🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

NSA следи вътрешните мрежи на IT гигантите

Google заклейми действията на американските служби и в същото време подготвя "морски" центрове за данни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция по сигурността на САЩ (NSA) тайно следи трафика във вътрешните мрежи на интернет гигантите Yahoo и Google. Агенцията е проникнала във връзките между отделните центрове за данни на компаниите, които са разпределени по целия свят. Това показва поредната порция документи, които бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън изнесе в публичното пространство. Според секретните материали, които са от януари тази година, NSA изпраща милиони записи от трафика между сървърите на технологичните гиганти към своята централа във Форт Мейд, щата Мериленд. Информацията включва и голямо количество сурови или мета данни, от които могат да се извлекат детайлни подробности за акаунти, имейли и съдържание, което преминава през сървърите на компаниите.

Американската агенция работи съвместно с британските си колеги от Централата за правителствени комуникации (GCHQ) в събирането на информацията. Google и Yahoo отрекоха да са давали на службите достъп до своите вътрешни мрежи. Макар в последните документи да не се посочва как точно агенциите достигат до междусървърната комуникация на интернет гигантите, най-вероятно те го правят през оптичните кабели. В предишни разкрития на Сноудън става ясно, че NSA и GCHQ използват подводната оптична инфраструктура, за да си осигурят директен достъп до интернет трафика по света. Google и Yahoo използват собствена или наета опорна мрежа от кабели за пренос на данните си между отделните центрове за данни, които са разпръснати в САЩ, Ирландия, Белгия, Финландия, Чили, Тайван, Хонконг и Сингапур. Тя обаче е зависима от подводните кабели, които са много малко на брой и се използват универсално за междуконтинентална и международна връзка. Технологичните компании също така се подсигуряват, като кодират връзката си и така съвсем се опитват да изолират своя от останалия интернет трафик.

В документите, обявени от Сноудън, са показани криптирани системни кодове, които се използват единствено от сървърите на Google при връзката помежду им. Това не спира NSA, която разработва специални софтуерни протоколи, които да заобиколят защитата и да извлекат цялата нужна информация. Агенцията дори е описала различните видове кодове, които Google използва, за да криптира данните си за отделните си услуги (YouTube, синхронизации на браузъра Chrome и др.). Подобни инструменти са разработени и за извличане на информацията от вътрешната мрежа на Yahoo.

Остри реакции

Разкритията предизвикаха яростни реакции от страна на технологичните компании. За разлика от системата за дигитално "подслушване" PRISM, в която NSA получава разрешение от съда, за да получи достъп до информацията, тук агенцията директно се връзва към вътрешната корпоративна мрежа и извлича данните, без да има позволение от магистратите.

Главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид обяви действията на американските служби като "скандални" и "нелегални, ако бъдат доказани".

"Ако това се окаже вярно, ще е наистина скандално, че NSA следи трафика между нашите центрове за данни, коментира Шмид в интервю за вестник Wall Street Journal. Не е добре, че стъпките, които агенцията предприема, за да изпълни задачите си, потенциално нарушават личната неприкосновеност на хората."

Той допълни, че Google е подал оплакване за действията на NSA до членове на Конгреса на САЩ и президента Барак Обама.

"Определено е ясно, че лошите хора съществуват, но ти не трябва да нарушаваш личното пространство и данни на всеки един американски гражданин, за да ги намериш", допълни Шмид. "Ядосани сме, че правителството стигна твърде далече, щом прехваща данните от нашите частни оптични мрежи и това подчертава нуждата от спешни реформи", коментира главният юрист на Google Дейвид Дръмонд малко след като разкритията видяха бял свят.

Ще има ли последствия

Действията на NSA обаче може да се окажат оправдани от правна гледна точка или поне в САЩ. Според бивши служители на агенцията тя разполага с голям щат от адвокати и юристи, които да се възползват от всяка вратичка в законите. Прихващането на кабелите се осъществява във Великобритания, което усложнява казуса, защото така NSA не нарушава американското законодателство, тъй като извършва действия на чужда територия с разрешението на местното правителство. Отделно агенцията не е прониквала директно в сървърите на компаниите, а просто е отклонявала трафика между тях.

Въпреки това разкритията през последните месеци и силното недоволство може да доведат и до промени в ръководството на NSA. Висши американски военни обмислят да премахнат правомощията, които има директорът на агенцията върху командването по кибер защита. Тоест двете структури да станат отделни и независими. В момента те се ръководят от генерал Кейт Алекзандър, който планира да се оттегли от поста си през пролетта. Засега няма официални обсъждания по въпроса, но според информация на вестник Washington Post американските военни обмислят потенциални цивилни кандидатури за ръководител на NSA, както и друг военен, който да оглави командването по кибер защита. Администрацията на президента Барак Обама също така може да предпочете директорите в двете структури да бъдат военни.

