🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неонацисти с управленски амбиции

В делото срещу крайнодясната гръцка партия "Златна зора" се води битка за много повече от тържеството на закона и защитата на човешките права

Ниски запуснати постройки с вид на необитаеми, но обградени от висока телена ограда - затворът Коридалос в атинското предградие Пирея сега е необичайно оживен заради провеждащото се в него дело срещу 69 членове на гръцката крайнодясна партия "Златна зора", включително лидерът й Никос Михалолиакос. В деня на второто съдебно заседание полиция е отцепила улиците на километър около сградата и държи стотината протестиращи антифашисти на разстояние от поддръжниците на партията. Двете групи на практика изобщо не се виждат.

Сутрешното оживление обаче е напразно – стартът на делото е отложен за втори път, сега за 12 май. Причината: местната община настоява процесът да бъде преместен на друго място, защото нарушава спокойствието на живущите. Околните квартални училища например трябва да хлопнат врати от съображения за сигурност точно във времето, когато учениците държат изпитите си за края на учебната година. Родители се страхуват да изведат децата си навън заради възможни сблъсъци между противници и поддръжници на дясната формация.

"Опитваме се да преместим делото в централната съдебна сграда в Атина, за да може то да се възприеме като централно събитие", обясни ден по-рано депутатът от управляващата лява партия СИРИЗА Василики Катривану. "Това е един много решаващ, това е исторически съдебен процес", отсича тя.

Опасна идеология

Символиката около мястото на сегашните две съдебни заседания също е силна – предимно бедният работнически квартал Пирея е един от бастионите на "Златна зора", където се разиграха много от кървавите й атаки срещу имигранти и хора, несъгласни с онова, което наблюдатели и политици открито наричат нацистка идеология. (Знамето на партията не само открито напомня на свастика, но е издържано и в "класическите" й цветове червено-черно.) Именно Пирея беше сцена на две от трите престъпления, станали повод за делото срещу крайнодясната организация.

В една лятна нощ на 2012 г. група хора от редиците на "Златна зора" нахлуха с железни прътове в дома на петима спящи египетски рибари и пребиха жестоко нищо неподозиращите мъже, потрошиха жилището им и не пожалиха автомобилите им, паркирани на улицата. По-късно полицията арестува петима мъже и една жена, участвали в атаката. Малко повече от година по-късно, през септември, мъже, обявили се за симпатизанти на крайната десница, намушкаха до смърт 34-годишния рапър и ляв активист Павлос Фисас. "Делото срещу "Златна зора" днес стана възможно едва след като един грък беше убит, въпреки че преди това бяха убивани чужденци", отсича с нескрит сарказъм Катривану. Третото престъпление, което стана повод за настоящия съдебен процес, бе атака през същия септември срещу хора от профсъюзите на лявата гръцка комунистическа партия ККЕ. Докато деветима от тях разлепяли плакати на организацията по улиците на пирейското предградие Перама, ги нападнали 50 души, облечени с тениски на "Златна зора", и ги пребили с метални пръти и дървени колове с остри накрайници.

С това обаче списъкът на престъпленията на организацията далеч не се изчерпва. Според доклад, цитиран от организацията на ООН за бежанците, документираните престъпление могат да се проследят назад чак до 1987 г. През 2011 г. официално са документирани 63 техни расистки атаки, а през октомври следващата година броят им нараства до 87. Това е само върхът на айсберга, казват защитници на човешките права, защото повечето имигранти се страхуват да се обадят в полицията. Адвокати са събрали известните им престъпления в документ от над 200 страници. В него са включени атаки срещу имигранти и бежанци, като убийството на 27-годишен пакистанец в Атина през 2013 г. Там са и другите традиционни целеви групи на "Отрядите на смъртта" - парамилитаристични формирования на "Златна зора", които са естествените им политически опоненти, а именно левите политически формации и анархистите. Под прицела на крайнодесните обаче често попадат и гръцки активисти, които се опитват да помагат на нуждаещите се. Лекари от благотворителната организация Doctors of the World няколко пъти са били заплашвани от членове на "Златна зора", защото лекуват безплатно болни имигранти.

