Фобиите на британците

Какво казва паниката заради българите и румънците за днешна Великобритания

"Колко милиона ще дойдат", питат се британците от 1 януари тази година.
"Колко милиона ще дойдат", питат се британците от 1 януари тази година.
"Колко милиона ще дойдат", питат се британците от 1 януари тази година.    ©  Stoyan Nenov
"Колко милиона ще дойдат", питат се британците от 1 януари тази година.    ©  Stoyan Nenov

Дали някой във Великобритания си спомня славните дни, когато името "България" мотивираше, а не плашеше? През 1999 г., по време на косовската война, премиерът Тони Блеър изнесе реч в София, призовавайки за външна политика, базирана на ценности. Той обкичи речта си с препратки към Уилям Гладстон и неговото възмущение от "българските ужаси" на 1876 г. Не след дълго България и Румъния, които подкрепиха усилията в Косово, започнаха преговори за членство в ЕС.

Само 15 години по-късно, този облик на "cool Britannia" - като адвокат на разширяването на ЕС - изглежда античен. Мнозина в британското правителство, медии и общество са заети да натискат българите и румънците в кутии с надпис "стереотипи" и "предразсъдъци".

И управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи съжаляват за решението от 2004 г. да пуснат поляците и останалите източноевропейци свободно до работния пазар. Партиите са обединени в усилията си да направят колкото е възможно по-трудно стигането на Албиона за ордите от румънци и българи, които се очакват след 1 януари 2014 г. В изследване на YouGov 42% от британците мислят, че е "много важно" премиерът Дейвид Камерън да ограничи миграцията от ЕС. Със сигурност не е случайно, че същият процент искат Великобритания да напусне ЕС.

Европа и "социалния туризъм"

Правителството в Лондон бърза да прокара през парламента "драконови" ограничения, които спират за три месеца финансовата помощ за новопристигналите европейци, ако те никога не са плащали данъци в страната. Това е евтин популизъм - подчертан от много медии - който се базира на общоприетата заблуда че правилата на ЕС позволяват на хората лесен път към социални помощи.

Всъщност, правилата не позволяват и сега достъпа до помощи в нова държава през първите три месеца. Това се поема от страните, от където идват хората. За да се получат помощи за безработни, мигрантите трябва да допринесат за системата, където се нанасят. Само дългосрочно пребиваващите имат достъп до нея, а за да станат такива, пристигналите трябва да докажат, че са наети или самонаети. Това са правила не само за Острова, но и за ЕС.

И най-важното, вместо да "точат системата", европейските мигранти плащат данъци и осигуровки. Идеята, че заради перфидния Брюксел, бедни румънци и британци ще се промъкнат към британската социална система, е смехотворна.

Обществото смята, че Британия е на ръба на човешка вълна. Но прогнозите на групи като MigrationWatch за 50 хил. българи и румънци всяка година, са пресилени. Ударената от криза южна Европа, а не Балканите, пращат хора на Острова днес. Тези, които искаха да напуснат двете страни за по-добър живот другаде, вече го направиха. Гражданите им имаха достъп до Великобритания от 2007 г. насам. Те можеха да получат разрешително или да са самонаети. 12 месеца по-късно, те имаха нелимитиран достъп до пазара. 2014 г. просто ще е края на разрешителните. Колко още берачи на ягоди могат да дойдат? България и Румъния остаряват бързо, така че този потенциал е още по-малък. 

Българите и румънците - и източна Европа като цяло - непрекъснато се описват от таблоидите като отчаяни тълпи, прииждащи да живеят на гърба на британеца. Политиците правят много малко срещу тези стереотипи, а в случая с торите, дори разпалват огъня. Доказателствата са, че тези хора допринасят за икономиката, а средният британец е доволен да ползва услугите на литовския си майстор или да пофлиртува със словашката сервитьорка.

Защо тогава е драмата?

Отговорът има две части. Първата е, че те са мека и лесна мишена. Да нападаш бели европейци като проблем няма да ти донесе обвинения в расизъм и публично опозорение. Езикът, използван към българи и румънци, не би бил толериран ако беше насочен към други общности, да речем от Азия. Негативната кампания се корени в дълбокото неспокойство, което мнозинството британци имат спрямо имиграцията. Въпреки че за всеки британец е свещено право да стане "експат", вместо "имигрант", навсякъде в Европа и света, чужденци не са добре дошли на Острова - ако не са руски олигарси или шейхове. И въпреки това е забележително, че общественият консенсус в страната отхвърля расизма и изключването, дори и те да се практикуват. Да се надяваме, че българи и румънци ще са облагодетелствани от това.

