🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото доверие в ЕС продължава да расте

ЕЦБ остави основния си лихвен процент без промяна след положителните данни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последния месец на миналата година икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се е повишило повече от очакваното, показват данните от редовното проучване на Европейската комисия. Индексът на икономическото доверие във валутния съюз е нараснал с 1.6 пункта до 100 пунта през декември, докато за целия ЕС повишението е с 1.4 до 103.5 пункта. Показателят за еврозоната достига 100 пункта (дългосрочното си средно ниво) за пръв път от юли 2011 г., докато индексът за ЕС надмина това ниво през септември.

Отслабен натиск върху ЕЦБ

Това е осми пореден месец на ръст, като през декември доверието в страните в периферията на еврозоната се е покачило повече, отколкото в двете най-големи регионални икономики Германия и Франция. "Подобряващите се сигнали за икономиката намаляват натиска върху Европейската централна банка да предприеме нови спешни мерки за стимулиране на растежа", коментира пред Reuters Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

Добрите данни вероятно са помогнали за решението на ЕЦБ да задържи лихвите си на ниво от 0.25%, също обявено в четвъртък. Основно притеснение за централната банка обаче остава слабото покачване на потребителските цени, което създава опасения от дефлация. "Инфлацията остава значително под заложената от ЕЦБ цел, а банковото кредитиране за бизнеса продължава да се свива, което означава, че в някакъв момент ще трябва да се действа", отбелязва Арчър.

ЕЦБ обаче изглежда има възможност да изчака предвид повишаващите се инфлационни очаквания, засечени в проучването на ЕК. Показателят за очакванията за ръста на потребителските цени през следващите 12 месеца е нараснал до 14.6 пункта, след като спадна до 14 през ноември. Очакванията за производствената инфлация сред бизнеса също се покачват.

На по-висока скорост

Сред големите икономики в еврозоната най-значимо повишение е отчетено в Испания и Италия – съответно с 4 и 2.3 пункта, следвани от Холандия с 1.5. В Германия и Франция подобрението на показателя през декември е с по 0.3%. Въпреки устойчивата безработица, която се задържа на ниво от 12.1%, потребителското доверие в региона също се е повишило с 1.8%. Проучването на ЕК показва, че производственият, търговският и строителният сектор планират да наемат повече работна ръка през тази година. Отделният показател на бизнес климата е спаднал леко до 0.27 пункта спрямо ревизираните 0.31 през ноември, но пак надвишава значително предварителните прогнози.

"Макар опитът ни от предишните месеци да показва, че тези индекси не са най-добрият индикатор за състоянието на реалната икономика, ние гледаме на данните като на доказателство, че икономиката на еврозоната бавно се възстановява", коментира Кристоф Уел, икономист в Commerzbank.

Все още няма коментари
Нов коментар