🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хладната война

Със заграбването на Крим Владимир Путин възвести своята идея за нов световен ред. Промяната в отношенията между Запада и Русия ще се отрази и на България

С един свой подпис Владимир Путин промени времето не само в Крим. За да се слеят с новата родина, жителите на прясно присъединения към Руската федерация полуостров ще се преместят с един час напред. А останалият свят се чуди дали не се е върнал с няколко десетилетия назад.

Светкавичното и безцеремонно заграбване на автономната украинска република е шок в международната система, който не е задължително да доведе до трета световна или дори до втора студена война. Въпреки че ако слушате как американският сенатор Джон Макейн определя Русия като "бензиностанция, маскирана като държава", а любимият на Кремъл тв пропагандатор Дмитрий Кисельов задочно му отговаря, че Москва е готова да превърне в САЩ "в купчина радиоактивна пепел", може да си помислите, че сме се върнали обратно в ерата преди "разведряването" и дори преди "края на историята", обявен след разпада на СССР.

С фактическото преначертаване на картата на Европа руският президент стъпка досегашния международен ред и показа как според него трябва да изглежда новият. Въпреки това ЕС и САЩ в единия ъгъл и Русия в другия вероятно няма да се окажат вкопчени в ново тотално и студено противопоставяне. Със сигурност обаче предстои период на хладно съперничество. В него ще трябва да се позиционира и България. И ако приемем, че въпреки изригналото нелепо и кресливо русофилство принадлежността й към едната страна е решена още преди години с влизането в ЕС и НАТО, остава да се подготви за ефектите, които кримската криза ще има върху пълната гама отношения с Русия - от енергетиката и бизнеса до дипломацията и политиката за сигурност.

В машина на времето

"В сърцата и умовете на хората Крим винаги е бил неделима част от Русия." С този аргумент, произнесен под оглушителните овации на станалите на крака депутати от двете камари на руския парламент, Путин оправда това, което целият цивилизован свят смята за грубо нарушаване на основополагащи международни принципи и норми (като например неприкосновеност на границите). В същата стилистика, извикваща спомени за архивни кадри от времето на СССР, бе и появяването му малко по-късно пред ликуващия Червен площад, където президентът обяви, че този ден е празник, тъй като "след тежко, продължително, уморително плаване Крим и Севастопол се връщат в родния залив, към родните брегове, в пристанището с постоянна регистрация - в Русия!".

Всъщност не беше нужно Путин да осъществява първото присъединяване на територия към Русия след разпада на Съветския съюз по този начин - само два дни след фарсов референдум, проведен в окупация и с признат само от Кремъл резултат (за протокола - 97% гласували за хвърляне в прегръдките на Москва). Така или иначе още след руската инвазия под прикритие беше ясно, че Крим е изгубен за Украйна. Но вместо да изчака или да го задържи като замразен конфликт, както всички предполагаха, Путин избра показно анексиране, с което да не остави никакви съмнения колко му е все едно какво мислят Брюксел и Вашингтон. "Шокът сега е, че ядрена сила и член на Съвета за сигурност на ООН, която би трябвало да е пазител на световния ред, го погазва", казва пред "Капитал" Мария Снеговая, политолог в Columbia University и колумнист на американското списание The New Republic. И нищо не предполага, че ще спре дотук.

Кой е следващият

"Мисля, че речта му в Кремъл беше честна. Той е руски националист и империалист с огромно усещане за несправедливост", коментира пред "Капитал" Ник Уитни от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП). И когато недоволството, че страната му години наред е била "не просто ограбвана, а плячкосвана" (по израза на самия Путин), се комбинира с незачитане на всякакви правила, последствията могат да бъдат плашещи. Какво пречи на Кремъл, след като вече изрази загриженост за рускоезичното малцинство в Естония, да се опита по подобна схема да създаде напрежение и там? Или в Киргизстан, Армения, Молдова и още дузина страни?

