🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имаме коалиция

Повече от два месеца след изборите в Германия, ХДС на Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение как да управляват заедно

След 17-часови финални преговори Меркел и Зеехофер постигнаха сделка
След 17-часови финални преговори Меркел и Зеехофер постигнаха сделка
След 17-часови финални преговори Меркел и Зеехофер постигнаха сделка    ©  Fabrizio Bensch
След 17-часови финални преговори Меркел и Зеехофер постигнаха сделка    ©  Fabrizio Bensch

Пробивът дойде след 17-часови напрегнати преговори във вторник вечерта. След финала им Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха - имаме сделка. Така повече от два месеца след парламентарните избори вече е  ясно кой и как ще управлява най-голямата икономика в еврозоната. Или почти.

За да се разсее изцяло политическата несигурност в Германия, остава само още една стъпка - постигнатото коалиционно споразумение трябва да бъде одобрено на референдум от членовете на ГСДП, вероятно до средата на декември. "Това е добро споразумение. Ще бъде много трудна задача [да бъде прието от членовете на ГСДП]. Но те трябва да са наясно - ако не одобрят определени точки, тогава всички постигнати подобрения също ще бъдат изгубени," коментира пред медиите в Берлин след многочасовия маратон Карл Лаутербах, преговарящ от страна на социалдемократите.

Ако референдумът се провали, Меркел има резервен сценарий - да опита съюз със Зелените. Ако и това не се получи, канцлерът може да пробва с правителство на малцинството. Най-крайният вариант е нови избори в началото на следващата година, но малцина очакват да се стигне дотам.

Повече за германците: от пенсиите до магистралите

Споразумението за съвместно управление между десницата и левицата възлиза на 170 страници и включва неща като увеличаване на пенсиите, намаляване на пенсионната възраст и обещания за разходи в размер на общо 23 млрд. евро. Така ГСДП получава исканите пенсионни мерки и въвеждането за първи път в Германия на минимална заплата (8.5 евро на час от 2015 г.). Християндемократите са доволни от това, че няма да има увеличаване на данъците и публичния дълг. 

Една от любопитните точки е въвеждане на такса за чужденци за ползване на магистралите. Не е ясно как ще проработи това и дали е съвместимо със законодателството на ЕС. Предвижда се и възможност за запазване доживот на двойно гражданство за родените в Германия чужденци (досега във възрастта между 18 и 23 години те трябваше да избират какъв паспорт да имат).

По отношение на германската политика в ЕС, споразумението не предвижда промени. Европейските партньори на Берлин може да са разочаровани, че ГСДП не е настоявала за повече щедрост към ударените от кризата страни в еврозоната и смекчаване на твърдата линия на Меркел за икономии. В коалиционния документ се споменава за идеята за въвеждане на европейски данък върху финансовите транзакции, но нe е много вероятно Берлин да настоява силно за това.

Така Европа може да очаква от новото правителство на Меркел още от същото. Единствената разлика вероятно ще бъде, че с подкрепата на социалдемократите за канцлера ще е по-лесно да прокарва мерки като нови спасителни пакети за страни от еврозоната през Бундестага.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 4

    Нашите нарциси политикани да си записват, така се управлява днес, с коялиции по интересите на спечелилите изборите, а не с мантри и дуене на бузи......

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 3

    Браво,щом е намерена правилната политика и Европа спокойно ще посрещне новогодишните тържества:)

    Нередност?
  • 3
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 5

    "Една от любопитните точки е въвеждане на такса за чужденци за ползване на магистралите. Не е ясно как ще проработи това и дали е съвместимо със законодателството на ЕС."

    Формулата я намериха - изискването на ЕС е, плащането на такси за магистрали да не е само за чужденци, преминаващи през страната, а да включва и местните. Политиците го измислиха, всички да плащат еднакви суми, а впоследствие германците да получават тяхната такса обратно, под формата на по-нисък пътен данък. Наскоро от ЕС казаха "да" на това предложение.

    Нередност?
  • 4
    tafricanski avatar :-|
    Теодор

    До коментар [#3] от "Jessika":

    Тоест намаляване на пътния данък и въвеждане на винетка за сметка на това, която за колите с германски номера е задължителна, а за тези с австрийска - по желание. Доста по-прецакващо за местните отколкото чиста форма на винетка като в България и Австрия например. :) Така нямаш избор и даже да си ползваш втората кола в семейството само за ходене на работа и пазаруване, пак трябва да плащаш.

    Нередност?
  • 5
    tafricanski avatar :-|
    Теодор

    До коментар [#3] от "Jessika":

    Само не разбирам защо настояват да го наричат толкова, хмм, нацистки. Явно и в Германия е станало като в България и ксенофобията е в разцвета си.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    не разбрах особено радостния възглас "Имаме коялиция!" . германците си правят политиката, за ксенофобия е глупаво да говорим, те имат най-добре финансираните интеграционни програми за чужденци, а и правилната насока да искат имигрантите искащи постоянно пребиваване в страната им да им говорят езика и зачитат законите и културата.

    Нередност?
Нов коментар