🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ призова централните банки да поемат отговорност за финансовата стабилност

Лондон налага строги реформи в банковия сектор, за да предотврати повторение на кризата от 2008 г.

Джордж Озбърн иска да покаже на данъкоплатците, че урокът за банковата система е научен
Джордж Озбърн иска да покаже на данъкоплатците, че урокът за банковата система е научен
Джордж Озбърн иска да покаже на данъкоплатците, че урокът за банковата система е научен    ©  Reuters
Джордж Озбърн иска да покаже на данъкоплатците, че урокът за банковата система е научен    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовата стабилност трябва да се превърне в основна задача на централните банки заедно с паричната политика, макар потенциалният конфликт между двете функции може да доведе до нужда от реформиране на институциите, заявиха от Международния валутен фонд (МВФ).

В изследване на фонда, цитирано от Reuters, се изтъква, че макар централните банки са успели да поддържат инфлацията ниска, не са успели да предотвратят финансовата криза през 2008-2009 г. Според МВФ изводът е, че трябва да се въведат нови инструменти за предотвратяване на прекомерния риск във финансовия сектор, като централните банки са в най-добра позиция да се заемат с тези задачи, макар че трябва да запазят приоритета върху стабилността на цените.

"Взаимодействието между паричната и разумната макрополитика ще има последици за институциите. Координацията на двете политики може да подобри резултатите, което ще направи изгодно налагането и на двете от централните банки", пише в доклада на МВФ.

Противоречиви мерки

Финансовата криза доведе до тласък на финансовите реформи, особено в развитите икономики, Като цяло обаче в използването на паричната политика за постигане на финансова стабилност се приема противоречиво в средите на централните банкери. Федералният резерв на САЩ е една от малкото централни банки, която поема ангажимент и извън паричната политика, а именно стимулирането на заетостта.

От МВФ признават, че може да им странични ефекти от използването на лостовете на централните банки за поддържане на финансовата стабилност и тази политика има много ограничения. Но същевременно фондът изтъква, че въвеждането на политики за макроикономическа стабилност ще повиши доверието към паричната политика. "Добре подготвените и изкомуникирани политики за финансова стабилност могат да ограничат риска и да спомогнат за омекотяване на шоковете, като по този начин улеснят провеждането на паричните политики в моменти на икономически затруднения", изтъкват от фонда.

Реформа в Лондонското сити

На фона на предупрежденията на МВФ, в понеделник британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че се въвеждат нови правила, според които властите ще могат да разделят големите банки, ако те не отговарят на новите изисквания за високорисковите активи. Министърът, цитиран от BBC, изтъкна, че банките не могат да очакват за в бъдеще отново да бъдат спасявани от данъкоплатците. В представения пред парламента нов Закон за банковата реформа също така се предвижда клиентите да могат да прехвърлят активите си от една банка в друга в рамките на седмица.

В своята реч Озбърн изтъкна, че банките не са поели отговорност за действията си пет години след кризата, поради което данъкоплатците все още са гневни. През 2008 г. правителството трябваше да налее 65 млрд. британски лири за спасяването на Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group заради рискованите им операции. Министърът също така подчерта разкритите манипулации на междубанковия лихвен индекс Libor, които са показателни за "корупцията и алчността" в системата.

Според предвидената реформа търговските операции на банките трябва да бъдат изведени в отделно звено от по-рисковото инвестиционно банкиране, като двете дейности трябва да се ръководят от различни мениджъри. Регулаторите ще имат право да разделят на по-малки части отделни банки, ако преценят, че не се спазват наложените ограничения. Освен това всяка година ще се прави цялостен преглед на банковата индустрия във Великобритания.

Друга промяна е, че държавният фонд, който гарантира до 85 хил. лири от всеки депозит, ще получи предимство пред останалите кредитори на банката, ако тя фалира. Това ще направи гаранциите на вложителите по-сигурни и ще намали тежестта за бюджета, ако се стигне до такава ситуация. Законът също така дава право на финансовото министерство да налага по-строги изисквани към банките, за да повишат възможностите си да поемат загуби. Това ще става най-вече чрез принуждаване на банките да заемат пари от пазарите по начин, който да налага загуби на кредиторите, ако банката изпадне в затруднение.

Урокът е научен

"Когато финансовата криза ни удари, пожарът беше толкова голям, че цялата икономика беше пожертвана, за да го потушим. Британците искат да знаят, че урокът е научен", заяви Озбърн. Председателят на парламентарната комисия по банковите стандарти Андрю Тайър от своя страна отбелязва, че има "още много да се свърши", но реформата е стъпка в правилната посока. Неговата комисия трябва да обсъди и прегледа проектозакона, преди да бъде гласуван.

Той обаче предупреди, че на банките не трябва да се има доверие. "Банките трябва да се обезсърчат от идеята да си играят с правилата. Те винаги ще се опитват да го правят, освен ако не бъдат поставени пред силно демотивиращи фактори. Веднага щом престанат да се в центъра на вниманието, банките ще започнат активно да тестват ограниченията и да лобират сред политиците за промени в тяхна полза", изтъкна той.

Британската банкова асоциация очаквано се обяви против предложената "електрификация на предпазната ограда", както се илюстрира възможността за принудително разделяне на институциите. Промените обаче получиха подкрепа от един представител на сектора – изпълнителния директор на банка Lloyds Антония Хорта-Осорио. "За обществото като цяло е нужно да има предпазни ограничения – както от гледна точка на финансовата стабилност, така и от чисто културен аспект. Напълно съм съгласен, че трябва да има силни мерки и инициативи, за да стане това факт", заяви Хорта-Осорио.

ЕЦБ ще търси още 2000 служители

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да удвои служителите си и да наеме още 2000 души, за да наложи единния банков надзор в еврозоната, пише в поверителен доклад на банката, цитиран от Financial Times. Консултантски доклад, поръчан от Марио Драги и представен миналия месец, препоръчва бързо натрупване на работна сила, така че ЕЦБ да има достатъчно ресурси и влияние, за да изпълнява правилно ролята си надзор и защитава репутацията си. Европейските лидери взеха решението за банковия съюз, за да поправят един от структурните пропуски, които спомогнаха за засилването на кризата в региона. Според източниците на FT докладcj дава ярък вътрешен поглед върху колосалния мащаб на работата, която ЕЦБ трябва да свърши, преди да поеме новите си функции в началото на 2014 г. Ако някои от предложенията в проекта бъдат приети, ще увеличат властта на ЕЦБ спрямо националните централни банки, което може да доведе до противоречия в ЕС. Според едно от предложенията в доклада членовете на надзорния съвет на ЕЦБ трябва да се въздържат да гласуват за решенията, засягащи банките от техните държави, за да може дискусиите да са по-обективни и паневропейски.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pruch avatar :-P
    pruch
    • + 1

    Паренка ша духа!

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 2

    "Регулаторите ще имат право да разделят на по-малки части отделни банки, ако преценят, че не се спазват наложените ограничения. "
    Хайде да видим кой кого. Дали политиците ще надробят банките на малки хапки, или банките ще захлебят нови, по-сговорчиви политици...

    Нередност?
  • 3
    georgi_567 avatar :-|
    georgi_567

    ТБ командват и БНБ с контрол на съзнането на висши централни банкери в БГ по безжичната мрежа на частен телеком.
    Реплики при работата ми в корумпираното БНБ:
    "това са твърде големи банки, да ги регулираме..."
    "за мен е ОК /да отпадне ограничението за кредитиране преди кризата/"
    "банките раздават колкото искат кредити, не можем да ги контролираме"

    Нередност?
Нов коментар