🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската икономика набира скорост

Бизнес доверието в страната достига най-високите си нива от две години и половина

Бизнес доверието в Германия е достигнало най-високото си ниво от две години и половина, а централната банка на страната очаква ускоряване на икономическия растеж през 2014 г. Индексът на бизнес доверието на института Ifo, който се изготвя чрез месечни анкети сред над 7000 компании, е нараснал за трети пореден път и достига 110.6 пункта. Това е с над един пункт над достигнатото през декември ниво от 109.5 пункта и е най-високото измерване от юли 2011 г.

Според икономиста от Ifo Клаус Волрабе, цитиран от Reuters, силните данни показват, че германската икономика може да нарасне с 0.5% през първите три месеца на годината. "Януарското проучване на Ifo подсказва, че германската икономика е започнала новата година със значителна инерция", отбелязва Джонатан Лойнс, главен икономист за Европа в Capital Economics.

Очаквания за растеж

В своя месечен доклад Bundesbank също изрази оптимизъм. Централната банка очаква ускоряване на растежа между януари и март основно благодарение на индустриалния сектор. Експертите очакват подобрение както в производството, така и в износа на най-голямата икономика в региона. Тези заявления потвърждават положителните новини от миналата седмица, когато беше отчетено най-бързото нарастване на бизнес активността от над две години и половина, а инвеститорското доверие се задържа на най-високите си нива от осем години.

Някои икономисти обаче предупреждават, че представянето на германската икономика в края на миналата година може да не е толкова силно, колкото подсказват последните проучвания. "Макар показатели като бизнес и потребителското доверие да доближават рекордни нива, твърдите статистически данни все още изостават от този оптимизъм", изтъква икономистът от ING Карстен Бжески. Все пак последните статистически данни отчетоха подобрение на индустриално производство, поръчките, износа и продажбите на дребно.

Икономическо възстановяване

Макар германската икономика да беше сред най-добре справящите се с кризата, през 2013 г. БВП нарасна едва с 0.4%. Последните прогнози са през тази година икономическият ръст да достигне 1.7%, като се разчита както на повишение на вътрешното потребление, така и на износа. От Bundesbank заявяват, че БВП вероятно ще се увеличи "много силно" в края на годината благодарение на тези фактори.

Анкетираните от Ifo фирми са най-оптимистично настроени за бъдещите си перспективи от поне три години насам, а оценката на текущото положение е най-високата от юни 2012 г. Положителни тенденции се наблюдават при производствените и строителните компании, докато търговците на дребно са малко по-песимистични спрямо декември, но все пак очакват подобрение през следващите шест месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 6

    Ха дано, защото откакто дойдоха новините от Китай за ограничен внос нещата в Европа и САЩ не са особено розови.

    Нередност?
Нов коментар