🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой разкри информацията за "Големия брат" в САЩ

Едуард Сноудън заяви, че е източникът на информацията, довел до най-големия скандал в историята на Американската агенция за национална сигурност

"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.    ©  Reuters
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.    ©  Reuters

Бившият 29-годишен технически сътрудник в ЦРУ Едуард Сноудън сам разкри, че е източникът на изтеклата в медиите информация за тайни програми на правителството за следене на комуникациите. Той в момента е в Хонконг и заяви, че е действал от патриотични подбуди, съобщиха световните медии.

През изминалата седмица в САЩ се разгоря най-големият скандал в историята на Американската агенция за национална сигурност (NSA). Британският вестник Guardian и по-късно The Washington Post публикуваха документи, които уличаваха NSA в мащабно събиране на данни за милиони граждани без значение дали са заподозрени в извършването на престъпление. Агенцията е следила телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Google, Facebook, Skype и YouTube.

Едуард Сноудън е бил един от десетките хиляди частни подизпълнители на разузнаването, които били наети след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. Те работят рамо до рамо с държавни служители като анализатори, специалисти по техническа поддръжка и контрольори на мисии. Неизвестен брой от тях имат достъп до секретна и строго секретна информация.

За разлика от Брадли Манинг, който предаде на Уикилийкс над 700 хил. поверителни документи от обезопасени военни мрежи, разкритите от Сноудън документи са по-малко, но далеч по-деликатни, включително строго секретни материали. Никой от разкритите от Манинг документи не беше строго секретен.

Мотивите

Британският вестник Gardian публикува на сайта си 12-минутно интервю със Сноудън, дадено от Хонконг, където е от 20 май. Казва, че работел в Хавай за консултантската фирма Booz Allen Hamilton като анализатор на инфраструктура за Агенцията за национална сигурност. Той решил да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на агенцията при наблюдението на комуникациите на частни лица.

Сноудън е разкрил самоличността си, защото смята, че трябва да обясни мотивите си на обществото. "Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях. Обществото трябва да реши дали тези неща са правилни или погрешни", добавя той.

Бившият технически служител в ЦРУ избрал Хонконг, където е отседнал в хотел, заради "силната традиция на свободното слово". Той заявява пред в. Washington Post, че няма намерение да се връща в САЩ и ще поиска "убежище от всяка страна, която вярва в свободното слово".

Компанията Booz Allen Hamilton заяви, че Едуард Сноудън е бил неин служител по-малко от три месеца. "Медийните съобщения, според които това лице твърди, че е разкрило секретна информация, са шокиращи. Ако това е вярно, действията му са сериозно нарушение на кодекса на поведение и на ценностите на нашата фирма", посочва в декларация компанията и обещава да сътрудничи на властите за разследване на случилото се, добавя Reutes.

Подготовката

Сноудън се е подготвял седмици, за да разкрие информацията. Документите са били копирани от офиса на Booz Allen Hamilton в Хавай. Казва, че внимателно е проверил всеки документ, за да не разкрие повече, отколкото е необходимо. След това си е взел болнични с обяснението, че трябва да отиде на терапия против епилепсия, открита миналата година.

"Не очаквам да видя дома си отново, въпреки че точно това искам", признава той пред Guardian и допълва, че всички варианти пред него са лоши и единствената му надежда е правителството на Хонконг да не го депортира. Смята и да потърси убежище в Исландия, тъй като страната има сходни разбирания за интернет свободата като неговите.

Въпреки всичко Сноуден обявява, че не го е страх. "Това е изборът, който сам съм направил", като се притеснява само за семейството си, на което няма да може да помогне, ако се налага. И признава, че отново би направил същото, ако се налага.

Първоначално е бил патриот и готов да помага на правителството. През 2003 г. дори се записва в армията с желание да отиде в Ирак. След инцидент по време на тренировка обаче е бил освободен от армията. След като оздравява, става охранител в един от клоновете на NSA, след това и асистент по поддръжката на IT сигурността в ЦРУ. През 2007 г. е изпратен да поддържа компютърната мрежа на ЦРУ в Женева. "Това, което видях в Женева, разби илюзиите ми за това как моето правителство работи и как се отразява тази работа на света. Осъзнах, че бях част от нещо, което прави много повече лошо, отколкото добро", признава Сноудън.

