🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една жена ще ги владее

Джанет Йелън застава начело на най-важната централна банка в света в ключов момент. И е готова за това

Джанет Йелън може да се окаже страхотен председател на Федералния резерв на САЩ. Или пък съвсем посредствен. Но във всички случаи още от първия ден ще пише история.

Ако номинацията й от президента Барак Обама бъде одобрена от Сената (което изглежда сигурно), 67-годишната Йелън ще бъде първата дама начело на американската централна банка в нейното 100-годишно съществуване. Издигането й до позицията на най-влиятелната жена в световната икономика идва в момент, когато ще й се наложи да изпълни един сложен трик. След като сегашният председател Бен Бърнанки се оттегли през януари, неговият наследник ще трябва да намери сигурен изход от агресивната програма за стимули, в която бе принуден да се впусне Фед. Ще са нужни необикновена вещина - а също и малко късмет - за да може намаляването, а после и попиването на налятата свръхликвидност да се случи, без да предизвика трусове в САЩ и хаос на световните пазари. Успокоението е, че Джанет Йелън е забележителна не само защото е жена, а и защото има най-подходящите качества за това, което я очаква.

Г-жа Федерален резерв

"Не мога да си представя някой по-подготвен за този пост от Джанет Йелън. Тя е дългогодишен член на управителния съвет на Фед, била е президент на федералната банка в Сан Франциско и е вицепрезидент на Фед. Би ли могла да има по-голям опит? Съмнявам се", казва пред "Капитал" Клаудия Голдин, професор по икономика в Harvard University и президент на American Economic Association. Дори по време на доста злостната кампания през лятото, когато Йелън се съревноваваше за позицията начело на Фед с блестящия, но противоречив Лари Съмърс, никой сериозен експерт не си позволи да постави под съмнение качествата й. Тя бе атакувана за това, че й липсва "тежест" (което може да се приеме за тънко прикрит сексизъм), но не и заради компетентността й. "Йелън беше избрана на базата на своите заслуги. Това показа, че ако си най-добре квалифицираният човек, получаваш поста, без значение дали си мъж или жена", коментира пред "Капитал" проф. Андрю Роуз от Haas School of Business, който е работил заедно с нея по времето, когато е преподавала в Berkeley.

И докато американските медии дебатират дали Джанет Йелън ще отнеме короната на Ангела Меркел като най-влиятелната жена на света (Шийла Колхеткър от Bloomberg Businessweek не е толкова сигурна, а Матю О'Брайън от The Atlantic направо я обяви за най-могъщата в историята изобщо, повече дори от властвалата на пет континента кралица Виктория), анализаторите са по-умерени в реакциите си. Причината е, че името й едва сега става широко известно, но политическият и икономическият елит в САЩ я познават от десетилетия. Може би и заради това те избягват клишетата, че като жена тя ще води Федералния резерв с по-нежна ръка и ще се вслушва в чуждите мнения (не че това не е добър подход, но стереотипът се повтаря твърде често, без да е сигурно, че се отнася за всяка дама на отговорен пост).

На дискусия с журналисти в Council on Foreign Relations тези дни Адам Поузън, президент на престижния Peterson Institute for International Economics, дори коментира, че стилът, с който Йелън ще ръководи Фед, може да се окаже по-твърд от този на Бърнанки. От една страна, посочва Поузън, досегашният председател с маниера си на университетски професор е изградил безпрецедентно отворен процес на дебат в институцията. "Джанет Йелън може да се опита да промени нещата, защото в последните месеци видяхме и известни проблеми с лоша комуникация, и тя сигурно ще се стреми да създаде по-унифицирано послание на Фед. Също така нейният стил е повече на жив дебат, отколкото просто на изслушване на мнения", коментира икономистът. Според проф. Андрю Роуз тя ще направи централната банка още по-прозрачна. "Решенията във Фед се взимат от комитет и Йелън ще трябва да убеждава хората и да търси консенсус. Тя ще го прави по свой начин и мисля, че ще е много ефективна. Според мен тя беше избрана до голяма степен заради това, че ще е много подобна на Бърнанки, работи с него от дълго време, хората я познават. Не очаквам драматични разлики в курса, със сигурност не в краткосрочен план", прогнозира Роуз.

