Еврокомисията препоръча предупреждения, че хазартът може да е опасен

Брюксел се опитва да предпази потребители и подрастващи

В Сингапур бяха разпространени реклами за опасността от онлайн хазарта. На една от тях момче казва на приятеля си: "Надявам се Германия да спечели. Ттако заложи всичките ми спестявания на това."
В Сингапур бяха разпространени реклами за опасността от онлайн хазарта. На една от тях момче казва на приятеля си: "Надявам се Германия да спечели. Ттако заложи всичките ми спестявания на това."
В Сингапур бяха разпространени реклами за опасността от онлайн хазарта. На една от тях момче казва на приятеля си: "Надявам се Германия да спечели. Ттако заложи всичките ми спестявания на това."    ©  Reuters
В Сингапур бяха разпространени реклами за опасността от онлайн хазарта. На една от тях момче казва на приятеля си: "Надявам се Германия да спечели. Ттако заложи всичките ми спестявания на това."    ©  Reuters

Вече е световен стандарт опаковките на тютюневи изделия да се продават с надписи, предупреждаващи колко опасно може да е пушенето. В отделните държави те са различни, но целта е една и съща – всеки път когато човек погледне към кутията, да му се напомня какви проблеми може да си създаде.

В понеделник Европейската комисия представи подобен подход, но този път за онлайн залозите. Идеята е рекламите за игра на хазарт по интернет да бъда съпроводени от предупреждения за рисковете, които играчите поемат. Например какви са шансовете да спечелиш, какъв е рискът да се пристрастиш, как да потърсиш помощ при проблеми с хазарта. Специално внимание е отделено на предпазване на децата, като се смята, че е редно компании за хазарт по интернет да не бъдат допускани като спонсори на събития, организирани за тях.

Близо 7 милиона играчи

Документът има препоръчителен характер, но изброените съвети вероятно ще бъдат приети с готовност от държави - членки на ЕС, където предпочитат затягане на режима на онлайн залозите. Според Европейската комисия към 2011г. (т.е. преди да бъде приета Хърватия – бел. ред.) в ЕС е имало 6.8 милиона играчи в интернет, което е бизнес за близо 10 млрд. евро и представлява 45% от световния пазар на такива услуги. Ситуацията сигурно се е променила заради бързия напредък на мрежовите технологии с развитието на мобилните телефони и смартфоните, таблетите и цифровата телевизия. С ръст от 15% годишно това е най-бързо развиващият се сектор в икономиката на Европа.

"За повечето потребители хазартът е развлечение. Той обаче крие редица рискове. Според оценките около 0.1 - 0.8% от пълнолетното население проявяват свързани с хазарта смущения в поведението, а при други 0.1- 2.2% се наблюдават признаци на проблемно пристрастяване", се казва в официалното съобщение. "Когато престане да бъде форма на развлечение и се превърне в зависимост, хазартът става проблем. Непрекъснато се увеличава и рискът за децата и подрастващите, тъй като настъпателното навлизане на интернет като източник на информация или развлечение улеснява контакта им с рекламите на хазартни дейности и уебсайтовете за хазарт. Наложително е да се вземат превантивни мерки, за да се сведат до минимум потенциалните проблеми и да се гарантира, че към предлагането и рекламирането на услуги за хазарт по интернет се подхожда отговорно", допълва еврокомисията.

Препоръката е отправена часове след като завърши световното първенство по футбол в Бразилия, превърнало се и в един от най-мощните потоци от приходи от онлайн залози. Някои компании в сектора бяха критикувани за агресивната си реклама да се играе хазарт с много от параметрите на Бразилия 2014. Ирландската Paddy Power например промени за дните на световното надписите на 20 от бюрата си на Pelepower, за което веднага бе предупредена от адвокатите на футболната легенда Пеле и бе принудена да ги свали. Проблеми имаше и австралийската Sportsbet.com.au, която пусна над Мелбърн огромен балон във формата на статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро.

Отговорността на бизнеса

В препоръките си Европейската комисия се обръща не само към държавите членки, а и към доставчиците на хазартни услуги по интернет, "за да бъде опазено здравето и да бъдат сведени до минимум евентуалните икономически вреди от натрапчиво или прекалено пристрастяване към хазарта". Букмейкъри като William Hill обаче разширяват дейността си с терминали за фиксирани залози, което според критиците е практика, атакуваща пристрастените.

Препоръката бе обявена в приетия на 23 октомври 2012 г. план за действие на комисията "За цялостна европейска нормативна уредба в областта на хазартните игри по интернет". Днес няколко държави членки – например Италия - преразглеждат нормативната си уредба в тази област и ще могат да използват препоръката за ориентир. Португалия обаче, изглежда, се движи в другата посока – към легализиране на онлайн казината, покер и спортните залози. Ако парламентът в Лисабон и Европейската комисия одобрят промяната, тя ще влезе в сила към края на годината и кандидатите ще могат да кандидатстват за лиценз, даван от министерството на туризма. Планираното облагане на тази дейност е в рамките на 15030 процента, а за спортни залози ставката ще бъде 37.5%.