Още тогава е поискал да издаде информация, но се е отказал. Голяма част от данните на ЦРУ са пряко свързани с конкретни личности и не е искал да застраши никого. Освен това изборите през 2008 г. му дали надежда, че нещата ще се променят. "Когато видях, че Обама продължава политиките, които си мислех, че ще спре, се реших на действие", казва Сноудън. Той прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на NSA. "Не смятам, че съм герой, защото това, което правя е от личен интерес. Не искам да живея в свят, където няма лично пространство и следователно няма място за интелектуално развитие и креативност", обяснява 29-годишният американец.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    twinston_myth avatar :-|
    Рубиконан от Балъкимерия
    • + 56

    ...внимателно е проверил всеки документ, за да не разкрие повече, отколкото е необходимо. След това си е взел болнични...
    Печен пич :-) Лошото е, че ще има да се пече на бавен огън и - което е още по-лошо - може наистина да му потрябват болнични! И все пак, надали ще му се "случи случка" точно сега, когато това би го направило мъченик! По-скоро някои ще започнат да изливат помия върху него, със или без основание...

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 57
    • + 11

    Патриот... пълни глупости. Продал е инфото за пари.

    Американското правителство не е първото или последното, което следи трафика. И нито програмите са толкова тайни, нито пък следенето на комуникациите е толкова страшно нарушение. Както в реалния свят има полицаи и камери по улиците, така и във виртуалния е нормално да има следящи устройства на трафика. Престъпници и бомбаджии отдавна не се ловят само с лупа в ръка или разпити на минувачи.

    Нередност?
  • 3
    pen4o avatar :-|
    Daniel Ivanov
    • - 1
    • + 59

    До коментар [#2] от "КЛЮЧАРЪ":

    Едуард Сноудън е изкарвал 200 000 долара на година, имал е стабилна кариера (да не забравяме привилегиите на работещите в сигурността), ходил е на ваканции във вилата си на Хавай и е живеел спокоен живот с приятелката си.
    Въпреки всички тези удобства, той е решил да се откаже от уредения си живот и тлъстите чекове, за да изкара наяве мръсната тайна за създадената от американското правителство машина за шпиониране.

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 26

    "Медийните съобщения, според които това лице твърди, че е разкрило секретна информация, са шокиращи. Ако това е вярно, действията му са сериозно нарушение на кодекса на поведение и на ценностите на нашата фирма..."

    Бившите му работодатели нищо чудно и да изхвърчат от списъка с подизпълнителите на ЦРУ. От така цитираната биография съм изненада, че този момък е бил нает в подобна сфера. За ЦРУ излиза на дневен ред борбата с "врага с партиен билет" както казваха братушките. Затова и не се чува за "външни подизпълнители" в КГБ.
    :-)

    Нередност?
  • 5
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 15

    Хуманист.

    Нередност?
  • 6
    dgidgo avatar :-|
    dgidgo
    • + 22

    1984 оруел

    Нередност?
  • 7
    capricornicus avatar :-|

    [quote#2:"КЛЮЧАРЪ"]Американското правителство не е първото или последното, което следи трафика. И нито програмите са толкова тайни, нито пък следенето на комуникациите е толкова страшно нарушение.[/quote]


    Поредния, който не разбира концепцията на неприкосновенността на кореспонденцията... а оттам е една крачка до интелектуалната собственост.

    Нередност?
  • 8
    tamusen avatar :-|
    Бил Тамусен
    • + 12

    WikiLeaks spokeperson Kristinn Hrafnsson says the organization is willing to assist American whistleblower, Edward Snowden, to seek political asylum in Iceland, http://goo.gl/qRf9w.

    Нередност?
  • 9
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#7] от "Capricornicus":

    Никои не говори за кореспонценцията, а за метадата, тоест представи си подател получател на физическо писмо, те никога не са били конфиденциални и се следят от време оно ... Вече със съдебна заповед могат да изискат съдържанието, което се пази от закона ...

    Нередност?
  • 10
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 18
    • + 2

    Ами дано му харесва в Китаи, които явно са му палтили за целия този цирк, ако наистина е толкова тъп и плиткоумен да направи това заслужава абсолютно всичко, което го оаква в много скоро време ... мевждувпрочем доживотен затовор му е малко.

    Нередност?
Нов коментар