Това е преобладаващото мнение - че в близко бъдеще назначаването на Йелън ще означава още от същото, включително заради фокуса й върху заетостта и икономическия растеж (които са вторият елемент от двойния мандат на Фед редом с контрола върху инфлацията). Академичните й изследвания (някои от тях съвместно със съпруга й, Нобеловия лауреат по икономика Джордж Акърлоф) върху заетостта и социалните последствия от безработицата предполагат, че тя ще постави акцент върху стимулите, още повече че инфлацията в момента не е заплаха. Но рано или късно ще трябва да реши как да прекрати инжектирането на 85 млрд. долара месечно в икономиката под формата на изкупуване на облигации. Колко деликатна ще е тази операция стана ясно през май, когато дори само намекът, че Фед може да започне да спира печатницата за пари, разтърси пазарите и прати в режим на свободно падане валутите на нововъзникващите икономики.

"Кога да стартира ограничаването на тази огромна програма за наливане на ликвидност, с каква скорост и с какви количества - това е най-голямото предизвикателство пред Джанет Йелън. То е ключово не само за САЩ, но и за глобалната икономика", обяснява пред "Капитал" проф. Хорст Льохел от Висшето училище по финанси и мениджмънт във Франкфурт. Прекалено бързото затягане ще удари нововъзникващите пазари, защото ще има масиран отлив на капитали. "Ние в Европа също гледаме към Йелън, защото и за нас е важно каква ще е политиката й. Обемът и бързината на изтеглянето на стимулите ще повлияе и тук, защото лихвените нива на капиталовите и паричните пазари ще се повишат още повече. Те вече се увеличиха от май насам и това не е добра новина, особено за южната периферия на Европа, която продължава да е в рецесия", казва проф. Льохел.

Ефектът "Йелън"

Фактът, че банкер с токчета ще оглави Фед, носи огромно символично значение. "Жените, достигнали такова ниво, не желаят полът им да се обсъжда изобщо. Но когато се качат на върхови позиции, той става още по-важен, защото се превръщат в модел за подражание. Разбира се, полът им ги поставя и под светлините на прожекторите - те привличат повече внимание, което може както да помага, така и понякога да вреди", казва пред "Капитал" Хейди Хартман, президент на Institute for Women's Policy Research.

Това важи особено силно за затворения финансов свят и най-вече за клуба на централните банки, където хегемонията на Y-хромозомите е дори по-силна, отколкото в големия бизнес и голямата политика. Само погледнете Европейската централна банка (ЕЦБ), в която в момента няма нито една жена в управителния съвет (а за цялата 15-годишна история на институцията е имало точно две). Изцяло мъжкият състав беше причината миналата година Европейският парламент открито да се противопостави на номинацията на Ив Мерш от Люксембург за ново попълнение на съвета. Наскоро германският представител в ЕЦБ Йорг Асмусен обяви, че ще бъдат въведени квоти, за да се повиши броя на жените на мениджърски позиции в банката. Но призна, че успехът ще зависи от "промяна на манталитета".

Йелън, която дори да не иска, ще бъде нещо като знаменитост, подобно на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, просто защото не е обичайният сивокос банкер със строг костюм и вратовръзка, може да допринесе за тази промяна. "Всяка жена, която достигне значима и видима властова позиция, особено ако е толкова очевидно квалифицирана и заслужила назначението си, дава на останалите жени пример и цел, към която да се стремят. Макар че Йелън ще бъде сама в лига, където няма много други дами, тя ще направи разлика", убедена е Хейди Хартман. Или както написа в свой текст за Bloomberg Джъстин Улфърс от University of Michigan, "тази вечер мога да кажа на дъщеря си, че тя също може да порасне и да стане най-влиятелният икономист в света. Това е могъщ стимул".

По темата работи и Ваня Ефтимова

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daredebil avatar :-|
    DareDebil
    • - 6
    • + 24

    Самият факт че има такова нещо като най-влиятелен човек в световната икономика, както навремето имаше най-влиятелния човек в ГОСПЛАН или политбюро, говори че световната икономика вече е станала планова икономика, след като всякакви елементи на пазарно поведение са заличени. Тая бабичка дано довърши делото на бен хеликоптера и ги закопае бързо-бързо, че да се почне с истинското възстановяване на икономиката на сащ и на света.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 9
    • + 16

    Тази "бабичка" е един добре подготвен икономист, а не (с извинение) политическа проститутка. Тя ще търси решения оптимални за САЩ, а не за "всеобщото благо", т.е. при сегашната политическа и военна хегемония на САЩ светът ще плаща.