Терор и страх

Терорът и всяването на страх срещу отделни групи и политически опоненти обаче е само част от политическия дневен ред на "Златна зора", смятат запознати. След арестите, последвали убийството на Фисас, партията е по-ниска от тревата и няма агресия по улиците. "Докато в миналото от парламентарната трибуна наричаха имигрантите хлебарки, от последните избори насам те се опитват да си изградят образа на уважавана политическа партия", казва Катривану. И добавя, че крайнодесните дори "флиртували" с иначе омразния си политически опонент СИРИЗА, като вместо да гласуват "против" нейни законопроекти в парламента, те избирали "въздържал се". А в някои случаи дори подкрепяли законодателните инициативи на радикалната левица.

Крайната им цел е ясна, убеден е Димитрис Христопулос, професор по публично право в Атинския университет и вицепрезидент на Международната федерация по човешките права. "Златна зора" искаше предишното правителство (на "Нова демокрация") да загуби изборите, така че радикалната левица да дойде на власт, защото след като и тя се провали, идва техен ред", казва Христопулос. Това далеч не е негова субективна оценка. Само преди няколко дни гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се пошегува, че ако преговорите с Еврогрупата се провалят, на ход идва "Златна зора". Атина използва аргумента и в сериозен контекст, като от време на време го подава като коз в преговорите с международните си кредитори.

Имайки предвид най-новата гръцка политическа история и логиката на политическия живот в страната, подобно развитие на нещата далеч не изглежда въображаема опасност. Голяма част от хората, които дадоха гласа си за СИРИЗА през януари изобщо не бяха комунисти или привърженици на други крайни леви политически идеи. Много от тях бяха просто отчаяни от икономическата ситуация в Гърция и собственото си положение и пуснаха наказателен вот за предишния кабинет. При нови избори не е невъобразимо този сценарий отново да се повтори – с друг играч в главната политическа роля.

 

Адвокатът Такис Зотос: "Златна зора" използват насилие срещу всеки, който не е съгласен с тях

Такис Зотос, дребен мъж с бяла коса и спретната бяла риза, седи в сумрака на кожен стол зад голямо дървено бюро в адвокатската си кантора, близо до Археологическия музей в гръцката столица Атина. Пред бюрото му са поставени два други кожени стола за посетители, дървени полици по стените са отрупани с дебели томове и папки с документи. Дебелите завеси почти не пропускат дневна светлина в просторния кабинет. Зотос е един от защитниците на петимата египетски рибари, пребити от хора на "Златна зора" през 2012 г. Както и останалите адвокати на обвинението, той участва в делото pro bono.

Какво е "Златна зора"?

"Златна зора" е нацистка групировка, която беше сформирана в началото на 80-те години. До 90-те години обаче тя беше много малка организация. В началото на 90-те години дейността им стана по-публична – започнаха да издават седмичен вестник. По това време големият въпрос в гръцката политика беше около името на бившата югославска република Македония. "Златна зора" зае националистическа позиция по въпроса и започна с агресивни действия срещу опонентите си. Агресията кулминира в три съдебни дела, на които тогавашното ръководство на тази група бе осъдено, включително за опита за убийство на трима студенти. Тогава организацията обаче все още беше малка.

Кога подеха антиимигрантската си реторика?

Те бяха против имигрантите от самото начало, защото това е присъщо на нацистката идеология. Но едва след Олимпийските игри (летните, през 2004 г. – бел. ред.) започнаха с расистката си реторика. По това време започнаха и с агресията си срещу имигрантите.

Днес "Златна зора" е третата по големина партия в гръцкия парламент. В последните години в цяла Европа се наблюдава ръст на националистическите движения. Дали популярността на "Златна зора" е част от тази общоевропейска тенденция?

Да, връзка има. Но в гръцката политика преди "Златна зора" имаше една друга крайнодясна партия - ЛАОС ("Народно източноправославно движение" - бел. ред.). Те имаха същата расистка и ксенофобска реторика, но нямаха т.нар. "Отряди на смъртта". ЛАОС беше свързана с други крайно десни партии в Европа, получаваше около 6 % от гласовете в изборите и също силно се противопоставяше на меморандумите с международните кредитори и програмата за икономии. Когато тази партия влезе в служебното правителство на Лукас Пападемос в края на 2011 г. – правителство, което прилагаше програмата на икономии, ЛАОС загуби доверието на поддръжниците си. На изборите през май 2012 г. всички 6%, които партията досега беше получавала, отидоха у "Златна зора".

