🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без абсолютно никакви тайни

Оповестилият мащабна програма за подслушване на САЩ разкри самоличността си

Кой е Едуард Сноуден

29-годишният Едуард Сноуден в момента се намира в Хонконг и е служител на компанията подизпълнител Booz Allen Hamilton, която работи по договори за американското разузнаване. Той разкрива пред вестник Guardian, че никога не получава диплома за средно образование, както и не завършва обучение по компютърни науки в обществен колеж. Мъжът се надява, че усещането за свобода в Хонконг ще успее да го защити. Най-притеснително за него е какво ще се случи с роднините му в САЩ, много от които работят за американското правителство. "Страхувам се само от вредните ефекти върху семейството ми, на което повече няма да мога да помагам", казва той. "Това е нещото, което ме държи буден нощем." Запитан за последиците за държавата му, той казва, че се страхува най-много, че нищо няма да се промени.

 

Макар че не завършва училище, той успява да се добере до най-секретните компютри в разузнаването на САЩ като частен подизпълнител, и след това разкрива тайните им пред целия свят. Сега Едуард Сноуден може никога не се завърне в САЩ като свободен човек. През изминалата седмица се разгоря най-големият скандал в историята на Агенция за национална сигурност (NSA) в САЩ. Вестниците Guardian и по-късно The Washington Post публикуваха документи, които уличаваха NSA в мащабно събиране на данни за милиони граждани без значение дали са заподозрени за нещо или не. Въпреки първоначалната анонимност на източниците в понеделник Едуард Сноуден реши да разкрие самоличността си. "Нямам намерение да се крия, защото знам, че не съм направил нищо нередно", казва 29-годишният Сноуден. В момента той се намира в хотелска стая в Хонконг.

През призмата на службите

Въз основа на разкритията на Сноуден Washington Post посочва технологичните гиганти Microsoft, Apple, Google, Facebook, YouTube, PalTalk, AOL и Yahoo като участници в програмата за следене на NSA под името PRISM. Изданието посочва, че държавните агенции в САЩ имат директен достъп до сървърите на компаниите и могат да следят комуникацията на потребителите и да подслушват по всяко време. Сред събираната информация са IP адреси, имейли, гласови разговори, текстови съобщения, видеоклипове, снимки, чат разговори, файлови трансфери, логин данни за сайтове, информация от социални мрежи и др.

Светкавично след появата на информацията в медиите в края на миналата седмица редица от технологичните компании отрекоха дори да знаят за съществуването на тайнствената програма. "Никога не сме чували за PRISM. Не предоставяме директен достъп до сървърите си на нито една правителствена агенция. Всяка такава, която иска достъп до данни на клиентите ни, трябва да има съдебна заповед", казва говорител на Apple пред онлайн изданието BusinessInsider. За участието си отричат и Facebook, Microsoft, Google.

Тя все пак съществува, но само за чужденци

Директорът на NSA Джеймс Клапър обаче призна в понеделник, че PRISM наистина съществува, но подчерта, че тя работи под строг съдебен контрол. Клапър обяви, че PRISM събира данни от доставчици на електронни услуги, като работи в сферата на външното разузнаване. Той допълни, че PRISM няма пряка връзка със сървърите на компаниите и всякаква информация, която се получава, е съпроводена с конкретното одобрение на съда и с уведомяването на компанията по съответния ред. Освен това PRISM е насочена към чуждестранни граждани извън територията на САЩ и се полагат специални грижи данни на американски граждани да не попадат в потока от информация, заяви още Клапър пред The Washingon Post.

Разузнавачът също така защитава събирането на информацията, тъй като в миналото то е помагало за идентифицирането и задържането на заподозрени. Той допълни, че публикуваните от вестниците The Washington Post и Guardian информации са "прибързани", "безразсъдни" и са създали "сериозни погрешни впечатления" заради множество "неточности". Клапър обвинява медиите и че с разкриването на тази информация са помогнали на враговете на САЩ, като са им подсказали как да заобиколят да бъдат засечени. "Въпреки това законът, управляващ PRISM, се е доказал като жизненоважен за безопасността на нацията и нашите съюзници. Той е един от най-важните инструменти за запазването на сигурността", коментира Клапър.

По-рано и президентът Барак Обама подкрепи практиката на NSA, като увери, че никой не подслушва телефонните разговори на потребителите. Според него дейността на NSA е "скромно посегателство" върху личното пространство за доброто на националната сигурност, съобщава онлайн изданието ZDNet. Обама допълва, че NSA е запазила "правилния баланс" между запазването на личните данни и поддържането на сигурността.

