък мнозина българи в Гърция ги избива на расизъм-ами като не ви харесва айде в Габрово или по-добре..Маруси :-)))

    Нередност?
  • 7
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 4
    • + 11

    [quote#6:"diandimov75"]като не ви харесва айде в Габрово ил[/quote]
    .. ами аз съм си в Габрово .. по-точно на гости в Ловнидол в момента ..?!

    Нередност?
  • 8
    ajsaider avatar :-|
    ajsaider
    • - 7
    • + 8

    но какво общо има ,дали съм в Габрово или съм в Ловнидол ...
    ами аз давам извадки от статията на доц.И.Петрински .... и споменавам това, което трябваше да се знае ...
    "Златна Зора" по-точно военните и отряди превзеха Сребреница от мюсулманите и вдигнаха над града гръцко знаме ..!

    ... ето да чете Простотията ... та да знае!

    Согласно агентству Франс Пресс (AFP), греческие добровольцы сражалась на стороне сербов в Сребренице.[33] Они были членами Греческой Добровольческой Гвардии (ΕΕΦ), контингента греческих добровольцев образованном о как часть корпуса Дрина. Некоторые из них были связаны с греческой организацией Золотая Заря .[34] Они вывесили греческий флаг в Сребренице после падения города ... "
    Та КОЙ НЕ Е ЗНАЕЛ ЗА "Златна зора" и за сраженията на гърците с мюсулманите в Сребреница .. аз ли??!

    Нередност?
  • 9
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 19

    " Проблемът е, че регулацията Дъблин II на ЕС задължава именно първата държава, в която влезе даден бежанец, да разглежда неговата молба за убежище. Тоест ако нелегалните пришълци успеят да стигнат до Германия например, и там бъдат заловени, те биват изпращани обратно в Гърция."

    Това изречение трябва да стои в началото на всички статии по темата дали, кога и защо трябва/може/искаме да ни приемат в Шенген. А не да се правим на обидени на холандците.

    Нередност?
Нов коментар