🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британското правителство е накарало The Guardian да унищожи данни

Според главния редактор Алън Ръсбриджър вестникът от месеци е под натиск заради разкритията около Едуард Сноудън

Главният редактор на британския The Guardian Алън Ръсбриджър
Главният редактор на британския The Guardian Алън Ръсбриджър
Главният редактор на британския The Guardian Алън Ръсбриджър    ©  Andrew Winning
Главният редактор на британския The Guardian Алън Ръсбриджър    ©  Andrew Winning

"Естествено е държава, която изгражда такъв огромен апарат за наблюдение, да направи всичко възможно да спре отразяването му в медиите. Повечето журналисти разбират това. Но се чудя колко от тях наистина осъзнават заплахата от пълното наблюдение, ако или когато то влезе в сила. А въпросът все по-отчетливо става "кога"."

Думите са на главния редактор на британския вестник The Guardian Алън Ръсбриджър. От началото на юни медиата е била под непрестанните заплахи от страна на британските власти заради отразяването на случая Едуард Сноудън, разкри редакторът в понеделник. Ден по-рано британските власти задържаха на летище "Хийтроу" Дейвид Миранда, партньорът на един от водещите журналисти в историята за Сноудън Глен Грийнуолд. Засиленият натиск - както над редакцията, така и над отделни журналисти, стана повод Ръсбриджър да даде изявление. "Както показват събитията в офисите на The Guardian и на "Хийтроу" - заплахата за журналистиката е реална и се увеличава постоянно," коментира той.

Натиск над The Guardian

По думите на Алън Ръсбриджър, преди два месеца висшестоящ представител на британското правителство се е свързал с него, за да изиска предаването или унищожаването на целия материал по случая Едуард Сноудън. "Ситуацията се нагнети преди месец, когато получих обаждане от правителството, което гласеше "Позабавлявахте се. Сега си искаме нещата обратно," разказва Ръсбриджър в коментар за вестника. "Очевидно не беше нужно да работим по случая от редакцията ни в Лондон. Повечето истории за американската Агенция за национална сигурност (NSA) се пишат и редактират извън Ню Йорк. А Грийнуолд (водещият журналист в разследването - бел.ред.) живее в Бразилия," разказва обаче редакторът.

По думите му обаче тези факти не са впечатлили представителите на правителството, с които се е срещал. "Така се случи един от по-странните моменти в дългата история на The Guardian - двама специалисти по сигурността на Агенцията за комуникация на правителството (GCHQ.) наблюдаваха унищожаването на хард-дискове в мазето на вестника, за да са сигурни, че сред металните остатъци няма да остане нищо, което потенциално би заинтересувало минаващите китайски агенти," допълва той.

Сплашване на път към Бразилия

Разказът на Ръсбриджър е провокиран от задържането на Дейвид Миранда, партньор на Грийнуолд. Грийнуолд е автор на повечето журналистически разследвания за незаконното подслушване и събиране на лични данни от страна на американското правителство, базирани на секретните данни на Едуард Сноудън.

В неделя сутринта Миранда беше задържан на летище "Хийтроу" на връщане към Рио де Жанейро, където двамата живеят. Основание за задържането е Параграф 7 от британския Закон за тероризма от 2000 г. Той позволява задържане, разпит и претърсване на летища, пристанища и международни жп гари без полицията да има основателно съмнение, че човекът е свързан с терористични дейности.

"Задържането очевидно беше замислено като сигнал на натиск към тези от нас, които работят по журналистически разследвания срещу американската Агенция за национална сигурност и британския й партньор GCHQ," коментира самият Грийнуолд. Той разкрива, че Миранда е бил задържан за максималния допустим срок - девет часа.

Компютърният специалист Едуард Сноудън, който е работил за NSA, предостави нейни секретни документи на британския The Guardian и американския Washington Post. На 7 юни двете медии публикуваха част от разказите на Сноудън, подкрепени с доказателства, според които NSA е събирала данни за милиони хора по целия свят, при това с помощта на водещите интернет компании. Сноудън беше принуден да избяга от САЩ и първо се отправи към Хонгконг, а след това - към Русия. След като прекара повече от месец в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", той получи разрешение за временно пребиваване в страната, докато обмисли следващия си ход.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boyand avatar :-(
    Peacekeeper
    • - 1
    • + 10

    изненадан съм

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 29

    До коментар [#1] от "Peacekeeper": от кое? че по белият свят се случват неща в стил "Люблянка"? :-)

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 25

    Е, не са го изтезавали, но 9 часа разпит от шест сменящи се агенти, при което по закона за тероризма в ЮК си задължен да отговоряш на въпросите им, не е "леко напомняне". Грийнуолд обеща нови, по специфични материали за системата за сигурност в ЮК, но може би това беше само гневна временна реакция. Миранда е прекарал няколко дни в Германия във вилата на партнъорката на Грийнуолд в това разследване, чрез която Сноуден осъществява комуникациите с журналиста и службите авно са подозирали че носи нови материали. Интересна и доста плашеща статия по този въпрос (как е изградено това сътрудничество със Сноуден) имаше миналата седмица в Ню Йорк Таймс.