Защо го направи

Според разкрилия информацията Едуард Сноуден обаче именно този баланс не бил спазен. "NSA има инфраструктура, която позволява да пресече почти всичко. С тези способности огромната част от човешките комуникации се прихващат автоматично. Ако искам да видя вашите имейли, телефонния номер на жена ви, просто трябва да използвам тези прихващания. Мога да видя паролите ви, списъците с проведени телефонни разговори, кредитните карти", споделя той в интервю пред Guardian. Младият мъж, изглежда, не е имал нужда от пари. Той споделя, че годишната му заплата е около 200 хиляди долара, има приятелка, с която заедно са купили къща в Хавай. Първоначално е бил патриот и е бил готов да се пожертва за САЩ.

През 2003 г. дори се записва в армията и започва тренировки за специалните части с желание да отиде в Ирак. По време на тренировките обаче забелязал, че "повечето от хората искаха да избиват араби, а не да помагат". След като си счупил и двата крака по време на тренировъчен инцидент, е бил освободен от армията. Работата му с американските служби обаче го подтиква към разкриването на данните.

След като оздравява, става охранител в един от клоновете на NSA, след това и асистент по поддръжката на IT сигурността в ЦРУ. През 2007 г. е изпратен да поддържа компютърната мрежа на ЦРУ в Женева. "Това, което видях в Женева, разби илюзиите ми за това как моето правителство работи и как се отразява тази работа на света. Осъзнах, че бях част от нещо, което прави много повече лошо, отколкото добро", признава Сноуден. Още тогава е поискал да издаде информация, но се е отказал. Голяма част от данните на ЦРУ са пряко свързани с конкретни личности и не е искал да застраши никого. Освен това изборите през 2008 г. му дали надежда, че нещата ще се променят. През 2009 г. напуска ЦРУ и започва работа в частна компания, която е подизпълнител на NSA и го назначава да работи именно за агенцията.

"Когато видях, че Обама продължава политиките, които си мислех, че ще спре, се реших на действие", казва Сноуден. Той прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на NSA. "Те искат да знаят всеки разговор и всяка форма на поведение по света", допълва той. Сноуден споделя още, че не иска вниманието да се пренасочва върху него, а върху информацията, която е разкрил. "Моят единствен мотив е да информирам обществото за това какво се върши в негово име и какво се върши срещу него."

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgigv avatar :-?
    georgigv
    • - 1
    • + 48

    Много тихо тука бе. Да не ви хвана шубето?

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "georgigv": Лесно се прави бабаитлък на умряло куче, но срещу технологична свръхсила....... нямаме у нас тази политическа култура. така,че нищо изненадващо.

    Нередност?
  • 3
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 9
    • + 22

    Най полицейската и тоталитарна комунистическа империя на злото САЩ

    Нередност?
  • 4
    georgigv avatar :-?
    georgigv
    • + 3

    До коментар [#2] от "kardinalat":

    Всъщност, беше си на майтап, ама "като изгасихме лампите какво стана"...

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "georgigv": за съжаление у нас майтапът е огледало на истината.

    Нередност?
  • 6
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 5

    До коментар [#1] от "georgigv":

    ами, просто сме свикнали и не обръщаме внимание на такива "новини" !

    Нередност?
  • 7
    conservamus avatar :-|
    conservamus
    • - 2
    • + 6

    ДА, да, така си е. Смехотворно е, че го отричат и Майкрософт, и Епъл. Като не е така, нека да отворят кода на операционните си системи, както и на програмите си.

    Но не.

    Нередност?
  • 8
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • + 13

    "В Русия съм, в Русия съм "
    Този тип дейности , както се оказва доста разпространени , подпомагат еволюцията на хомо сапиенс .Ще развият телепатични възможности на хората :)

    Нередност?
  • 9
    victor2 avatar :-?
    victor2
    • + 2

    Може би и у нас зрее някой Сноуден или Асандж!

    Нередност?
  • 10
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 3
    • + 8

    Повод за размисли. Кой подслушва ? Хитлер , Сталин , САЩ. Тези , които искат да се задържат на власт , ако може вечно. Сега и нашите Цецо и Бойко се наредиха до тях.
    Янките често се хвалят ,че са данъкоплатци. Я сега да питат правителството си колко излиза масрафа на подслушването . Щото не е безплатно. Едно време казаха ,че в ГДР 2000 дами били заети с перлюстрация - отваряне на писмата за проверка. Колко души са заети с тоталното световно слухтене ? Та , колко струва това ?
    Нас слушат ли ни ? Нещо много ни идва . И от САЩ и от Цецо. Да не смее човек да пръдне. И тук ще се чуе и по света ще се разнесе чак до Статуята на свободата.

    Нередност?
Нов коментар