🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ерата Меркел

По-силна от всякога, тя отново ще управлява Германия и Европа. Но никак няма да й е лесно

Ангела Меркел е некоронованата владетелка на Стария континент
Ангела Меркел е некоронованата владетелка на Стария континент
Ангела Меркел е некоронованата владетелка на Стария континент    ©  reuters
Ангела Меркел е некоронованата владетелка на Стария континент    ©  reuters

Може да не харесвате Ангела Меркел. Но е трудно да не я уважавате. Особено след зашеметяващата й победа на парламентарните избори на 22 септември, затвърдила неоспоримото - че Германия и Европа живеят в ерата на Меркел.

Тя е на път да влезе в много ексклузивен клуб редом с колоси като Конрад Аденауер и Хелмут Кол - единствените други канцлери в следвоенната история на федералната република, спечелили трети мандат. И е некоронованата владетелка на Стария континент в момент, когато останалите държави и техните лидери са отслабени от кризата в еврозоната.

Въпреки това следващите четири години на Меркел няма да са лесни. Точно съкрушителната й победа, определена като горчиво-сладка, усложнява търсенето на партньор в управлението. Резултатът най-вероятно ще е нещастна и нестабилна "голяма коалиция" между нейния Християндемократически съюз (ХДС) и Социалдемократическата партия (ГСДП). В Европа смяна на посоката не се очаква въпреки надеждите, че социалдемократите ще смекчат леко линията й за задушаваща фискална дисциплина и ще вкарат щипка кейнсиански стимули. Накратко - просто се подгответе за още една доза меркелианизъм.

Голяма сред малки

Когато в деня след вота в. Frankfurter Allgemeine Zeitung сравни Меркел с Гъливер, заобиколен от лилипути, това се отнасяше както за ситуацията в Германия, така и за тази в Европа. У дома Меркел срази не само противниците, но и съюзниците си, за да постигне най-доброто представяне на християндемократите от 1990 г. насам. Тя доближи ХДС само на пет мандата разстояние от пълно мнозинство в Бундестага – нещо, което за последно е постигнал Аденауер преди близо половин век.

Триумфът й преначерта политическия пейзаж в Германия и както написа сп. Spiegel, това сега е "напълно и наистина държавата на Меркел". Нейните християндемократи са на върха, останалите партии ближат рани в подножието му. Особено тежко е състоянието на досегашния партньор в управлението, Партията на свободните демократи (ПСД). След като ХДС погълна близо два милиона от гласоподавателите им и либералите за пръв път от създаването им останаха извън парламента, те усетиха колко фатално задушаваща е прегръдката на Меркел - нещо, което ГСДП знае от "голямата коалиция" през 2005 - 2009 г., струвала им срив на следвашите избори. Сега резултатът на социалдемократите не е катастрофален, но със сигурност е разочароващ. Зелените също са надолу, след като Меркел взе решение за отказ от ядрената енергетика и така навлезе в територията им.

Възприемането на политиките на опонентите и завземането на политическия център е запазена марка на канцлера. Когато ГСДП и Зелените обещаха въвеждане на минимална заплаха, Меркел бързо излезе с подобна идея, макар и с гъвкави нива за долния праг на доходите в отделните сектори и региони. Когато левицата призова за ограничаване на растежа на наемите (в страна, където притежаването на собствено жилище е изключение), тя също подкрепи предложението. "Тя краде вятъра от платната на всички. Става зелена, когато това й помага, и социалдемократ, ако и това й носи полза", оплака се в интервю съпредседателят на Зелените Джем Йоздемир. На него това може и да не му харесва, но на избирателите - очевидно да.  

Навън доминацията на намиращата се в зенита си Меркел също ще върви само в една посока - нагоре. Тя е единственият лидер, запазил поста след избори от началото на трусовете в еврозоната. В 12 от останалите държави гласоподавателите наказаха правителствата си - били те леви или десни, в повалени от кризата страни като Гърция, Ирландия или Испания или в справящи се добре северни кредитори като Финландия или Холандия. Прясно преизбраната и получила силен мандат Меркел сега ще изпъква още повече сред колеги като ударилия дъното на непопулярността френски президент Франсоа Оланд и залитащия към крайности британски премиер Дейвид Камерън.