    Нередност?
  • 4
    ali_ibn_isa avatar :-|
    ali_ibn_isa
    • - 1
    • + 29

    Я какво се случвало в епицентъра на световната демокрация, свобода и човешки права! :)
    Нищо ново под Слънцето.., всъщност!
    Къде го този БХК? Или той се изказва само по циганските въпроси в БГ ? :)
    Лошо!
    Нека си знаем: демокрацията и човешките свободи не са даденост НИКЪДЕ по Света!
    Ако самите хора не ги защитават непрекъснато и активно, то и в наглед най-свободните държави тиранията взима връх!
    А какво да кажем за общества подобно на нашето, където масовото съзнание си говедее за социализма и неговия тотален контрол!

    Нередност?
  • 5
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • + 25

    Пълно безумие, това минава всякакви граници! Миранда е задържан по Закона за тероризъм, но 9 часа са го разпитвали целенасочно за работата по документите на Сноудън. По същия този закон задържат (според статистиката) по-малко от 3ма души на всеки 10 000! От тях само 0.06% биват държани повече от 6 часа. Демек използвана е леглна ниша да се задържи някой и да бъде разпитван до дупка и всякакви такива - ама права, ама адвокат и т.н. отиват в кофата. Това може да бъде всеки един от нас. Именно тази леглна дупка, с гриф тероризъм, ще ни изяде главите един ден. И не става дума само за Щатите или Англия. По много тънък лед вървим в момента.

    Не мога да разбера само - наистина ли властите смятат, че по този начин ще затворят устата на Гардиан? Като сплашват гаджетата на журналистите? А че публукиваното до момента е само върха на айсберга е ясно, имат от какво да се притесняват британските служби.

    Нередност?
  • 6
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 7

    За средновековните методи, чуковете и връзката с кораба-майка:

    "It was a rather bizarre situation in which I explained to them that there were other copies and, as with WikiLeaks, we weren't working in London alone so destroying a copy in London seemed to me a slightly pointless task that didn't take account of the way that digital information works these days," said Rusbridger.

    "Given that there were other copies and we could work out of America, which has better laws to protect journalists, I saw no reason not to destroy this material ourselves rather than hand it back to the government."

    http://www.theguardian.com/media/2013/aug/20/guardian-editor-alan-rusbridger-nsa

    Нередност?
  • 7
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 1
    • + 20

    Евала на главния редактор на британския The Guardian, Алън Ръсбриджър, че се е престрашил да говори открито по случая.
    Не знам дали журналистите осъзнават, колко важна роля имат, да разкриват истината и да я правят достъпна до обществото. Това е един от начините, да бъдеш коректив на властимащи, тайни служби и т.н., когато нарушават правилата на демокрацията.

    Нередност?
  • 8
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 1
    • + 12

    Никой, никъде и никога не може да разобличава онези, които управляват света.

    Някой хубав, настоящ ден, именно този произвол ще накара гражданското общество да въстане срещу собствените си правителства, за да се освободи от олигархичния /корпоративен/ модел на управление наричан лицемерно - демокрация.

    Най-вероятно е това да се случи в бастиона на новия световен ред САЩ и Англия и да настъпи различен модел на управление на света, от което не следва по-добър или успешен!

    Нередност?
  • 9
    ivanbaraban avatar :-P
    ivanbaraban
    • - 1
    • + 6

    Но се чудя колко от тях наистина осъзнават заплахата от пълното наблюдение,
    Въобще не се чудя ---чудя се на наивноста на пресата и "свободата" на информация толкова хвалена от Великата Британска Империя но всичко започва от главата на империята в-к "МИРЪР" обвинява кралицата на империята и мъжо и принц Филип в убийство на принцеса Даяна и пишат че имат доказателства --Та ще гледаме сайр по англииските земи в близко бъдеще

    Нередност?
  • 10
    plf avatar :-P
    Plamen Florov
    • + 6

    И тук е като там, само че си сменят телевизиите за сега

    Нередност?
Нов коментар