Google и плаващите сървъри

Разкритията на Сноудън могат да форсират предполагаемия проект на Google за изграждане на центрове за данни в открито море. Оказа се, че компанията разполага със секретен шлеп, който в момента се намира на пристанището в Сан Франциско и по непотвърдена информация на него се намират сървъри, които работят в открито море. Бреговата охрана на САЩ потвърди, че плавателният съд е на интернет компанията, но не пожела да разкрие повече подробности поради факта, че има клаузи за конфиденциалност. Втори подобен шлеп на IT корпорацията е забелязан и на Източното крайбрежие на САЩ, в Портланд. Двата съда разполагат с правоъгълна надстройка, която изглежда като куп контейнери.

Предположенията, че това са сървъри и че Google ще изнесе част от инфраструктурата си в открито море, се потвърждават частично от издадения през 2008 г. патент на IT гиганта за плаващи центрове за данни. Те трябва да са изградени на модулен принцип, като отделните части може да бъдат и контейнери. Описанието съвпада с надстройката на шлеповете, които са забелязани по крайбрежието на САЩ.

Чрез плаващите центрове компанията ще се опита да направи по-екологични и енергийно ефективни своите операции. Същевременно така ще може да държи инфраструктурата на неутрална територия, което ще направи данните по-трудно достъпни за властите както от технологична, така и от юридическа гледна точка. Засега тайнственият шлеп се намира на акваторията на пристанището в Сан Франциско и е много вероятно подобни други обекти да бъдат разположени близо до крайбрежието. Причината е, че ако са в открито море те трябва да са много издръжливи на природните стихии. Все още липсата на информация прави трудни заключенията какво точно планира Google. Ако обаче разработи технология, която да изведе центровете за данни в открито море и да ги предпази от морските стихии, компанията ще може да използва природните сили за генерирането на енергия, както и ще улесни охлаждането на сървърите. В патента от 2008 г. има описан генератор, който да произвежда електроенергия от морските течения.

Проблемът с прехващането обаче ще продължи да съществува, защото най-вероятно тези инсталации ще разчитат на подводни кабели, за да осъществяват връзка с останалите центрове и впоследствие с глобалната мрежа. А NSA може да следи трафика по тези оптични влакна. Другият вариант е използването на доста по-скъпата сателитна връзка за трансфер на данните, което предвид огромния им обем може да се окаже и технически непреодолимо предизвикателство.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 10

    Съмнявам се Гугъл, Фейсбук и подобни да са изцяло искрени, след като се публикува че НАС е интегрирала свои програми в предлаганите на клиентите пакети

    Нередност?
  • 2
    nellsyto avatar :-|
    nellsyto
    • - 1
    • + 1

    Всъщност, информацията относно плаващите центрове е, че ще бъдат използвани за шоурум и евентуални корпоративни събития.

    източник: http://readwrite.com/2013/11/01/google-floating-data-center-party-barge#awesm=~ommIxzxo2u38Gj

    И все пак не се знае със сигурност дали пък просто не пазят истинската причина за тях в тайна.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 2

    А преди време излезе информация, че Google започват проект за вятърни централи, разположени в открито море. Дали пък идеята не е да захранват "плаващите сървъри"?

    Нередност?
  • 4
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • + 2

    Битката за данните на хората е причината за сегашните войни в интернет и ще се развива все по-сериозно.
    В случая се бият различни видове крадци (потребители) и си крадата едни от други ... нищо повече...

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 8

    Естествено, че Гугъл, Яху, Сураттефтера и други са "ядосани" на NSA. В противен случай ще трябва да признаят, че сътрудничат, а това означава недоверие на потребителите и спад в цената на акциите.

    Дрън-дрън...

    Нередност?
  • 6
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • - 2
    • + 6

    Струва ми се, че класическите пощенски услуги ще наберат отново популярност..

    Нередност?
  • 7
    eddhunter avatar :-?
    eddhunter
    • + 4

    [quote#6:"issunbōshi"]Струва ми се, че класическите пощенски услуги ще наберат отново популярност..[/quote]
    Няма. Едно от нещата които също се следят от новите автоматични системи за разпределяне на пакети и писма са адресите на изпращача и получателя. Това се записва също като при телефонните разговори.

    Нередност?
Нов коментар