Втората част от отговора е, че източноевропейците са демонизирани и жертвани заради британската агонизираща връзка с ЕС. Дейвид Камерън е натискан от евроскептиците в собствената му партия и конкурентната Партия на независимостта, които призовават за бърз изход от съюза. Камерън вижда битката срещу Брюксел за повече контрол върху миграцията като полезна - дори да загуби, той ще носи мантията на защитник на националния интерес на евроизборите 2014 и парламентарните догодина.

Да помислим пак

Иронията е в това, че свободното движение на хора е в основата на единния пазар, който Великобритания смята за най-значимия си принос към европейската интеграция. С обещанията си Камерън и вътрешният му министър Тереза Мей всъщност обещават да унищожат наследството на Маргарет Тачър. А единният пазар е жизненоважен за просперитета на Великобритания. Ако ви трябват доказателства, потърсете доклада на Конфедерацията на британската индустрия от октомври 2013 г. "Нашето глобално бъдеще, визията за реформиран ЕС".

Принципът и практиката са свързани: свободното движение на стоки и капитали не може да бъде откачено от свободното движение на хора, ако пазарът ще бъде изравнено поле. Да си избираш само това, което ти харесва от законите на ЕС ги нарушава и разрушава. Става дума и за основни британски принципи и ценности. Обединеното кралство трябва да си напомни (и да му се напомни), че върховенството на закона е фундаментално важно. Дори ако икономическите трудности почти унищожиха либералния дух на Блеър (и Гладстон), има много повече в британците от ксенофобия и вглъбяване в себе си. Време е политическата класа на тази страна да си припомни някои по-добрите аспекти на богатата си традиция. 

* Димитър Бечев е директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Статията се появи първо в OpenDemocracy

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ostin22 avatar :-?
    ostin22
    • - 3
    • + 43

    И те/горкичките британци/ се чудят около какво да се обединят..И понеже винаги е по-лесно обединение срещу нещо отколкото за нещо...резултатът е налице..:-) А "политиците" просто се възползват подобаващо...

    Нередност?
  • 2
    pruch avatar :-?
    pruch
    • - 5
    • + 33

    Британците имат фобия по пазаруването.
    Имат и други фобии но така удобната тема за мразенето на българите и румънците,удобна за българските медии не е една от тях.Това може би не е най-доброто нещо ,защото понякога е по-добре да си мразен отколкото никой да не те забелязва.
    Иначе добра тема.Много по-удобна от онези другите ,които наистина би трябвало да вълнуват българските журналисти.Между другото какво се случва в българското "правосъдие"?

    Нередност?
  • 3
    tpotoap avatar :-|
    TPOTOAP
    • - 1
    • + 28

    [quote#2:"pruch"]Британците имат фобия по пазаруването. [/quote]

    Ко? Нье!!

    В Англия пазаруването е национален спорт. Повечето време просто няма друго какво да се прави.

    Нередност?
  • 4
    kamatnaisura avatar :-P
    suroIkamatno
    • - 10
    • + 56

    Всички българи и румънци, които са искали да работят в Англия вече са там. Има изследване, че българите отиват в Англия, за да учат и/или работят, като и през ума им не им минава да са на социал(защото няма кой да плаща сметките и да изпраща хари в БГ). За сметка на това изметта на английската нация(т.нар "уайт траш" или на български казано "белите боклуци") си стоят в къщи, не са пипали работа през целия си живот и вегитират на гърба на държавата. Но за тях никой не говори нали се сещате - те все пак дори и "боклуци" са избиратели и поданици на кралицата…Имайте предвид и нещо друго -вВсе пак изказванията на Камерън са плод и на многовековното кръвосмешение на острова, т.е когато сестрата на баща ти и майка ти са братовчедки, шизофренията не е нещо ненормално в семейството.

