ЕС въвежда таван за банковите бонуси

Допълнителните възнаграждения няма да могат да надвишават два пъти размера на заплатата

Въпреки усилията на британския финансов министър Джордж Озбърн за привличане на съюзници, повечето от страните членки, включително Франция и Германия, подкрепят ограниченията
Въпреки усилията на британския финансов министър Джордж Озбърн за привличане на съюзници, повечето от страните членки, включително Франция и Германия, подкрепят ограниченията
Въпреки усилията на британския финансов министър Джордж Озбърн за привличане на съюзници, повечето от страните членки, включително Франция и Германия, подкрепят ограниченията    ©  Reuters
Въпреки усилията на британския финансов министър Джордж Озбърн за привличане на съюзници, повечето от страните членки, включително Франция и Германия, подкрепят ограниченията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бонусите в банковия сектор в Европейския съюз (ЕС) ще бъдат ограничени до максимум два пъти размера на редовната заплата, като ще освен това ще трябва да спазват и строги правила за прозрачност. Това предвиждат одобрения късно в сряда от Европейския парламент (ЕП) пакет от регулации, насочени към предотвратяването на евентуална следваща банкова криза, съобщи в. Financial Times.

Според одобрените от евродепутатите промени, считано от януари 2014 г. за банковия сектор в ЕС ще бъде въведено задължително съотношение 1:1 между допълнителното възнаграждение и основната заплата. Съотношението ще може да бъде повишавано до не повече от 2:1 с изрично одобрение от страна на акционерите на финансовите институции. Новите правила предвиждат също от 2015 г. банките да бъдат задължени да разкриват информация за реализираните си печалби и платените данъци на индивидуална база за всяка от страните, в които оперират. Изключение ще бъдат случаите, в които Европейската комисия (ЕК) отсъди, че тази допълнителна прозрачност може да се окаже пречка пред вътрешните инвестиции.

Трудният компромис

До окончателното решение от страна на парламента се стигна след продължителни преговори, в рамките на които Великобритания настояваше за смекчаване на предлаганите ограничения върху бонусите. В хода на дискусиите обаче стана ясно, че искането на ЕП за таван върху допълнителните възнаграждения се подкрепя от значително мнозинство от страните членки, включително Франция и Германия, докато Лондон е почти без съюзници. Същевременно, натискът за постигането на решение по въпроса се засилва от необходимостта да не се блокират други важни реформи в сектора. Идеята е, че ЕП настояваше за прокарването на ограничението в замяна на одобрението си за пакета нови капиталови регулации, известни като Базел III.

В случай че решението бъде прието и от Съвета на ЕС, това би било съществена победа за ЕП, както и знак за относителното изолиране на Лондон от някои въпроси в сферата на финансовите услуги, отбелязва FT. В четвъртък Ирландия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС, представи проекта на представителите на останалите страни членки. Ирландският финансов министър Майкъл Нунан заяви, че ще призове колегите си да подкрепят предложенията на насрочената за 5 март среща в Брюксел, пише Reuters.

Време за реформи

След като получат окончателното одобрение на парламента и на страните членки, новите правила ще поставят началото на най-сложната и широкообхватна реформа на банковата система от началото на кредитната криза, отбелязва FT. В следващите шест години финансовите институции ще трябва да укрепят капиталовите и ликвидните си буфери в съответствие с договорените стандарти Базел III.

В допълнение, ЕП подкрепи и мерките за повишаване на прозрачността при оповестяването на финансовите резултати на банките, които също ще трябва да бъдат прилагани от сектора. Тяхното изпълнение обаче може да се забави при евентуална препоръка от страна на ЕК. През 2014 г. Комисията ще извърши проверка на информацията от големите банки и ще има правото да препоръча отлагане на мерките, ако намери, че повишената прозрачност накърнява съществено конкурентоспособността на европейските финансови институции. Въвеждането на таван върху бонусите може също да окаже ефект в тази посока, доколкото би поставило банките от ЕС в неизгодна позиция при привличането на персонал, пише Reuters.

Малки отстъпки

Постигнатият в това отношение компромис е в договорената възможност до една четвърт от бонусите да бъдат под формата на инструменти, чието изплащане може да се отложи за повече от пет години. Идеята е, че към момента на даването на бонуса стойността на тези инструменти може да се дисконтира, така че тежестта й в общото съотношение да намалее. Така, в номинално изражение възнаграждението може да се окаже доста над 2:1. На Европейския банков орган ще бъде възложена задачата да определи кои точно финансови инструменти ще могат да се ползват от такова по-благоприятно третиране и при какъв коефициент на дисконтиране да се изчислява стойността им в общото съотношение.

Същевременно обаче надеждите на сектора, че новите правила няма да се отнасят за клоновете на европейските банки в трети страни, както и за американските или азиатските институции, опериращи в ЕС, бяха попарени. Единствената отстъпка е постигнатото споразумение две години след въвеждането на тавана ЕК да направи анализ на ефектите от прилагането му, отбелязва FT.

Новите ограничения вероятно ще имат отражение и извън банковия сектор. Действащите към момента правила за банковите бонуси засягат и мениджърите на хедж фондове и инвестиционните мениджъри, а европейските депутати настояват новите регулации също да важат и за тях. По думите на белгийския евродепутат от групата на Зелените Филип Ламбертс, цитиран от FT, мерките "наистина ще намалят възнагражденията" в сектора. "Иначе няма обяснение за негативната реакция на индустрията", посочва той.

Британският евродепутат Вики Форд пък изтъкна, че освен въведените ограничения, договореният пакет реформи включва и други ключови мерки, които са в полза на сектора. "Надявам се, че може да има работещо решение за възнагражденията. Но банките трябва да гледат пакета в неговата цялост", допълва тя.

"За първи път в историята на регулирането на финансовите пазари в ЕС ще поставим таван на бонусите на банкерите. Същината на това е, че от 2014 г. европейските банки ще трябва да заделят повече средства, за да бъдат по-стабилни и да се концентрират върху основния си бизнес", коментира от своя страна австрийският евродепутат Отмар Карас, който води преговорите от страна на ЕП.  

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 4

    Малко разум!!!!!!!!!!!!! Най-сетне!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 2
    pepataneva avatar :-|
    pepataneva
    • + 5

    Таван на бонусите, прозрачност на финансовите резултати, скоро не бяхме виждали такива радикални мерки. Дано се реализират и не само в банковия сектор.

    Нередност?
Нов коментар