Какво (не) се разбрахме

Въпреки провала на преговорите между Сърбия и Косово, все още има шанс за напредък

В Белград отново имаше протести срещу признаването на Косово, този път обаче бяха значително по-малобройни
В Белград отново имаше протести срещу признаването на Косово, този път обаче бяха значително по-малобройни
В Белград отново имаше протести срещу признаването на Косово, този път обаче бяха значително по-малобройни    ©  Reuters
В Белград отново имаше протести срещу признаването на Косово, този път обаче бяха значително по-малобройни    ©  Reuters

Залозите бяха високи. Сърбия се надяваше да получи дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Косово пък очакваше да подпише споразумение за стабилизиране и асоцииране с Брюксел като първа стъпка към членство. Но без сделка за нормализиране на отношенията помежду им никой нямаше да спечели нищо.

Преговорите се провеждаха без излишна публичност в Брюксел и с посредничеството на върховния представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън. Налице бяха условия за напредък, двете страни имаха стимул да се разберат и месеци наред изглеждаше, че всичко върви добре. Докато в последния момент, когато на 2 април трябваше да е готово окончателното споразумение, сръбската делегация напусна, без да го подпише. След осем кръга на преки разговори между лидерите на двете страни, по време на заключителната среща Белград изведнъж обвини Прищина, че диалогът с нея е едва ли не невъзможен и по думите на сръбския премиер Ивица Дачич "само липсва бюро, на което да подпишем капитулацията си". В последвалата драматична седмица представители на управляващата в Белград коалиция се надпреварваха да описват плана на Брюксел като "ултиматум" и "фарс". Не закъсняха и дежурните обвинения в изнудване, а сръбският патриарх за пореден път призова "да не се предава нашето Косово". Така на 8 април правителството в Белград излезе с единодушна позиция да отхвърли предложеното споразумение и поиска продължаване на преговорите.

След провала изглежда почти сигурно, че в излизащия на 16 април доклад на Европейската комисия няма да има дата за започване на преговори със Сърбия и усещането е, че за пореден път Белград предпочете Косово пред ЕС. Но на втори прочит ситуацията изглежда по-нюансирана. От една страна, защото изявленията на Аштън показват, че не е изгубила надежда, че може да има сделка. И от друга, защото всъщност не е ясно какво доведе до провала. Въпреки цялата шумотевица в сръбската столица, правителството там упорито отказва да каже ясно с какво точно не е съгласно. Ако се съди по реакциите, причините може да са две - проблеми в самите преговори или вътре в сръбското правителство.

За чест и дълг

Официалното обяснение за отхвърлянето на предложенията е, че не са били гарантирани "човешките права, оцеляването и сигурността" на сръбското население в отцепилата се бивша сръбска провинция. Основните разногласия са около статута на сръбското малцинство в Косово и най-вече на 40-те хиляди  сърби живеещи в северната част, които в момента са под номиналната юрисдикция на Прищина, но на практика районът е под контрола на Белград. 

Още в началото на преговорите двете страни се споразумяха, че общините с преобладаващо сръбско население ще могат да бъдат обединени в собствена асоциация и така ще се гарантира тяхната културна и политическа автономия. Но правомощията на тази асоциация винаги са били повод за раздор. Според Белград тя трябва да получи собствени съдебни органи и полиция, за да бъде ефективна. Прищина е твърдо против, като изтъква, че към момента от всички 120 хил. сърби в Косово едва една трета живеят в контролираните от Белград северни общини, а сигурността и културната автономия на останалите е гарантирана успешно от косовската конституция и правна система. И когато Дачич заявява, че "предложенията са много под това, което бихме могли да си представим дори в най-лошите си сънища", може да се заключи, че Белград вероятно не е получил очакваните отстъпки.

В името на властта

Другото предположение за провала на преговорите са противоречия в рамките на управляващата коалиция в Белград. "Възможно е в Брюксел да е било достигнато окончателно споразумение, което обаче да е трябвало да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни. Разбираемо сръбската делегация е поискала време, за да може да организира успешното прокарване в Скупщината. Когато обаче са се върнали в Белград, се е оказало, че всъщност няма да могат да съберат подкрепа", казва за "Капитал"  проф. Даниел Съруър от университета "Джонс Хопкинс". Според Съруър (който е бивш вицепрезидент на Института за мир на ООН и се е занимавал с подобряването на диалога между сърби и албанци на Балканите) най-вероятно проблемът е бил в президента Томислав Николич или части от неговата Сръбска прогресивна партия (СПП), които не са готови да допуснат Белград да загуби твърде много възможности да влияе върху сърбите в Косово или да направят по-сериозни отстъпки по отношение на ефективното признаване на независимостта на страната.