Според д-р Йорг Форбрих, анализатор от German Marshall Fund, е много вероятно Путин да продължи със стратегията си за интервенция в Украйна и срещу други държави по ред причини. "Първо, Москва дълго време притискаше свои по-малки съседи политически, икономически, а в Грузия и Украйна и с военни средства, и срещна малка съпротива от международната общност. Второ, режимът на Путин се чувства застрашен от съседи, които тръгват по пътя на демократичните реформи и европейската интеграция, защото това противоречи на неговата автократична евразийска визия. Той ще направи всичко възможно да спре не само Украйна, но и Грузия и Молдова да продължат независимото си развитие. И трето, с анексирането на Крим Кремъл задвижи динамика, която може да му е трудно да контролира. Той изостри апетита на руските националисти за още, подбуди към действия сепаратистите в Източна Украйна и повиши очакванията на проруските марионетки в Приднестровието", казва Форбрих пред "Капитал". И ако сега Путин не оправдае тези надежди, ще изгуби авторитет.

Нищо чудно, че Молдова побърза да поиска помощ от Румъния за по-бързо асоцииране с ЕС с надеждата това да я предпази от повторение на украинския сценарий. "Молдова е опасна точка. Приднестровието е в дневния ред на руското правителство и самият факт, че го обсъждат, е достатъчно притеснителен", казва пред "Капитал" Кадри Лийк от лондонския офис на ЕСВП.

Засега действията на Москва са непредвидими, но започналите намеци за руските малцинства в околните страни или бравурните песни "им мы перекроем газ" са явна демонстрация, къде Русия може да отвърне на удара.

Светът според Путин

Всъщност последните действия подреждат пъзела и дават отговор на въпроса какво точно иска властелинът на Кремъл. "Путин се опитва да възкреси и легитимира отново доктрината, че великите сили имат право на свои сфери на влияние. Той казва, че не е против НАТО, но не иска то да се приближава до границите на Русия. Това означава, че претендира за правото да има определени зони, които да са под изричен руски контрол", смята Кадри Лийк. Което обяснява офанзивата му срещу Украйна, шокирала Европа и САЩ. Както написа в текст за Gazeta.ru главният редактор на сп. "Россия в глобальной политике" Фьодор Лукянов, на Запад така и не разбраха, че за Москва "украинският въпрос е не просто червена линия, а двойна непресечена".

"Крайната цел на Путин е въвеждане на глобална система, в която големите регионални хегемони като Русия са оставени на спокойствие да се разпореждат със съседните си държави", казва пред "Капитал" Родерик Паркс, координатор на програмата за ЕС на Полския институт за международни отношения. Според него руският президент иска да пречупи влиянието и меката сила на ЕС, като го представя за вътрешно разделен и слаб и затова намесващ се в делата на останалите. "Той критикува евросодомията и представя Европа като банда хомосексуалисти. Това изглежда налудничаво отвън, но се приема добре в Русия. И другото, което иска да направи, е да блокира регионалната експанзия на ЕС, да създаде около него пояс от нестабилни държави и така да спре разширяването му", коментира Паркс.

Основното правило е, че Русия няма да приеме по-нататъшна източна експанзия на ЕС и НАТО. "Онези съседи, които не се подчинят на това, рискуват да бъде застрашено самото им съществуване. Сега големият въпрос и страхът сред някои държави е дали Кремъл ще се опита да върне назад разширяването на двете институции. Дали ще притисне например прибалтийските страни", пита реторично Йорг Форбрих.

Реваншизъм и наказание

По всичко изглежда, че Русия ще продължи да пречи на нормализацията на Украйна и нейното обръщане на Запад. И в случай че не успее да постигне това с икономически и политически саботаж, военното нахлуване не може да бъде изключено. "Ако Русия вкара войски в Украйна, цената на това действие ще бъде много висока. И тук не става дума за санкции, а че ще бъде трудно продадено дори на руснаците", казва пред "Капитал" Мария Липман от московския офис на Carnegie Endowment for International Peace. Но Путин може и да е готов да я плати. Според Липман най-вероятният сценарий, уви, е мрачен - засилване на конфронтацията, по-силна самоизолация на Русия и превръщането й в много по-авторитарна и репресивна държава.