В следващите 18 месеца страните от ЕС ще информират комисията за предприетите мерки, а Брюксел ще ги подложи мерките на оценка 30 месеца след публикуването на препоръката.

Основните препоръки и принципи

- сайтовете за хазарт да предоставят на потребителите основна информация, за да бъдат те наясно с рисковете, които крие хазартът. Отговорен подход към комуникацията от търговско естество (реклама и спонсорство);

- държавите членки да вземат необходимите мерки, за да не могат непълнолетни лица да играят хазарт по интернет, както и да въведат правила, за да се ограничи до минимум контактът им с хазартните игри (например при рекламиране или популяризиране на хазартните услуги в различни медии);

- да се предвиди процедура за регистрация на играчите, които да посочват възрастта и самоличността си. Доставчиците на хазартни услуги по интернет следва да проверяват тези данни, за да могат да следят поведението на играча и ако е необходимо, да отправят предупреждение;

- да се осигури на играчите съдействие чрез средства за постоянен контрол, за да се предотвратят свързаните с хазарта проблеми: въвеждане на лимит за изразходваните суми, съобщения по време на игра за загубите и печалбите, както и ограничение във времето като възможност да се прекъсне играта;

- да бъде осигурен достъп на играчите до горещи телефонни линии, на които да потърсят помощ във връзка с хазартните си навици; те следва да могат лесно да се изключат от уебсайтовете с хазартни игри;

- рекламирането и спонсорирането на услуги за хазарт по интернет да бъде социално по-отговорно и прозрачно. Не бива да се правят например неоснователни твърдения за шансовете за печалба, да се упражнява натиск за използване на хазартни услуги или да се намеква, че хазартът решава социални, професионални, лични или финансови проблеми;

- държавите членки да вземат мерки доставчиците на услуги за хазарт по интернет да осигурят обучение за своите служители, които са в контакт с играчите, за да разбират свързаните с хазарта проблеми и да могат адекватно да общуват с играчите.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 7
    • + 1

    Горките сингапурски семейства,на какво са подложени от пристрастени онлайн играчи.."Ттако заложи всичките ми спестявания:)

    Нередност?
  • 2
    sultana avatar :-|
    султана глаушева
    • + 3

    Сега ли се усети е комисия, че хазартът може да е опасен? Това е известно от векове.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Е, след като Германия спечели да сме спокойни за таткото :-). Само нещо логиката ми не вързва Еврокомисията и Сингапур, то и това не е болка за умиране. Още от времето на френските крале лотариите са продавани за да се наберат пари за хазната, а и организаторите да спечелят. С "препоръчване на опредупреждения" (межеше да е само предупреждава нищо не се оправя, само се слага прословутата тенекия отзад за да не бъдат обвинени бюрократите утре в съпричастност към привикването към части от населението към хазард, почти както се прави с обявите за вредата от тютюнопушенето. Т.е. разрешаваме да печелите от хазарта, но да знаете че не е хубаво.

    Нередност?
  • 4
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 1
    • + 7

    Хазартът е опасен, но за бедните и особено за простолюдието. За нормалните хора няма страшно, понеже щом не са бедни явно умеят да си управляват финансите и не са склонни да си изхарчват парите за подобни безсмислени дейности.

    Нередност?
  • 5
    dimitar4 avatar :-|
    dimitar4
    • + 5

    Хазартът е опасен, за хората склонни към зависимости.
    За професионалистите е източник на доход.

    Нередност?
  • 6
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • + 2

    По същата логика и тотото трябва да разлепи предупредителни надписи.
    Винаги е имало хора, които по-лесно се поддават на всякакъв вид "изкушения" - алкохол, хазарт, наркотици...

    Нередност?
  • 7
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    Умен баща - да заложи на Германия , де то късмет и за нашите политици :-)

    Нередност?
  • 8
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • + 2

    [quote#6:"Кирето"]Винаги е имало хора, които по-лесно се поддават на всякакъв вид "изкушения"... [/quote]

    Кире, прав си...аз бих допълнила и всички реклами на шоколад, чипс, кола, бургери, орео, мазни баници Белла, Магги сладки тайни с един милион Е-та в тях и прочие и прочие....:)

    Нередност?
  • 9
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • + 2

    До коментар [#8] от "Γαλλα":

    А аз ще допълня всички "зелени" продукти, които струват едни 100% повече просто защото има идиоти, които са склонни да платят за това.

    Например кафявата захар, която струва 2 пъти повече от бялата, въпреки че на теория е изходен продукт. Тоест рафинираш кафявата захар и тя.. поевтинява. Ма не е луд тоя де яде баницата. :)

    Нередност?
  • 10
    bdy50305976 avatar :-@
    Милен Николов
    • + 1

    Оценка на риска и управление на парите трябва да се изучават в училище, останалото са глупости на едни добре платени европейски чиновници

    Нередност?
Нов коментар