🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес не както обикновено

Брюксел и Вашингтон дадоха заявка за по-решителни действия срещу Москва

Да си автократ си има някои предимства. Както посочва политологът от Columbia University Мария Снеговая, Владимир Путин не е пряко зависим от недоволството на електората си, когато той страда от наказателни мерки. "Демокрацията е бавно действаща система и затова виждаме, че западните лидери не могат да отреагират агресивно и едва успяха да приложат ограничени санкции. А прилагането на по-тежки ще означава, че и техните икономики ще пострадат", казва тя.

И все пак след първоначалния плах подход в опита да балансират внимателно между наказанията, които ще наранят и тях, и нежеланието да затворят дипломатическите канали към Москва, Брюксел и особено Вашингтон дадоха заявка за по-решителни действия. В четвъртък американският президент Барак Обама обяви разширен пакет от мерки срещу Русия. Те включват добавяне на още 20 души, близки до руския президент, в списъка на хората със замразени активи и забрана за влизане в САЩ, както и удар срещу ОАО АБ "Россия", известна като "банката на Путин" (макар от Кремъл да отричат, че той има нещо общо с нея). Към това се добави и предупреждението, че ако Русия продължи с нахлуването в Украйна, ще последват мерки срещу ключови сектори на икономиката й като енергетиката, финансовите услуги, минното дело, строителството и отбраната.

Европа, която е много по-свързана с големия си източен съсед - 30% от газа идва от Русия, а износът към нея възлиза на 123 млрд. евро, продължава да е по-предпазлива. И консенсусът, изглежда, е, че ще посегне към истински икономически и търговски санкции само ако руската армия продължи да настъпва в Украйна. Това означава, че поне засега парите на руските олигарси в "Лондонград", бизнесът на хиляди германски фирми с Русия и френската военна сделка за продажба на два бойни кораби за 1.2 млрд. евро на Москва са в безопасност. А и както казва Кадри Лийк от ЕСВП, "по отношение на наказването на Русия ЕС винаги може да ни изненада неприятно със слабостта си".

Но го има и усещането, че този път Путин наистина е прекалил, и дори в традиционно прагматично настроената Германия политиците вече говорят, че е нужен силен отговор. Ако се стигне до такъв, той би могъл да включва широк набор от икономически санкции като забрана за износ на технологии и оръжие за Русия, спиране на продажбите на недвижими имоти на руснаци, замразяване на руски инфраструктурни проекти в Европа (като например газопровода "Южен поток") и подлагането на дейността на руските компании на пълната регулаторна мощ на ЕС (справка - течащата антимонополна проверка срещу "Газпром"). Ако се стигне дотам, това ще има сериозни ефекти и в България, защото ще означава спад на руските инвеститори и туристи и вероятно затваряне на руския пазар за българските фирми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев
    • - 1
    • + 1

    Толкова с Крим. Сега е важно да се даде явтономия и на Кюрдистан.
    ( http://iconomicabg.blogspot.com )

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    До коментар [#1] от "stoqn_trakiev": там процесът си върви.

    Нередност?
Нов коментар