🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задъхва ли се европейският икономически мотор

Германия намали прогнозите си за растеж тази година на фона на спад в експорта и индустриалното производство

Германският канцлер Ангела Меркел продължава със строгата бюджетна дисциплина въпреки някои критики
Германският канцлер Ангела Меркел продължава със строгата бюджетна дисциплина въпреки някои критики
Германският канцлер Ангела Меркел продължава със строгата бюджетна дисциплина въпреки някои критики    ©  Reuters
Германският канцлер Ангела Меркел продължава със строгата бюджетна дисциплина въпреки някои критики    ©  Reuters
Бизнесът и гражданите остават оптимисти по отношение на икономиката.

Всичко започна в края на лятото. Германия тъкмо бе спечелила световното първенство по футбол и изглеждаше, че икономиката й набира сила. Страната беше в подем, пише британската ВВС.

Но тогава излезе проучване, което показа, че германските бизнес лидери са все по-малко оптимистично настроени за бъдещето. Последваха още негативни новини – спад в експорта и индустриалното производство и нервни инвеститори. А миналата седмица правителството намали прогнозите си за растеж тази година от 1.8% на 1.2%.

Въпросът е задъхва ли се европейският икономически мотор. Ако се разхождате по улиците на Берлин, няма да решите това. Строителството кипи, кафенетата и магазините са пълни. И е трудно да си представите, че само преди десет години Германия бе болният човек на Европа. Малцина са тези, които смятат, че икономиката се справя лошо. "В сравнение с другите страни Германия е много добре", казва 27-годишният директор по продажбите Фалко.

Между позитивното и негативното

Заглавията в пресата са негативни, особено в международните медии. Но настроението в Германия остава учудващо положително. Всъщност вътрешното потребление се вдига, като малките производители на дребно отбелязват тригодишен връх през август. Дори много бизнес лидери твърдят, че въпреки спадащия експорт нещата не са толкова зле. "Данните са тежки, но бизнесът по принцип е оптимистичен за икономиката и настроенията наистина не са толкова минорни", обяснява член на една от асоциациите на германските бизнес лидери. Тя желае да остане анонимна, тъй като въпросът дали страната влиза в рецесия е толкова противоречив.

Тогава какво е обяснението за това несъответствие между негативната статистика и относително позитивното цялостно настроение? Макроикономическите данни може да изглеждат лоши, но германският пазар на труда е в добро състояние, като безработицата е под 5%, а инфлацията е под 1%. И след години на икономии заплатите започват да се покачват, като се очаква да нараснат с около 3% тази година. Така че много потребители се чувстват по-добре сега, отколкото преди години.

И въпреки това много германци са загрижени за бъдещето. "Моето положение е добро и всички, които познавам, са доволни. Но съм песимист за това как се развиват нещата и за увеличаващата се пропаст между богати и бедни", обяснява пенсионираната учителка Розмари Шрьотер.

Проф. Марсел Фрацшер смята, че тези притеснения са оправдани. Той е председател на икономическия институт DIW Berlin и е един от много германски икономисти, които призовават правителството да започне да харчи повече за инфраструктура. Германия е една от страните в Европа с най-ниски нива на инвестиции, а ниски инвестиции означава нисък растеж в бъдеще. Според Фрацшер страната трябва да похарчи допълнителни 10 млрд. евро на година, за да поддържа пътищата, мостовете и обществения транспорт. Той предвижда, че има 30% вероятност икономиката да се свие отново през следващото тримесечие, което би означавало, че Германия е в рецесия. "В страната я има тази илюзия, че сегашната икономическа слабост е заради нашите непослушни съседи, които не извършват правилните реформи", казва Фрацшер.

Това е и оправданието на икономическия министър Зигмар Габриел, когато го попитат за решението на правителството да понижи икономическите си прогнози. "Германската икономика минава през бурни води", заяви той.

Още бюджетна дисциплина?

Кризата в останалата част от ЕС удари по експорта. И германските производители с близки връзки с Източна Европа бяха тежко засегнати от украинската криза и от западните санкции срещу Русия. Но в момента тече дебат дали германското правителство също не е виновно за вманиачаването си по балансирането на числата.

Следващата година канцлерът Ангела Меркел иска да избегне вземането на нов държавен дълг за пръв път от 1969 г. насам. Тази политика стана ключов символ на нейните управленски успехи и доказателство за бюджетна дисциплина. Критиците твърдят, че Германия трябва да започне да харчи повече, за да си върне силния растеж. И няма смисъл да се намалява бюджетният дефицит, когато лихвените равнища са толкова ниски, а вземането назаем – толкова евтино.

Но Берлин смята прекалените разходи и прекаленото вземане на заеми за причина за икономическите проблеми в ЕС. И правителството се чувства подкрепено от досегашното добро представяне на германската икономика. След като премина през болезнени реформи през изминалото десетилетие, страната се превърна в най-силната икономика в Европа. Поне засега.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 17

    Независимо от критиката Германия има най-мощната икономика в Европа. Въпросът "дали се задъхва мотора" трабва да се разглежда в рамките на глобалната икономическа и политическа ситуация, а тя не е розова, оттам и проблемите.

    Нередност?
  • 2
    42 avatar :-|
    42
    • - 30
    • + 2

    Чудесни новини, ако Германия фалира България ще може да се измъкне от тая тюрма на народите наречена ЕС.

    Нередност?
  • 3
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 2
    • + 6

    Докато Европа като цяло не се стегне по отношение на финансовата дисциплина и докато ЕЦБ не получи надежден политически партньор в лицето на ЕК, трудно може да се очаква постигането на устойчивост в икономическите тенденции. Така днес в Германия се опитват да "поразпуснат" дисциплината, вчера бяха Испания и Италия, Франция постоянно издиша - очевидно е необходима по-тясна икономическа и политическа интеграция.

    Нередност?
  • 4
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 2
    • + 3

    Като всяка икономика и тази на ЕС е на възходи и спадове. В това няма нищо абнормално!
    Според мен ЕС би имало нужда от едно леко обедняване. В много страни производителноста не е в крак със заплатите.
    Една друга мярка е повече конкуренция и по-либерално трудово законодателство.
    Но при всички положения човек си живее според чергата, нещо което като че ли Германия не може да обясни на страни като Франция и Италия (и не само).

    Нередност?
  • 5
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 2
    • + 1

    "очевидно е необходима по-тясна икономическа и политическа интеграция".
    До коментар [#3] от "tsvetko_51":

    След като Европа трябва да се "тясно интегрира", сиреч централизира, ние в България що правим "децентрализация" на общините? Кое всъщност е демократичното - "силната ръка" на ЕЦБ/БНБ или всеки да си печата емисии облигации и друг държавен дълг!?

    Нередност?
  • 6
    comandante avatar :-P

    След като всички провинции в ЕС обедняха под германската хегемония нормално е да няма от къде да дойде повече растеж!

    Нередност?
  • 7
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала
    • - 1
    • + 7

    Как кротко са заобиколени основните причини за "задъхването"- "санкциите" или икономическата война срещу Русия. А необходимостта да се дават пари бадева на Украйна,вместо да се използват за развитието на ЕС, също е отпаднало от полезрението на наблюдателя. Времето на печатане на пари май свърши. Трябва да се прекратят икономическите войни, наречени "санкции",защото само със затягане на коланите няма да стане.

    Нередност?
Нов коментар