🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отношенията между ЕЦБ и Берлин се обтягат

Председателят на банката Марио Драги призовава Германия да отхлаби фискалната политика, за да стимулира икономиката

Председателят на ЕЦБ Марио Драги разговаря с германския финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин
Председателят на ЕЦБ Марио Драги разговаря с германския финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин
Председателят на ЕЦБ Марио Драги разговаря с германския финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин    ©  Reuters
Председателят на ЕЦБ Марио Драги разговаря с германския финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин    ©  Reuters
Франция и Италия искат да преориентират Европа от икономии към растеж.

В началото на октомври представителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре посети Берлин, за да изрази притесненията си от повишаващата се критика към финансовата институция от страна на германските политици, пише Reuters. Той се надяваше, че конфронтацията с ЕЦБ, водена от германския финансов министър Волфганг Шойбле, ще спре.

Посланието от съветниците на канцлера Ангела Меркел обаче не бе успокояващо. Меркел ще продължава да се въздържа от това публично да поставя под съмнение политиката на ЕЦБ. Но зад кулисите ще бъде различно, особено ако председателят на банката Марио Драги продължи с неконвенционалните мерки за подсилване на европейската икономика, като например да изкупува големи количества държавни ценни книжа.  

Две различни визии

През 2012 г. Драги спаси еврозоната от разцепление с обещанието си да направи "каквото е необходимо", за да защити единната валута. Тази позиция спечели твърдата подкрепа на Меркел. Но две години по-късно отношенията между Драги и германците са обтегнати, като притесненията са, че това може да повлияе на Европа и нейната икономика. Напрежението е най-видимо между Драги и президента на германската централна банка Йенс Вайдман, чиито отношения според запознати са пред разпад. В действителност нещата са още по-сложни. Според германски представители Меркел се е почувствала предадена от реч на Драги през август, в която той призова Берлин да отхлаби фискалната политика, за да стимулира икономиката. Канцлерът се опасява, че председателят на ЕЦБ може да прибегне до количествено облекчаване - нещо, което е табу в Германия.

Загубата на подкрепата на най-голямата и най-влиятелната членка на еврозоната ще бъде фатална за ЕЦБ и ще подкопае доверието в способността й да работи с правителствата, за да върне икономиката на еврозоната отново към растеж. "Досега ЕЦБ беше уверена въпреки критиката в германските медии, че може да разчита на Шойбле и Меркел. Но критиката напоследък бе разтърсваща. Възникват въпроси дали има пълната подкрепа на Берлин. Германската критика е голямо безпокойство за ЕЦБ", твърди Марсел Фрацшер, директор на Германския институт за икономически изследвания в Берлин. 

Висши служители на германската централна банка изразяват притеснения за влошаващите се отношения с ЕЦБ. От своя страна ЕЦБ е разтревожена от втвърдения тон към Драги от страна на Германия. "Трябва да водим битка, за да останат германците на борда", казва пожелал анонимност служител на ЕЦБ.

Източник от ЕЦБ отхвърля спекулациите за напрежение между банката и Берлин. Но Шойбле заяви миналия месец, че "не е особено щастлив" от това ЕЦБ да изкупува обезпечени с активи ценни книжа, и допълни, че банката е "изтощила" всичките си оръжия за съживяването на европейската икономика.

Допълнителни главоболия

Междувременно Франция и Италия създават допълнителни главоболия на Берлин, тъй като водят изострен спор относно стриктното прилагане на фискалните правила на ЕС, за което настоява Германия. Те смятат, че е необходимо увеличение на държавните разходи, за да се стимулира растежът, докато Меркел настоява за спазване на бюджетните изисквания. Все пак в сряда Европейската комисия даде първоначално одобрение за бюджетите на Франция и Италия за 2015 г., като заяви, че няма страни от ЕС, чиито планове за дефицит да нарушават сериозно фискалните правила.

Рим и Париж се съобразиха с изискванията на ЕК и през седмицата внесоха промени в бюджетите си. Италия понижи дефицита си от 2.9% до 2.6% след намаление на разходната част с 4.5 милиарда евро. Страната обяви също така, че се отказва от орязването на данъчната тежест с 3.3 милиарда евро. Франция пък заяви, че ще намали разходите си с 1.5 милиарда евро. Това ще й позволи да понижи структурния си дефицит с повече от 0.5 процентни пункта от БВП, което е над 2 пъти повече от планираните 0.2 процентни пункта. Рим пък намалява структурния си дефицит с 0.3 процентни пункта в сравнение с обявените преди 0.1 процентни пункта.

Но бюджетът на Франция ще бъде по-труден за одобрение от Брюксел, тъй като страната е заложила бюджетен дефицит за 2015 г. от 4.3%, което е над лимита от 3%. Премиерът Манюел Валс обаче демонстрира увереност, като заяви: "Ние сме тези, които решаваме за бюджета. Франция трябва да бъде уважавана. Това е голяма страна." Президентът Франсоа Оланд пък, разчитащ на подкрепата на Италия, твърди, че иска да преориентира Европа от налаганите от Германия икономии към политики, стимулиращи растежа. Но влиянието на Париж в ЕС през последните години намалява заради икономическата слабост на страната.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • + 7

    Растеж без структурни в Южна Европа няма как да стане. Това искат германците, макар че на политиците от юга все им се иска някак да им се размине трудното и някой друг да плати сметката. Ако направят реформите, капиталите сами ще дойдат и няма да има нужда от количествени улеснения.

    Нередност?
  • 2
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • + 1

    Растеж без структурни реформи в Южна Европа няма как да стане. Това искат германците, макар че на политиците от юга все им се иска някак да им се размине трудното и някой друг да плати сметката. Ако направят реформите, капиталите сами ще дойдат и няма да има нужда от количествени улеснения.

    Нередност?
  • 3
    dnslvtdrv avatar :-|
    dnslvtdrv
    • - 1
    • + 1

    Количествените улеснения са голяма глупост като цяло, а и те са до голяма част основната причина за краха на банковата система в САЩ и Европа.

    Нередност?
  • 4
    finasist avatar :-|
    Svetan

    Европейски проблеми, които ние за сега няма ка да имаме. Нивото на България в момента е твърд нисло, предвид потенцала и, да не говори че спада постоянно.
    http://iconomicabg.blogspot.com

    Нередност?
Нов коментар