Неназовани източници разказват пред сп. Economist, че именно по време на последния кръг от разговори сръбският вицепремиер Александър Вучич, който е и наследник на Николич като председател на СПП, е предложил да подаде оставка. Тогава Дачич го е разубедил, тъй като това би означавало падане на правителството, но обратно в Белград нещата може отново да са се изострили. В този момент твърденията, че преговорите са били опит за извиване на ръцете на Сърбия, са се оказали начин за печелене на време в сложната ситуация. "В момента Белград всячески се стреми да не бъде обвинен за провала и да си остави вратичката към ЕС отворена", казва проф. Съруър. 

Последна възможност

"Имайте предвид, че говоренето за ултиматуми или изнудване може да е последен опит да се измъкнат още отстъпки от страна на Прищина, коментира пред "Капитал" Димитър Бечев от софийския офис на Европейския съвет по външна политика. Вероятно по неофициални канали преговорите продължават и сега. Възможно е да се стигне до споразумение в последния момент."

Показателно е, че макар първоначално да бе заявено, че посредничеството на ЕС е приключило, по-късно стана ясно, че баронеса Аштън все пак ще посети Белград идната седмица. Смята се, че нейната оценка върху преговорния процес, която ще излезе на 22 април, е алтернативен вариант страната все пак да получи дата за начало на преговори с ЕС.

След кипърския прецедент никой в ЕС няма желание да допуска повторението му и пътят на Сърбия към ЕС минава през изчистване на косовския въпрос. През последните две години бяха постигнати неща, които доскоро бяха немислими – двете страни възстановиха търговията помежду си, намерена бе приемлива за Белград формула Прищина да участва в международни форуми (с наименованието Косово*) и бяха отворени съвместно управлявани гранични пунктове по общата им граница. Всичко това беше следствие от взаимен компромис и Белград доказа, че има желание да търси решения. Ще бъде жалко да се препъне на финалната права, защото, както обяснява проф. Съруър, "неуспех сега може да забави  евроинтеграцията на Сърбия с две или дори повече години". Което няма да е добре както за страната, така и за региона.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    Ритане по кокалчетата! Кой кого и за какво,играта е в Белград. Там са печелившите и губещите. Проблемът е,че трудно може да се орпредели кой в коя група попада :-)

    Нередност?
  • 2
    jugozombi avatar :-?

    Статия за случилото се през последните дни в сръбския държавен връх, която не засяга обявяването на нова ера в отношенията с Москва, едва ли може да бъде завършен анализ.

    Нередност?
  • 3
    jugozombi avatar :-?

    П. п. И още нещо съществено. В момента особено актуални в Сърбия са думите Войводина и йогурт, също липсващи в статията.

    Нередност?
  • 4
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")":

    йогурт? много ти е голяма оригиналността чак не мога да я схвана

    Нередност?
  • 5
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")":

    йогурт? много ти е голяма оригиналността чак не мога да я схвана

    Нередност?
  • 6
    ggogggo avatar :-|
    ggogggo
    • + 3

    До коментар [#3] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")":
    колега, за нас не знаещите, но интересуващи се - ще добавиш ли подробности? ( както за москва, така и за войводина/йогурт)
    благодаря

    Нередност?
  • 7
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 1

    Сблъсъкът на цивилизациите...

    Нередност?
  • 8
    jugozombi avatar :-?

    До коментар [#4] от "toshiro":

    Това е вчерашна новина на сайта на сръбската телевизия Б92 с 668 коментара. Потърсете в коментарите думата jogurt и пребройте колко пъти е употребена:

    http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=704275

    Нередност?
  • 9
    jugozombi avatar :-?

    До коментар [#6] от "ggogggo":

    След като интелектуалците и тънки познавачи на регионалната проблематика от "Икономедиа" системно ме цензурират и банират заради критики към информационната им политика, не възнамерявам да им върша работата, като изяснявам какви ключови процеси и събития те не отразяват и защо въпросните процеси и събития са именно ключови.

    Нередност?
Нов коментар