🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплашен ли е Казахстан от украински сценарий

Съюзникът на Москва не подкрепи анексирането на Крим

Казахстанският президент Нурсултан Назърбаев в компанията на американския си колега Барак Обама
Казахстанският президент Нурсултан Назърбаев в компанията на американския си колега Барак Обама
Казахстанският президент Нурсултан Назърбаев в компанията на американския си колега Барак Обама    ©  Reuters
Казахстанският президент Нурсултан Назърбаев в компанията на американския си колега Барак Обама    ©  Reuters

Казахстан е един от основните руски съюзници, но миналата седмица се въздържа при гласуването в ООН на резолюцията, с която се обявява за невалиден "референдумът" в Крим. Той е стратегически партньор на Москва и двете страни редовно провеждат съвместни военни учения, но днес в Казахстан се опасяват, че това не би спряло Москва да анексира част от територията им. Търговските връзки между тях са силни и се опитват да развият единен пазар, активно си сътрудничат и в много области – от Космоса до енергията. Но руските военни действия в Крим обезпокоиха казахстанците от възможен "украински сценарий", твърди британската ВВС.

Подобно на Украйна и в Казахстан има голяма руска етническа общност - почти 4 млн. души, или 23.7% от жителите. В северната Костанайска област руснаците са половината от населението. В други региони, основно на север и изток, етническите казахи са по-малко от етническите руснаци.

Оказване на натиск

Активистът по човешките права Галим Агелеов смята, че подходът, използван в Украйна, може да бъде приложен и в Казахстан. "Москва може да окаже натиск, използвайки претекста, че защитава етническите руснаци, въпреки че тук няма дискриминация и репресии в сериозен мащаб върху тях", заявява Агелеов пред ВВС.

Казахстан подхожда с предпазливост, когато обсъжда събитията в Украйна. Президентът Нурсултан Назърбаев е казал по телефона на руския си колега Владимир Путин, че "разбира руските действия за защита на правата на националните си малцинства в Украйна и на своите интереси в областта на сигурността". Но той също така изрази завоалирана критика към използването на сила от Москва и настоя за мирно решение "на базата на запазването на украинския суверенитет в рамките на международното право".

Запазване на неутралитет

Това изказване подчертава двойственото отношение на Казахстан по отношение на руските военни действия, твърди политическият анализатор Сергей Дуванов. "Страната не подкрепи открито Москва. Назърбаев показа, че иска да запази неутралитет. Но не трябва да забравяме, че Казахстан е най-близкият партньор на Русия и в тази ситуация неутралитетът не е в полза на Москва, а на Киев", обяснява Дуванов пред ВВС.

Това показва, че Казахстан е против анексирането на Крим. Териториалната неприкосновеност е важна тема за страната, тъй като северните й райони имат исторически връзки с Москва. Някои градове там са основани от руснаци, били са част от царска Русия и днес руски националистически среди твърдят, че там всъщност е Южен Сибир, който по злощастни исторически обстоятелства се е оказал в чужда държава.

Като реакция на украинската криза наскоро Назърбаев събра всички свои висши военни на "стратегически съвет", където призова за продължаване на "интензивната бойна подготовка". КАПИТАЛ Daily

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 2
    • + 9

    там и Китай не би допуснал промяна :-) пък и е неговата сфера на интереси :-)

    Нередност?
  • 2
    carmello avatar :-|
    carmello
    • + 8

    не мисля 4е Москва ще анексира нещо от Казахстан, би било мега глупаво да си разваляш отношенията с послдения останал приятел в района

    Нередност?
  • 3
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 1
    • + 6

    " "Страната не подкрепи открито Москва. Назърбаев показа, че иска да запази неутралитет. Но не трябва да забравяме, че Казахстан е най-близкият партньор на Русия и в тази ситуация неутралитетът не е в полза на Москва, а на Киев"
    Неутралитетът е единствено в полза на Казахстан. А там украински сценарий няма как да се случи по много причини, но една от тях е тази на пост 1 :)

    Нередност?
Нов коментар