ЕС е на път да въведе ограничения на банковите бонуси

Лондон остава сам в борбата си за по-гъвкави правила за допълнителните възнаграждения във финансовия сектор

Ръководителите на британските банки притискат министър-председателя Дейвид Камерън да се противопостави енергично на планираните ограничения
Ръководителите на британските банки притискат министър-председателя Дейвид Камерън да се противопостави енергично на планираните ограничения
Ръководителите на британските банки притискат министър-председателя Дейвид Камерън да се противопостави енергично на планираните ограничения    ©  Reuters
Ръководителите на британските банки притискат министър-председателя Дейвид Камерън да се противопостави енергично на планираните ограничения    ©  Reuters

В Европейския съюз ще бъдат наложени най-големите ограничения върху заплащането на банкерите от началото на финансовата криза през 2008 г., след като Великобритания изглежда ще загуби спора за привилегиите на Лондонското сити с европейските си партньори, съобщи Financial Times. Водените в Брюксел преговори за реформи, които трябва да направят финансовия сектор по-сигурен, влизат в решителната си фаза тази седмица, а Лондон е почти без съюзници в усилията си да смекчи планираните ограничения за банкерските бонуси, отбелязва изданието.

Искането на Европейския парламент да наложи строги ограничения на бонусите извън работните заплати в сектора вече се подкрепя от значително мнозинство, включващо Франция и Германия. Поради това малкото противопоставящи се членки, начело с Лондон, вероятно ще трябва да приемат компромисно решение, така че диспутът за бонусите да не задържа по-важните реформи в банковия сектор.

Строги ограничения

Британските власти се борят да осигурят промени в очертаващото се решение, което налага съотношение 1:1 между бонус и заплата, което може да бъде вдигнато максимум до 2:1 с одобрението на мнозинството от акционерите. Financial Times цитира неформално предложение на Лондон, в което се лансират алтернативни реформи "изградени на принципа на горната граница", като същевременно избягват елементите, които биха могли да имат обратен ефект.

Предложението подсилва настоящите правила, прилагани в Обединеното кралство, чрез абсолютна забрана за авансови парични бонуси, надхвърлящи заплатата, както и чрез изискване акционерите на банката да определят горна граница на фиксираното заплащане. Идеите на Лондон обаче не изпълняват основното искане на Европарламента за тесни граници на максималното съотношение, отнасящи се за целия бонус. Според дипломати, цитирани от FT, шансовете на Великобритания да се пребори за съществени промени като например повишаване на съотношението бонус-заплата, са минимални.

Други предложени корекции са по-обещаващи, като например освобождаване на банките от ЕС от задължението да прилагат правилата и в звената си извън съюза, както и стимулиране на използването на гаранционни облигации. В момента планираните ограничения се отнасят за всички клонове и дъщерни дружества на европейските банки.

Критиките на Лондон

Според Великобритания предлаганото от Европейския парламент фиксирано съотношение ще окуражи завишаване на основните заплати, ще подкопае финансовата стабилност и ще отслаби съществуващите правила за отнемане на бонуси, които банките са започнали да прилагат. Предлаганото от Лондон съотношение за бонусите може да бъде определено на всякакво ниво и изключва "дългосрочните" възнаграждения. Допълнителното заплащане обаче трябва да е под формата на акции, облигации и други активи, които губят стойността си, ако банката фалира. "Ние винаги сме подкрепяли въвеждането на строг режим, но трябва да се уверим, че няма неволно да създадем обратен ефект", се заявява в позицията на Великобритания.

Ръководителите на британските банки притискат министър-председателя Дейвид Камерън да се противопостави енергично на ограниченията. "Банките се паникьосват. Те винаги са си мислели, че Великобритания и Германия ще ги спасят", коментира пред FT дипломат, участващ в преговорите. Въвеждането на строга горна граница за допълнителните възнаграждения ще има отражение и извън банковия сектор. Евродепутати вече лансират идеята новите ограничения да важат и за хедж фондове, и за инвестиционните мениджъри.

Financial Times отбелязва, че европейските министри отбягват да коментират темата в общественото пространство но затова пък "тихата дипломация" е много активна. Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн е провел многобройни разговори по въпроса с германския си колега Волфганг Шойбле, включително през последните седмици.

Макар до миналото лято Берлин също да предпочиташе по-умерени правила за възнагражденията, изглежда вече няма желание да води тази битка с европарламента и предпочита да се съсредоточи върху реформите за капиталовата адекватност на банките. Без подкрепата на Шойбле, Озбърн вероятно няма да рискува да предизвика публичен дебат по темата, при който ще изглежда като единствен защитник на големите банкови бонуси, отбелязва Financial Times.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    Когато човек печели нещо,губи друго :-)

    Нередност?
  • 2
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • + 1

    Бих го казал иначе: Когато един печели милиони други милиони губят.

    Нередност?
Нов коментар