🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Независима международна комисия ще следи за цензурата и шпионажа в интернет

Шведският външен министър Карл Билд ще оглави вдъхновения от аферата "Сноудън" орган

Шведският външен министър Карл Билд    ©  Reuters
Създаването на комисията бе обявено на Световния икономически форум в Давос.

Независима международна комисия, оглавявана от шведския външен министър Карл Билд, ще разследва нередности в интернет в светлината на шпионските разкрития на Едуард Сноудън, пише британският в. Guardian. Тя ще съществува две години и фокусът й ще бъде държавната онлайн цензура, както и теми като наблюдението и правото на лична неприкосновеност, повдигнати след изтеклата информация за дейността на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и на британската GCHQ. Нейното създаване бе обявено на Световния икономически форум в Давос.

Разследването, което ще бъде извършвано от панел от 25 политици, учени, бивши служители на разузнаването и други представители от цял свят, е израз на все по-голямата обществена загриженост за свободата на изразяване. "Бързата еволюция на интернет бе възможна заради отворения и гъвкав модел, чрез който той се разви и бе управляван. Но това сега е заплашено. Теми като онлайн свободата, сигурността и наблюдението са все по-често дебатирани. Свободата в интернет е фундаментална като свободата на информацията и свободата на изразяване в нашето общество", заявява Билд.

Свобода под заплаха

В момента текат разследвания за дейността на NSA от страна на Белия дом, на американския Конгрес и на Европейския парламент. Комисията на Билд обаче е първият голям независим орган, който се заема със случая. Тя е създадена от известния британски аналитичен център Chatham House и от Центъра за иновация на международното управление (CIGI), който е частично финансиран от канадското правителство.

Пред "Капитал Daily" от Chatham House коментираха, че сегашният интернет модел е под засилена атака. Заплахата за свободен, отворен и универсален интернет идва от два главни източника. Първият са някои авторитарни страни, които подемат кампания за упражняване на по-голям държавен контрол над критични онлайн източници. Вторият е наблюдението в интернет, разкритията за същността и обхвата на което водят до загуба на доверието. "Комисията ще работи за създаването на идеи и ще предложи политическа рамка, която ще повиши легитимността на управлението на интернет, ще запази иновациите и ще гарантира човешките права онлайн", казват от Chatham House.

Комисията ще провежда публични консултации по целия свят, като вече са планирани няколко срещи на стойност 150 000 паунда всяка. Сред участниците са бивш декан на "Харвард", бивш американски министър на вътрешната сигурност, съавтор на Патриотичния акт, увеличаващ правомощията за следене на NSA, европейски депутати и водещи активисти за свободата в интернет.

Как да се управлява интернет

"Управлението на интернет е прекалено важно, за да бъде оставено единствено на правителствата", обяснява пред в. Guardian Патриша Люис, експерт по вътрешна сигурност от Chatham House. Попитана за липсата на дебат по въпроса във Великобритания в сравнение със САЩ и другаде в Европа, тя отговаря: "Британците са по-загрижени, отколкото осъзнаваме. До известна степен те са съгласни да разменят данните си за стоки и услуги, но не са съгласни тази информация да бъде давана на правителствата и агенциите по сигурността. Това е дебат, от който силно се нуждаем."

Гордън Смит, който ще бъде зам.-председател на комисията, заявява: "За много хора управлението на интернет звучи технически и мъчно разбираемо, но реалността е, че темата е политическа и е от значение за всички онлайн потребители, били то настоящи или бъдещи."

Хакерът на Буш

Румънските власти са арестували мъж по подозрение, че е известният хакер Guccifer, разбил електронните пощи на семейството на бившия американки президент Джордж У. Буш, както и на други популярни фигури от политиката и шоубизнеса, информира Reuters.

Заподозреният е с инициалите Л.М.Л. и е бил задържан в окръг Арад, близо до границата с Унгария. Според властите има основателни предположения, че през 2013 г. той "многократно и незаконно е прониквал в електронните пощи на обществени личности в Румъния с цел сдобиването с поверителни данни".

Guccifer използва различни методи, за да влезе в личните профили на потребители на Facebook, Comcast, AOL и други. Той твърди, че сред жертвите му са румънски държавни служители. През февруари миналата година хакна имейли на семейство Буш и публикува в интернет творчески фотографии на бившия президент под душа и във ваната. През 2013 г. разпространи и емоционални имейли, изпратени до бившия американски държавен секретар Колин Пауъл от румънската евродепутатка Корина Крету, което накара Пауъл публично да отрече, че двамата са имали връзка.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobivelkov avatar :-P
    Велков
    • + 1

    Да се обади, ще помагаме колкото можем...

    Нередност?
Нов коментар