Желанието за независимост ще реши изхода от изборите в Каталуня

Кризата в Испания засили национализма в региона

"Ако бяхме европейска държава, щяхме да сме на седмо място в Европа по доходи на глава от населението след Дания и Швеция". С тези думи Луис Рекодер, министър по планирането в регионалното правителство на Каталуня, се опитва да убеди каталунците, че въпреки кризата в Испания те могат да бъдат толкова богати, колкото са скандинавците, пише Guardian.

Думите му идват преди ключовия вот в неделя, когато богатата испанска автономна област ще избира нов регионален парламент, а призивите за отделяне от Испания ще превърнат гласуването в своеобразен референдум за независимост.

Нова държава в Европа?

До предсрочните избори се стигна след като сегашният каталунски премиер и лидер на партията "Сближаване и съюз" Артур Мас не получи подкрепа за повече фискална автономия от централните власти и обяви, че иска да организира референдум за самоопределение. Той вероятно ще спечели между 60 и 64 места в 135-местния регионален парламент.

Това не означава абсолютно мнозинство, но заедно с други партии като лявата Esquerra Republicana de Catalunya поддръжниците на независимостта вероятно ще получат мнозинство от две трети. Проучвания на La Vanguardia и El Mundo поставят каталунските социалисти  втори с по-малко от 20 места. Според El Pais и ABC обаче управляващата в Испания Народна партия ще спечели второто място.

Призивите за независимост не са ново явление в Каталуня, но ако преди се основаваха по-скоро на усещането, че каталунската национална идентичност е различна от испанската, то сега повечето аргументи са свързани с фискалния дефицит и данъците. Пристанищата, автомобилните фабрики и банките на богатия регион допринасят за една пета от испанската икономика. Повечето данъци се събират на централно ниво, като Каталуня изчислява, че допринася с 16 милиарда евро повече, отколкото получава.

Доскоро регионът с население 7.5 милиона души настояваше най-вече за самоуправление в области като данъците, без да иска независимост. Рецесията и рекордно високата безработица в Испания, съчетани с драстични икономии, обаче изостриха усещането сред каталунците, че те са несправедливо облагани с данъци.

Отчасти вдъхновени от движенията за независимост в Шотландия и Белгия, все повече каталунци са на мнение, че регионът, чиято икономика си съперничи с португалската по размер, би се справил по-добре извън Испания. В същото време Каталуня има най-големия дълг в Испания - 22% от БВП, и както останалата част от страната, е харчила твърде много по време на имотния бум, поради което сега не може да участва самостоятелно на пазарите. Това принуди Мас да поиска от Мадрид 5 милиарда евро спасителна помощ, за да погаси задълженията си.

Еднопосочен билет към нищото

Сепаратизмът в Каталуня и Страната на баските беше потискан при управлението на диктатора Франсиско Франко, но след като Испания се върна към демокрация, новата конституция даде на 17-те автономни области значителни правомощия за самоуправление. Окуражени от новата си свобода каталунците създадоха собствена полиция, отвориха свои делегации в чужбина и съживиха каталунския език. Движението за независимост загуби силата си през 80-те години и през 90-те хората в региона започнаха да се възприемат като каталунци и испанци едновременно.

През последната година обаче настроението отново рязко се смени. Още преди две години Конституционният съд лиши каталунците от някои аспекти на тяхната автономия, а тази година Рахой отказа да им позволи да задържат за себе си по-голяма част от данъците. Разочарованието прерасна в най-голяма демонстрация за независимост на 11 септември тази година.

Дори да осъществят мечтата си за независимост обаче, каталунците ще трябва да се изправят пред въпроса какво всъщност означава отделянето. Премиерът Рахой предупреди, че Каталуня ще трябва да кандидатства наново за членство в Европейския съюз и призова избирателите "да не си купуват билет за нищото". Засега сигналите от Брюксел също не са положителни.

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг заяви, че ако регионът обяви независимост, автоматично ще остане извън ЕС. Освен това според договора на ЕС всяка държава членка може да наложи вето на приемането на нова страна в блока, което означава, че Испания може да блокира членството на Каталуня.

И все пак Мас изрази оптимизъм, като заяви, че би било нелогично малкият богат проевропейски испански регион да не бъде приет автоматично като член на ЕС. По думите му испанският регион вече изпълнява критериите за еврочленство и дори ще бъде нетен вносител в бюджета на блока. 

Отклоняване на вниманието

Някои избиратели определят Мас като опортюнист, който скоро ще поднови разговорите с Мадрид за данъците, докато други подозират, че пламенните му призиви за отделяне са опит да отвлече вниманието от икономиите, а независимостта няма да реши проблемите. Компаниите в Каталуня се страхуват от масовото бягство на големите мултинационални фирми и от загубата на инвестиции, ако регионът се отдели от Испания. На по-различно мнение са малките компании, които смятат, че нова независима данъчна структура ще позволи на региона да инвестира повече в инфраструктура, което би било добре за бизнеса.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan.gospodinov avatar :-?
    Ivan Gospodinov
    • - 3
    • + 19

    Само да вметна, че национализъм не е точно казано, защото изключително голяма част от хората, които искат тази независимост, са чужденци, които живеят в Каталуня.

    Нередност?
  • 2
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • - 5
    • + 15

    Испания навремето не призна Косово, мисля, че още е така, може би защото за разлика от доста други държави осъзнаваше какъв ... дневен ред ще си докара на .. главата с подобни действия, хайде сега обяснете на каталунците, че нямат правата на шиптърите.
    А това, че основно пришълци искат независимостта на Каталуня, за съжаление е вярно.

    Нередност?
  • 3
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 9

    Румъния също.

    Нередност?
  • 4
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 2
    • + 12

    южняшка му работа. Давайте, цепете се, щом толкова искате. Едни наши съседи на запад могат да споделят малко от опита си в това отношение.

    Нередност?
  • 5
    vasil_j avatar :-|
    vasil_jordanov
    • - 1
    • + 9

    Между другото е доста вероятно ако Каталуня и Шотландия се отцепят да предизвикат ефекта на снежната топка, само в Испания има още 4-5 провинции, които иска независимост.

    Нередност?
  • 6
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#1] от "ivan.gospodinov":

    Какви чужденци формират тази "изключително голяма част"?

    До коментар [#5] от "vasil_jordanov":

    Още 4-5 провинции? Кои?

    Нередност?
Нов коментар