🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производителите в еврозоната са завършили 2013 г. с ръст

Производителите в еврозоната са завършили 2013 г. с ръст

През декември производственият сектор в еврозоната е отбелязал най-бързия си ръст от средата на 2011 г., което дава добра основа за възстановяване след трудната 2013 г. Изготвяният от Markit индекс на мениджърските поръчки (PMI) в сектора е нараснал до 52.7 пункта през миналия месец спрямо 51.6 през ноември. Това е най-високото ниво на показателя от 31 месеца, като нива над 50 пункта показват нарастване на активността. Новите поръчки са постигнали най-бързия си ръст от април 2011 г., освен това има значителен спад в темпа на съкращаване на работници, което бе неизменна тенденция в продължение на две години.

Икономическо възстановяване

"Производителите отчитат продължаващ ръст на поръчките и износа, което е сигнал за добър старт на 2014 г. Изглежда, че производственият сектор ще спомогне за постигане на видимо, макар и ограничено възстановяване на цялостната икономика", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. Той също така отбелязва, че цените на продукцията са започнали да нарастват леко, което също е добър знак на фона на притеснително ниската инфлация през последните месеци на миналата година.

В повечето икономики във валутния съюз очакванията на мениджърите са позитивни, като голямото изключение е Франция. Активността в производствения сектор на втората най-голяма икономика в региона е достигнала шестмесечно дъно в последния месец на 2013 г. Това може да подкопае възстановяването в региона въпреки подобрението в другите страни.

"Макар Германия, Италия и Испания да отчитат най-бързия ръст на производството от началото на 2011 г. благодарение на нарастващия износ, Франция продължава да се влошава и да губи външни пазари. Това подсказва, че конкурентоспособността е основен фактор и френските производители трябва да вземат мерки да застигнат конкурентите си", отбелязва Улямсън.

Смесени сигнали от Азия

Производителите в Азия също са завършили 2013 г. с предимно позитивна нотка, като растежът е достигнал многогодишни върхове в Япония и Тайван, но по-умерените темпове в Китай създават някой опасения за започващата година. И двата PMI индекса на сектора в Китай са спаднали през декември, което подкрепя оценките, че втората световна икономика е забавила ръста си през последното тримесечие.

Изготвяният от HSBC и Markit PMI е спаднал до тримесечно дъно от 50.5 пункта, докато официалният показател е спаднал до 51 пункта, което е най-ниското ниво от четири месеца. "Икономиката все още расте, в това няма съмнение, но темповете определено се забавят", отбелязва Яо Вей, икономист в хонконгското подразделение на Societe Generale.

Забавянето в Китай може да охлади ентусиазма за експортно ориентираните икономики в региона като Япония, чийто производствен PMI е достигнал най-високото си ниво от седем години и половина през декември. От друга страна, азиатските износители разчитат да се облагодетелстват от сигналите за икономическо възстановяване в един от основните си пазари - САЩ.