Единственият начин, по който ЕС и САЩ могат да спрат Путин, ако не веднага, то поне в по-дългосрочен план, е ясно да му покажат, включително с ескалиране на санкциите, че подобни действия няма да останат ненаказани. Алтернативата е да приемат свят, в който не само Русия, но и други държави - например Китай - се чувстват свободни да си взимат каквото си поискат, без да се съобразяват с подробности като международно право, договори, граници. И времето ще се превърти с поне век назад.

По темата работи и Ваня Ефтимова

175 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobiznesmen avatar :-|
    Добре Облечен Бизнесмен
    • - 62
    • + 149

    Путин достигна момента в който за да се задържи на власт трябва да създаде противници срещу които да поведе Русия. Като няма на какво друго да стъпи - икономическо развитие, социална справедливост и т.н. , протяга ръка към най лесното - конфронтацията. Изведнъж всички критици стават фашисти - защото очевидно са срещу русия, и всички живуркащи руснаци пак се чувстват велики защото държавата им се държи като училищния гамен.. Всичко това няма как да доведе до нищо хубаво и за Русия и за всички нас. Слава богу че този път сме малко по далеч от това малоумие.. а може и да не сме.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 52
    • + 32

    До коментар [#1] от "Добре Облечен Бизнесмен":

    Въобще не сме далече , предстои нова подялба на Европа от съседните големи национални федерации . От една страна единия ще е лошия , от другата другия ако не ми плащате няма да ви защитавам .

    Нередност?
  • 3
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 15
    • + 65

    "Алтернативата е да приемат свят, в който не само Русия, но и други държави - например Китай - се чувстват свободни да си взимат каквото си поискат, без да се съобразяват с подробности като международно право, договори, граници. "

    Няма такава алтернатива

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-P
    forster
    • - 61
    • + 126

    До коментар [#3] от "inadilov":В последните десетилетия стана традиция каквото реши САЩ,това е правилно.Просто за САЩ и съюзниците му имат някъква "индулгенция" за АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА.Ами именно САЩ са специалисти на прекрояване на територии,например Югославия.Освен това за близките съюзници на САЩ не съществуват межд.договори и резулюции на ООН над 40 год.Да си припомним 4е Турция е окупирала НЕЗАКОННО сев.Кипър над 40 год.Израел също е окупирал арабски територии незаконно.По тези въпроси има безброи резолюции на ООН.

    Нередност?
  • 5
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 41
    • + 26

    Китай ще реши глобалния спор.

    Нередност?
  • 6
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 12
    • + 57

    До коментар [#4] от "forster":

    Аз публикувах цитат от статията. Изобщо не твърдя, че това не се отнася до САЩ, "демократична Корея", Израел или някой друг - няма такава алтернатива някой да си направи буферна зона и сам да определя какво ще се случва с държавите и народите в нея. Не и на това ниво на цивилизация и технологии. Защото всички знаем, че следващата война може да бъде отново с копия и стрели.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    forster
    • - 102
    • + 93

    До коментар [#6] от "inadilov":Тази статия е поредния тюрлю гюве4 по темата.Путин им го каза в прав текст"Този път запада направиха голяма грешка и прекра4иха граница която не трябваше да преминават".Русия си затваряше о4ите за доста безобразия на САЩ в Югославия,Ирак,Авганистан,Либия,Сирия и т.н.Със сигурност ве4е няма да е така.

    Нередност?
  • 8
    torbesh avatar :-|
    Торбеш
    • - 42
    • + 81

    [quote#4:"forster"]Просто за САЩ и съюзниците му имат някъква "индулгенция" за АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА[/quote]
    Другарю, и бият негрите, да не забравяме!

    Нередност?
  • 9
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 16
    • + 70

    До коментар [#7] от "forster":

    Нямам навик да продължавам полемиката с току-що регистрирани потребители с категорично изградено мнение по дадена статия, пишещи умишлено неграмотно.

    Нередност?
Нов коментар