Значи икономическата криза в Гърция също има пръст във възхода на "Златна зора"?

Кризата засегна, разбира се, целия политически живот на страната. В кризисните години обаче ние видяхме много силно изместване в лявото политическо пространство. Сега управляващата радикална лява партия СИРИЗА, която традиционно събираше едва 4%, на последните избори се катапултира до 36%. В същото време се забеляза и залитане надясно, но то беше по-слабо от движението в другата посока. За Гърция не важи феноменът на Франция, където "Националният фронт" е партията на 26-те процента. Просто 6-те процента поддръжници на ЛАОС се преориентираха към "Златна зора". На последните избори през януари тя дори загуби около 30 000 гласа, а СИРИЗА беше онази, която се облагодетелства от недоволството на избирателите срещу традиционните големи партии – консервативната "Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК.

Защо делото срещу "Златна зора" се случва едва сега?

Най-общо казано, от 90-те години насам цялата политическа система, а бих казал и съдебната система, подценяваха опасността, която носи със себе си "Златна зора". Подценени бяха главно "Отрядите на смъртта", които "Златна зора" използваше да тероризира политическите си опоненти, имигрантите и който и да било друг, който им се противопостави. У тях се създаде усещането за имунитет. В същото време обаче, през онези години в Гърция се зароди и много силно антифашистко движение. Когато, след убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. то се превърна в политическа сила, правителството (тогава – на консервативната дясна партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас - бел. ред.) се видя принудено да действа. То се уплаши, че хората могат да видят как правителството всъщност подкрепя "Златна зора" и агресията й, което би имало много големи политически последици за управляващите.

Сега управляващата лява СИРИЗА бе избрана въз основата на платформа, включваща също мерки за защита на имигрантите в Гърция. Това създава ли по-добри условия за успешен завършек на делото срещу "Златна зора"?

Ситуацията е противоречива. Главната цел на "Златна зора" е да убеди всички останали партии и обществеността, че тя не е криминална организация – в каквото е обвинена сега, а че е легална политическа партия. Веднага след като срещу нея беше повдигнато обвинение и нейни членове бяха арестувани, тя прибра своите "Отряди на смъртта" от улиците. Затова и в последните години, въпреки че броят на бежанците в Гърция расте, свидетели сме на много малко атаки срещу имигранти. Останалите политически партии пък заживяха с илюзията, че "Златна зора" се е променила.

Защо Вие лично решихте да се включите в делото срещу "Златна зора"?

Защото това е справедливо дело. Жертвите трябва да получат справедливост. Убеден съм, че "Златна зора" е много опасна политическа сила за свободата и демокрацията в Гърция. Те нямат право да съществуват и като политическо движение, защото те използват насилие срещу всеки, който не е съгласен с тях. Това не е демократична дискусия.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rudel avatar :-|
    Vasil Grozdanov
    • - 3
    • + 3

    Тази статия е откровена манипулация, разглеждат се някакви следствия, без да се споменат причините довели до сегашаната ситуация.Изпозват се някавио термини като имигранти...Какви по точно?
    Имигрант е човек, който е поаднал в чужда страна легално, получил е съоветния статут, разрешения за пребиваване, разрешение за работа и съответните документи.
    Тук се говори за египетски рибари, някакви пакистанци...Какви са тези хора бе? Как са попаднали там?
    Аз не одобрявам насилието. Но когато виждаш , че държавата в която си роден, за която твоите предци са давали кръвта си, за да можеш ти и твоите деца да живеете по начина по който искате, се разрушава...Какъв е изхода?
    Като виждаш дупещи се примитиви на улицата, които се подписват с палец, ядат с ръце, бършат се в брадите, смятат че ти си свиня , защото ядеш свинско , а жена ти е курва , защото ходи без забрадка и и се виждат глезените и коленете?
    И едно марионетно правителство, което се прави че не забелязва какво става?
    Какво правиш тогава? За съжаление няма особено много възможности.
    Аз прогнозирам , че в Българи я ше сатне същото , което стана в Гърция.
    Дано да съм лош пророк.

    Нередност?
  • 2
    krokodila_gena avatar :-|
    Гражданин
    • + 1

    Фашистите и фашизмът навсякъде са еднакви!

    Нередност?
Нов коментар