    Нередност?
  • 5
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 1
    • + 48

    "Да нападаш бели европейци като проблем няма да ти донесе обвинения в расизъм и публично опозорение. Езикът, използван към българи и румънци, не би бил толериран ако беше насочен към други общности, да речем от Азия. "
    Има доста истина. Британците сигурно са доста по-обезпокоени от тълпите от Пакистан, Бангладеш и Индия, които са наводнили Великобритания

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 36

    [quote#0:"К-л"]Какво казва паниката заради българите и румънците за днешна Великобритания[/quote]
    Паника на Острова има само в медиите и тя е причинена от хора като Камерън, който се поддава на консервативните настроения покрай икономическата криза. Имигрантите им били виновни... Та нали ако утре си отидат, в Британия (която отдавна не е Велика) ще останат само пенсионерите им, шепата бели якички от Ситито и останалата сволоч от недоучили и недонамерили си работа дрогирани нещастници.

    Нередност?
  • 7
    angelboy8008 avatar :-|
    angelboy8008
    • - 32
    • + 8

    " Тези, които искаха да напуснат двете страни за по-добър живот другаде, вече го направиха. Гражданите им имаха достъп до Великобритания от 2007 г. насам."

    Това са глупости. Всяка година 80 хиляди българи завършват средно образование в Бг, те не са имали голям избор досега, нищо че сме в ЕС от 2007-ма. Предполагам, че 240 хиляди румънци (понеже Румъния е 3-пъти по-голяма от България) също не са имали голям избор да завършат средно извън Румъния. Така че, едно 320хил. българи и румънци ще имат този избор за първи път. И тези 320хил. ще са и следващата и по-сладващата година и т.н.
    Отделно няма логика едно 2-3млн поляци, словаци, латвийци и др. да са дошли в ЮК, а точно българите и румънците да не дойдат.
    Това че, днес нямало един милион българи и румънци на границата в ЮК и виждаш ли, значи нямало да дойдат, е несериозно. От България за Великобритания има едно 15-20 полета на ден и всеки път самолетите са пълни.

    Нередност?
  • 8
    angelboy8008 avatar :-|
    angelboy8008
    • - 22
    • + 5

    До коментар [#4] от "suroIkamatno":

    Всички ли?
    Ами тези 1млн. българи и румънци, които ще завършат средното си образование през следващите 4г. и те ли, ако са искали, са щели да са вече там?
    Те и всички плевенчани (например), които искаха да дойдат в София дойдоха, ама всяка година продължават да идват завършили ученици, да учат в София.

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 20

    Разбираемо е че е по-трудно да се атакуват емигрантите от Британската Общност, тъй като те са част от победите на Британската корона и бившата империя над която "слънцето не залязва". Трудно е да се атакуват и богатите пришълци. Остават бедните, без език и културни навици, но покрай сухото гори и суровото, т.е. помията изливана върху българите и румънците от цигански произход засяга и имиджа на много нормални хора които търсят прехрана. Обективно погледнато, има и млади българи от описаните тук свежо завършили средно училищ които правят всевъзможни глупости в "тарикатските" си опити за бързо забогатяване за сметка на "тъпите англичани", но такива изключеия има навсякъде, само дето чужденците сезабелязват далеч по-лесно. Нормални явления в процеса на "културната интеграция".

    Нередност?
  • 10
    kamatnaisura avatar :-|
    suroIkamatno
    • - 8
    • + 23

    До коментар [#7] от "angelboy8008": Доста се бъркаш май…..тези, които завършват средно образование в БГ или 99% от тях, не знаят английски език. Те нямат и пари…Така че, как за бога да работят в Англия. Виж, ако наистина си учил по време на образованието си и вземеш, че изкараш някоя стипендия и те приемат да учиш, може и да поработиш(за да си плащаш ученето). Иначе отиваш на полето в Англия, скъсват ти д-то за 3-4 месеца и понеже си тъп и не можеш да кажеш два лафа се прибираш в къщи, така, както си и отишъл(без пари и с оцапани гащи). Има и друга опция….да си наемеш квартира с малоумници като теб, да си бъбрите на български и да цъкате карти, а най-умният от компания(този, който знае 100 думи на английски) да намира на всички и на теб работа като чистач или бачкьор по строежите. Та тези дето учат и бачкат не се срещат с тези дето са билдъри и чистачи, знаеш ли що - няма какво да си кажат(поне не на английски).

    Нередност?
Нов коментар