Мама знае най-добре

"Тя е просто Mutti (мама)", е отговорът, който можете да чуете при въпроса защо германците толкова я харесват. "Тя спечели много уважение заради начина, по който се справи с финансовата криза. И освен това за хората е лесно да се идентифицират с нея, защото тя играе ролята на непретенциозен и скромен човек", обяснява пред "Капитал" политическият редактор на в. Frankfurter Allgemeine Zeitung Маджид Сатар. Меркел непринудено обяснява как готви картофена супа на своя избягващ публичността съпруг, може да бъде видяна да пазарува в супермаркет все още в официалния си костюм след напрегнат ден и бди над парите на германските данъкоплатци със спестовността на швабска домакиня.  

И въпреки това канцлерът остава енигма и дори за германците е трудно да я разберат и да надникнат зад публичната й фасада. "Неведението ни за най-важната жена политик в света е почти шокиращо", твърди журналистът от британската BBC Андрю Мар, автор на филма The Making of Angela Merkel ("Създаването на Ангела Меркел"). В опитите за разбулването на загадката се включват психолози, които обясняват навика й да крие предпазливо картите си в политиката с израстването й в контролираната от "Щази" ГДР, а притегателната й сила за избирателите - с майчинския й образ. В текст за в. Sueddeutsche Zeitung психотерапевтът Тилман Мозер заключава, че тя се е превърнала в германска мадона, която за разлика от Маргарет Тачър не поляризира, а привлича с обещанието за опрощение. С други думи, тя може да те смъмри, ако не си си подредил стаята (или държавния бюджет), и да те накара да разтребиш, но винаги ще те подкрепя и ще се грижи за теб.

Интерпретацията на мита за Едип в женски образ пък е тълкуванието за отношенията й с Хелмут Кол. Той я взема под крилото си й е неин ментор в ХДС. При избухването на скандала с черните партийни каси всички смутено мълчат и именно Меркел е тази, която с открито писмо призовава Кол да се оттегли и де факто убива политическия си баща. Митологията настрана, под кротката си външност Меркел е безкомпромисен политик, който от години умело разчиства конкурентите си в партията. И мнозина се тревожат, че след като се оттегли, в ХДС ще се отвори вакуум на върха. "Тя е особен човек. В партията и правителството е доста твърд лидер, успя да маргинализира всички евентуални съперници. Но в личностното си излъчване е много земна. Няма никакви прекомерни навици, не пуши скъпи пури, не ходи по вили и яхти на милиардери, облича дизайнерски дрехи, но те не изглеждат като дизайнерски дрехи. Тя е почти като Мао, винаги носи една и съща униформа, само цветът е различен. Сигурно има няколко дузини едни и същи костюми", казва пред "Капитал" Йозеф Янинг, анализатор от Германския съвет по външна политика (DGAP).

Според Констанце Щелценмюлер от берлинския офис на German Marshall Fund тайната на Меркел е, че е антихаризматична. "И хората харесват факта, че не се държи така, сякаш има отговорите на всички въпроси", казва тя пред "Капитал". Срещалите се с канцлера твърдят, че притежава голям интелектуален капацитет, изключително педантична е към детайлите и има научен подход (може би защото е доктор по квантова химия) - задава много въпроси, иска да разбере всичко, разделя проблема на части и ги решава една по една. "Един военен офицер, който работи с нея, ми каза: "Тази жена е като ядрена централа - не спира и не спира, и не спира. Разполага с неизчерпаем източник на енергия." От един военен това е огромно признание, защото означава, че напълно приема авторитета й", твърди Щелценмюлер.

Супер Меркел или не съвсем

Въпреки триумфа германската желязна лейди я очаква труден мандат. В Бундесрата, горната камара на парламента, тя е изправена срещу враждебно мнозинство от социалдемократи и зелени. Същевременно коалиционният танц с унизената ГСДП (който е най-вероятен, макар да има и вариант за съюз със Зелените) ще е доста сложен. "Социалдемократите са слаби, ще се опитват да притискат Меркел и ще са създаващ стрес партньор, защото ще искат да покажат, че могат да направят нещо", смята Маджид Сатар. След неприятния опит от първия път, когато усещането беше, че Меркел получи всички позитиви, а ГСДП - всички негативи, този път червените ще бъдат опозиция в правителството от самото начало и съюзът ще се клати от първия си ден.

