🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мобилният летописец

Смартфон приложението Saga автоматично ще следи целия ви живот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти всеки от нас се е сблъсквал с дилемата дали да използва камера, фотоапарат или друго устройство по време на вълнуващо приключение, или просто да му се наслади истински, без да се разсейва с разнообразни джаджи. От едната страна е незабравимото усещане, а от другата - възможността да разполагаме с визуални спомени от събитието за години напред.

Смартфонът може да бъде удобен помощник в подобни ситуации. Поне така смятат от компанията A.R.O., която е създател на приложението Saga. То е безплатно и се предлага за мобилните платформи Android и iOS. Използва сензорите и всички останали функции на умните мобилни телефони и автоматично води подробен журнал за всяка дейност или събитие във вашия живот. И го прави постоянно, без нуждата от вашата намеса.

Решение на неочакван проблем

Saga всъщност не е чак толкова ново приложение. То се появи за пръв път още през миналата година. Тогава обаче не успя да спечели подкрепата на потребителите и си навлече критики, защото изтощаваше батерията на смартфона за отрицателно време. Причината беше, че изискваше постоянно включен GPS, като координатите на потребителя се засичаха през няколко минути. За да решат този проблем, създателите на Saga прекратяват разпространението на приложението и го връщат на чертожната дъска. 

Идеята е приложението да започне да се ориентира в околната среда, без да използва GPS. Програмистите на Saga преработват софтуера така, че да може да засича местоположението, като използва всички останали функции, сензори и технологии на мобилното устройство. Чрез сензора за светлина на вградената камера например Saga може да разбере дали се намира на открито или е в помещение. Микрофонът може да анализира околния шум и да преценка дали потребителят все още се намира в офиса, или е отишъл в кафенето, коментира пред онлайн изданието GigaOm съоснователят на A.R.O. Анди Хикъл.

Приложението също така се самообучава в процеса на работа. То "свиква" с навиците на потребителя и ще знае кога той спи, кога е прекарал няколко часа в офиса, кога отива за сутрешния си фитнес и т.н. Всичко това позволява на Saga да използва сензорите за кратко и само за да потвърди, че човекът действително извършва въпросната дейност. GPS и другите функции, които изискват повече енергия, ще се използват много по-рядко и за кратко. Това дава възможност на Saga да работи постоянно и неограничено, без да влияе осезаемо на батерията и без да снижава ефикасността на мобилното устройство. Този метод на анализ на случващото се осигурява и по-голяма прецизност при определянето на активността на човека, коментира Хикъл.

Ще ви опознае по-добре от самите вас

Основната цел на приложението е да създаде възможно най-подробен дневник, който съдържа всички дейности от вашето ежедневие. Ще може да знаете колко време прекарвате на дадено място, с кого общувате най-много и др. Също така Saga може да се свързва и с други приложения като Facebook, Twitter, Instagram, RunKeeper и т.н. Софтуерът ще може да извлича информация и от тях и да я организира по съответното време и място, за да знаете какво се е случило във въпросния момент не само във вашия реален, но и във виртуалния свят.

Оказва се, че сензорите на смартфона могат да дадат невероятно количество информация на Saga, а данните са впечатляващо подробни. Дори само промяната на нивото на светлината или на шума могат да подскажат, че макар че сте си били вкъщи през целия ден, от 8 ч. до 11 ч. сте гледали телевизия, след това сте сърфирали в интернет, а следобед сте поиграли с децата.

Информацията в Saga се генерира изцяло по автоматичен път. Колкото повече потребителят използва приложението, толкова по-добре и бързо то се научава и нагажда спрямо неговия живот. Разбира се, това е софтуер и като такъв невинаги работи така, както се очаква. Например може да бъдат записани грешни GPS координати или приложението да реши, че сте на почивка, а пък в действителност да сте в болница. Затова то позволява ръчно редактиране на събраната информация по всяко време. Потребителят ще може да допълва данните или да ги променя, като това ще помага и на Saga да разгадава случващото се по-лесно и точно за в бъдеще.

Когато събере достатъчно данни, софтуерът генерира и инфографики с разнообразна информация, която онагледява вашето ежедневие. Тя е по-скоро за забавление и съдържа любопитна статистика, а не толкова за извличане на някакви реални заключения от начина ви на живот. Освен ако инфографиката не покаже, че прекарвате 80% от времето, отредено за лекции, в кафенето например. Андрю Кембъл, специалист от колежа Dartmouth, коментира пред онлайн изданието Technology Review, че този тип мобилни приложения могат да са от полза за анализиране на здравословното състояние на човек и за по-лесно и точно лечение при евентуални проблеми, което е да е съобразено с неговите навици и възможности. Самият Хикъл е убеден, че ако данните на потребителите бъдат консолидирани, могат да се правят подробни анализи за различни тенденции, поведенчески специфики и др.

Създателите на Saga имат и още по-големи амбиции за своя продукт. Те смятат, че част от функциите на приложението могат да станат съвместими с т.нар. wearable устройства - например спортната гривна Nike Fuel. Необходимо е обаче те да имат малко по-мощен хардуер, който да е способен да работи с повече изчисления. Това ще позволи създаване на цяла екосистема от Saga устройства, които да изграждат още по-подробен дневник на своя притежател.

Разбира се, остава и деликатният въпрос със сигурността на данните. От A.R.O. твърдят, че те няма да бъдат предоставяни на трети лица, а генерираните общи статистики ще са само на анонимна база без каквото и да било идентифициране на потребител, уникални номера на устройството или друг метод. Въпреки това не е изключено след време това да се промени, когато производителите потърсят методи за монетизация на Saga. Например, когато приложението научи повече неща за вашите навици и интереси, да ви предлага конкретни заведения, филми или други продукти. При най-лошия сценарий информацията за вашето ежедневие може да бъде споделена с трети лица срещу заплащане. Или по заповед на някоя държавна агенция...

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rewind avatar :-P
    Todor Tanev
    • + 5

    Nice try, NSA :)

    Нередност?
Нов коментар