Новите регулации разместват бизнеса с онлайн хазарт

Увеличената данъчна тежест стимулира консолидацията в сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вълната от нови регулации за онлайн хазарта стимулира разговорите за сливания и придобивания в сектора, който има обем от 37 млрд. долара в глобален мащаб, пише Wall Street Journal. В началото на седмицата един от най-големите играчи в този бизнес – британската 888 Holdings, обяви, че се е отказала от преговорите за продобиване с базираната в Гибралтар брокерска къща William Hill, тъй като двете страни не са се споразумели за цената.

Същевременно редица инвеститори проявяват интерес към друга британска фирма за онлайн залагания - Bwin.party Digital Entertainment. В края на миналата година компанията обяви, че води разговори с различни организации "във връзка с редица потенциални бизнес комбинации". Преговори са водени и с американските RisingTideGames и iMesh, но и двете фирми са се отказали. Според съобщения в медиите една от компаниите, все още преговарящи за купуване на Bwin.party или части от нея, е конкурентът Amaya Gaming Group. До миналата година Amaya беше малък канадски доставчик на оборудване за хазартни игри, но бизнесът му се разрасна значително, след като придоби компанията майка на PokerStars – най-големия сайт за онлайн покер. Стойността на тази сделка беше 4.9 млрд. долара.

Затегнати регулации

Тези неясноти около възможностите за сделки подчертават предиквикателствата, пред които е изправен секторът. Много правителства в Европа преработват регулаторните режими за онлайн хазарта, което ще доведе до ръст на разходите за компаниите. От друга страна, новите правила могат да изчистят юридическите неясноти около тази индустрия, която е базирана основно в офшорни зони и страни с ниски данъци като остров Ман, Гибралтар и Малта. Това кара анализатори и инвеститори да очакват бум на сделки в сектора.

От началото на тази година британските власти изискват операторите на сайтове за онлайн хазарт да се лицензират и да започнат да плащат данъци за приходите, реализирани в страната. Промените в законодателството на Европейския съюз за данъчното облагане на дигиталния бизнес заплашват приходите на фирмите за онлайн хазарт в целия регион. От 1 януари тази година онлайн услугите ще се облагат в държавата, в която са ползвани, а не в тази, в която са базирани. Новите правила ще затруднят най-вече малките фирми от сектора, които са изправени пред по-високи данъци и регулаторни разходи.

В опит да се приспособят към новите условия много оператори се пренасочват към бързо развиващия се сектор на онлайн игри в социални мрежи. В тях потребителите използват и печелят виртуални валути, които от своя страна се купуват с реални пари. Този тип игри, предназначени главно за смартфони и таблети, вече реализира приходи в размер на милиарди долари годишно. През последните две години Bwin.party е инвестирала 50 млн. долара за разработки на такива игри, но през 2014 г. отчете загуба в размер на 8.4 млн. долара от тази дейност. Според оценката на компанията новите данъчни правила в ЕС ще свият нетните приходи с около 15 млн. евро. Bwin.party е започнала да уволнява стотици свои служители в Индия заради консолидация на своите звена за разработки там.

Нови възможности

По-големите фирми обаче виждат в новите регулации възможности за бизнеса си. Макар че те също ще са засегнати от повишените разходи, изчистването на регулаторните неясноти около онлайн хазарта ще им помогнат. Инвеститорите ще могат да получат по-достоверна оценка за пазарната стойност на компаниите, освен това ще се отворят нови възможности за осъществяване на плащанията.

"Всеки път, когато пазарът бива регулиран, това води до развитие. Нещата стават по-сложни, разходите нарастват, а това отваря вратата за консолидация", коментира Итай Фриенергер, главен управляващ директор на 888 Holdings.  Британската Playtech, която е най-големият доставчик на технологии за онлайн хазарт, обяви, че търси възможности за придобивания, с които да трансформира бизнеса си. "Много от конкурентите в бизнеса инвестират значително в маркетинг, а новите данъци могат да им се отразят тежко. Това ще окаже натиск върху компаниите да се консолидират. Вярваме, че 2015 г. ще е добра за нашата компания", заявява изпълнителният директор на Playtech Мор Уейзер.

Топ 10 на фирмите за онлайн хазарт по пазарна капитализация в млрд. долара
  
William Hill5.17
Raddy Power3.78
Amaya3.62
Playtech3.32
Betfair Group2.28
Bettson1.6
Unibet Group1.58
Net Entertainment1.24
Bwin.party1.06
888 Holdings0.93
Източник: Wall Street Journal

Все още няма коментари
Нов коментар