Що се отнася до европейската политика, надеждите за промяна ще се окажат силно преувеличени. Всъщност Меркел вече направи големия завой - след години на свенливост и историческа виновност тя сложи на масата германския интерес. "Има известна нормализация в Германия. Преди години европейската политика на Берлин беше много по-лесна, защото просто правехме дипломация с чекова книжка. Сега Меркел внимателно балансира интереса на Германия с интереса на Европа. Тя не приема неща, които не се подкрепят от гласоподавателите. Но същевременно не блокира нещата, които са наистина нужни за спасяването на еврото. Това е балансирано и внимателно лидерство, а не липса на лидерство", казва пред "Капитал" Кай-Олаф Ланг от германската фондация "Наука и политика". Копнеещите за смели скокове може би ще продължат да не харесват Меркел. Но ще им е трудно да не я уважават.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 7
    • + 2

    Много точно в доста отношения, но целенасочено пропускаща други. Рано или късно ще падне табуто за Левите и спокойно можем да видим повторението на 1982 година. Нещо, което вече се е случвало винаги може да се повтори. И съдбата на Шмидт може да е ориста на Меркел.

    Нередност?
  • 2
    131313 avatar :-?
    appen 13
    • - 10
    • + 3

    [quote#1:"kardinalat"]Много точно в доста отношения, но целенасочено пропускаща други[/quote]

    Германският ЕСсср е пред драматични събития, и демонстративно-категоричния отказ на Исландия да влезе в него ясния сигнал за бъдещето му, а в Холандия просто и ясно формулираха случващото се...
    http://www.segabg.com/article.php?id=667521

    Нередност?
  • 3
    eurocali avatar :-|
    S.P.Q.R.
    • - 2
    • + 12

    Не мога да разбера определения като "Меркел навлизала в територията на зелените, на червените, на оранжевите". Това, което Меркел прави е да работи в интересите на НАРОДА СИ, първо, като партийните линии са на много по-заден план.
    Затова има подкрепата на две трети от хората (тя лично).
    Сляпата партизанщина е доказала, че не води към нищо конструктивно.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 17

    Най-важното е, че Германия си остана предвидима както винаги. На днешния външнополитически фон това е предостатъчно. Дефанзивна външна политика, в правилния геополитически лагер със САЩ, Англия, Канада, Израел и останалите 10-тина % от света, които живеят в демокрации. Но без да бие на очи, в резултат на което "всички обичаме Германия" - китайци, евреи, араби - навсякъде германците ги посрещат с отворени обятия.

    Икономическата политика: и занапред 1,5% - 2% годишен растеж на БВП ще го наричат "прегряване на икономиката", а на 3-4 добри години ще следват веднага по 2-3 години стагнация или лека рецесия, но съсипия като италианската и гръцката няма да се случи никога.

    Нередност?
  • 5
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes
    • - 1
    • + 8

    [quote#3:"SPQR"]Това, което Меркел прави е да работи в интересите на НАРОДА СИ, първо, като партийните линии са на много по-заден план. [/quote]

    Повечето от германските политици работят така, но при Меркел резултатите са наистина видими с просто око. В българската политика след 9-ти септември 1944 е точно обратното, политиците ни работят срещу интересите на народа, а партийните линии и най-вече личностните интереси са на преден план.

    Нередност?
  • 6
    grund avatar :-|
    Йордан Халачев
    • - 5
    • + 1

    Меркел пред най-трудните преговори за правителство на Германия.Социалдемикратите искат половината власт.
    Твърди се,че Германците масово одобряват идеята за формата на бъдещата коалиция. Това не е вярно.Социалдемикрати и леви не одобряват коалицията.
    Съперникът на Меркел на изборите се отказа от всички постове в партията си.
    66-годишният Щайнбрюк вече изключи възможността да приеме министерски пост в ръководено от Ангела Меркел коалиционно правителство.
    Любопитно е да се разгледа "Наследството на Берлинската стена в изборните резултати от германската столица" от Дневник.
    http://1223bg.blogspot.com/2013/09/blog-post_3468.html

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3

    Тя отново ще управлява Германия и Европа. Но никак няма да й е лесно и на нея и на европейците! :-)

    Нередност?
  • 8
    grund avatar :-|
    Йордан Халачев
    • - 3
    • + 1

    Социалдемократите решиха да се допитат до своите 472 000 членове, дали да се коалират с Меркел - съюз, на който мнозина в партията се противопоставят.
    Излиза на дневен ред идеята за коалиция между Зелените, социалдемократите и крайнолявата партия Левите - трите партии биха разполагали с достатъчно места, за да могат да управляват в подобен състав.
    http://yphalachev.blogspot.com/2013/09/blog-post_29.html

    Нередност?
  • 9
    zamen avatar :-?
    Чарли

    Комунистите (.бг) не харесват Меркел.
    Защо ли?

    Нередност?
Нов коментар