🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на еврозоната се е ускорило в края на 2013 г.

Бизнес активността в региона е достигнала тримесечен връх през декември

Бизнас активността във Франция изостава от регионалната тенденция на възстановяване
Бизнас активността във Франция изостава от регионалната тенденция на възстановяване
Бизнас активността във Франция изостава от регионалната тенденция на възстановяване    ©  Reuters
Бизнас активността във Франция изостава от регионалната тенденция на възстановяване    ©  Reuters

Бизнес активността в еврозоната е набрала скорост в края на миналата година, но възстановяването остава скромно и несигурно. Окончателните данни от съставния индекс на мениджърските поръчки (PMI) показват повишение до 52.1 пункта през миналия месец спрямо 51.7 за ноември. Това е най-високото ниво от три месеца и вторият най-добър резултат за последните две и половина години. Данните съвпадат с предварителните очаквания и остават успокоително над нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

Добро начало на 2014 г.

Показателят за производствения сектор е достигнал най-високата си стойност от май 2011 г. благодарение на стабилния ръст на новите поръчки и на износа. Секторът на услугите също продължава да расте, но с по-умерен темп – спадът е с 0.2 до 51 пункта, най-ниското ниво от четири месеца. Съставителите на индекса от Markit отдават това на слабото вътрешно търсене на някои от пазарите в региона, дължащо се на високите нива на безработица. В това отношение също се вижда светлина в края на тунела – подиндексът на заетостта е достигнал 50 пункта за пръв път от две години, което означава, че работодателите най-после са спрели да намаляват персонала.

Докато в една от доскоро най-проблемните икономики в региона – Испания, съставният PMI е достигнал 77-месечен връх, Франция продължава да дава сигнали за влошаване. Националният PMI индекс е спаднал до 47.3 пункта, което е най-ниската стойност от 7 месеца. "Макар регионът като цяло да изглежда подготвен за по-стабилно възстановяване през 2014 г., растежът е неравномерен особено по отношение на Франция. Има голяма вероятно втората най-голяма икономика в еврозоната отново да е изпаднала в рецесия в края на миналата година, което подчертава нуждите от структурни реформи", отбелязва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Потребителско доверие

По думите на Уилямсън данните в PMI индекса са в съответствие с прогнозите за ръст на БВП с 0.2% през последното тримесечие, освен това "сигнализират за силно подобрение в икономическото здраве на региона". Той добавя, че през първите три месеца на новата година може да се очаква още по-силен растеж. "Най-важното е, че пазарът на труда се е стабилизирал през декември, слагайки край на двугодишния период на спад на заетостта. Това трябва да се отрази и в съживяване на потребителското доверие, което ще даде основния тласък за икономиката през 2014 г.", изтъква Уилямсън. През последните месеци на миналата година безработицата в региона отчете минимален спад, но без работа остават около 19.3 млн. души.

В понеделник беше публикуван и PMI индексът на услугите в Китай, който показва забавяне през декември. Изготвяният от HSBC и Markit показател е спаднал до 50.9 пункта спрямо 52.5 през ноември, достигайки най-ниското си ниво от август 2011 г. Официалният PMI, публикуван в петък, също отчита свиване на сектора до четиримесечно дъно.