    Нередност?
  • 3
    daredebil avatar :-|
    DareDebil
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#2] от "daskal1":

    тая бабичка си е баш академичен плъх, дето няма и най-бегла представа как функционира икономиката, но въпреки това си мисли че е достатъчно компетентна че да я управлява. Тая бабичка я изкарват, че единствена във ФЕД видяла балона още 2005 и предупреждавала за последствията. Докато от речите и през 2005 и 2006 се разбира че тя въобще не вижда никакъв балон, и изключва изцяло възможността за намаляване на цените на недвижими имоти. Говори евентуално за намаляване темпа на растеж. И това е, направо американската баба ванга. Ще причини още поразии по света, но когато се достигне връхната точка, сащ ще го усетят най-много от всички, защото там натрупаните дисбаланси са най-големи.

    Нередност?
  • 4
    finala avatar :-P
    ===.....
    • - 4
    • + 5

    [quote#2:"daskal1"]Тя ще търси решения оптимални за САЩ, а не за "всеобщото благо",

    т.е. при сегашната политическа и военна хегемония на САЩ светът ще плаща.[/quote]

    кога е било по-различно ? ;)
    винаги един пие-останалите плащат..

    докато съществува
    Бретън Ууд-ското споразумение от 1944 год

    правото ни да плащаме е гарантирано ;)

    Нередност?
  • 5
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 7
    • + 1

    Всеки беше уникален сам по себе си.Дойде време и за първата жена.

    Нередност?
  • 6
    pirab avatar :-|
    Александър
    • - 4
    • + 9

    Нещо лошо ни готви онова момче, дето победи през 2008, за президент на САЩ.

    Нередност?
  • 7
    comandante avatar :-P

    [quote#1:"DareDebil"]Тая бабичка дано довърши делото на бен хеликоптера и ги закопае бързо-бързо, че да се почне с истинското възстановяване на икономиката на сащ и на света.[/quote]
    Много си прав ама нещата не са толкова наивно лесни ...
    Международните финансови терористи с радост назначават всякакви образовани празноглавци на подобни постови а в същото време продължават да взривяват на посоки бюджетните си бомби и дълговите мини .

    Нередност?
  • 8
    comandante avatar :-P

    [quote#2:"daskal1"]т.е. при сегашната политическа и военна хегемония на САЩ светът ще плаща. [/quote]
    Той света отдавна си има плаща , ама хомота е нахлузен на редовия американски данъкоплатец.

    Нередност?
  • 9
    trezven avatar :-P
    Трезвен
    • + 10

    Шалом на госожата от мене! Успех!

    П.С. Който не си е купил поне 2 консерви и прашка- да знаете, няма после да ви съжалявам!

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 2

    Само се питам дали госпожа Джанет Йелън, с голямият си опит и познания, с авторитета си и разполагаемият наистина огромен арсенал от средства и възможности на Федералния резерв има наистина пълна представа за онова, което я очаква и как ли преценява силите си?

    С други думи - ще ми е много интересно да чуя мнението й след да речем 3-4 години за нейното пребиваване и работа начело на Федералния резерв във времена като тези!
    Успех! Каквото и да означава това и каквото и да влага всеки от нас в него!

    В края на 2005 г. , в разгара на балона на недвижимите имоти в Америка, застопорените ниски лихви и лесни кредити аз споменах, че няма да се учудя, ако "най-големият икономист и финансист в света" председателят на Федералния резерв си подаде оставката и се измъкне от задаащия се батак, който се забърка не и без неговото решаващо (без)участие.
    След това, в началото на 2006 г. Грийнспийн официално обяви, че се оттегля и аз си спомням статията с новината в Капитал. Там коментирах, че старият хитър евреин е усетил на време какво ще става и какви ги забърка с Буш, Поулсън, Чейни, Уолфовиц, Роув и сие и бърза да напусне потъващия кораб...

    Преди 2 дни ми стана много смешно, като го слушах как при представянето на новата си книга отново се опитваше да лъже, твърдейки че не само той, но и нокой друг не бил видял задаващата се голяма криза, която нарекова Великата Депресия...:)

    Нередност?
Нов коментар