🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германизацията на Европа

Иска или не, Ангела Меркел е безспорен лидер на ЕС. От нея зависи дали еврозоната ще оцелее и как ще изглежда

"Сега Европа говори немски." Тази реплика, дарила с международна известност своя автор Фолкер Каудер, е колкото нетактична, толкова и вярна. С нея председателят на парламентарната фракция на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) не само улови духа на отминалата 2011, но и тенденцията за следващите години. Защото правилата на новия ЕС, който ще се роди от руините на дълговата кризата, вероятно ще бъдат написани на немски.

В момента всички гледат към Германия с надежда и със страх. Бъдещето на еврото е в ръцете на германския канцлер Ангела Меркел. От нея зависи дали то ще оцелее и как ще изглежда еврозоната в бъдеще. Това постави федералната република в нова роля, с която все още не може да свикне нито тя самата, нито нейните партньори в ЕС. А време за настройка няма - бомбата на дълговата криза тиктака. И ако очевидно чувстващата се некомфортно в ролята си на доминиращ лидер Меркел скоро не даде ясен сигнал докъде е готова да стигне, за да спаси еврото, пазарите могат да решат съдбата му вместо нея.

Желязната лейди и нейната свита

Едно от най-устойчивите клишета в ЕС е това за френско-германския мотор. Наскоро то беше освежено и ребрандирано с неологизма "Меркози", обозначаващ водещия дует на Европа. С атаките на пазарите срещу Франция, заплахите за първокласния й ААА рейтинг и уязвимостта на банките й обаче, дисбалансът в двойката става все по-явен. А клишето, че това партньорство служи да прикрива силата на Германия и слабостта на Франция - все по-вярно. Или както отбеляза преди време бившият президент на Европейската комисия Романо Проди - вече Меркел е тази, която решава, а Саркози е този, който дава пресконференции, за да обяснява решенията й.

Не че Меркел е искала тази роля и вече не усеща тежестта от нея. "Германия трябва да живее с бремето на очакванията - ако не води, е обвинявана в нехайство. Ако води, е критикувана в жажда за хегемония," казва пред "Капитал" Кай-Олаф Ланг, експерт от престижната германска фондация "Наука и политика". Колко труден е този баланс разбира и Михаел Майстер, зам.-председател на парламентарната група на ХДС в Бундестага. "Вярно е, че очакванията на другите към Германия вече не са същите. Трябва да подхождаме предпазливо към тях, защото не искаме Германия да бъде представяна като хегемон. Това би противоречало на концепцията на ЕС за партньорство", казва Майстер в интервю за "Капитал" (виж интервюто на стр. 12-13).

Между германоцентризма и германофобията

Изтласкана на върха от бурята в еврозоната, Германия никога не е била толкова толкова важна в Европа. А също и толкова изолирана и мразена. Сп. Newsweek наскоро сложи на корицата си никак не ласкателна и дори леко зловеща снимка на Меркел с голямо заглавие Achtung! ("Внимание!"). Европейската преса е още по-нападателна. Британските таблоиди говорят за "Четвърти райх" и претоплят безвкусни шеги за Втората световна война, а в гръцките медии обличат германския канцлер в нацистка униформа. "Едва две десетилетия след обединението на Германия Европа пак се връща към своите следвоенни стереотипи за страната", констатира германският писател Паул Хокинос в свой текст за американското издание Foreign Policy.

Промяна има и в самата Германия. Някогашният автоматичен знак за равенство между националните и европейските интереси вече липсва. "Тя унищожава моята Европа", оплака се наскоро легендарният бивш канцлер и ментор на Меркел Хелмут Кол от своята наследница. "Берлин не е казал "сбогом" на традиционните ценности на своята политика към Европа. Но от няколко години Германия започна да се бори по-самоуверено за своите интереси. Това не е свързано толкова с някакъв идеологически завой, а с натиск от бюджета, от трудовия пазар и от общественото мнение", смята Кай-Олаф Ланг. И обобщава, че европейската политика на Германия навлиза в период на "ангажиран реализъм", който не е нито егоистичен, нито идеалистичен.

Фискален садо-мазохизъм

Би било честно да се признае, че Меркел е притисната от всички страни от противоречащи си и трудно изпълними искания. От една страна, европейските й партньори настояват за повече водачество в разрешаване на кризата. От друга обаче, новата сила на Германия предизвиква негодувание и страх. Същевременно пазарите очакват от нея да се съгласи да има общи еврооблигации и да позволи на ЕЦБ да се намеси по-активно в защитата на уязвимите страни в еврозоната. Но германските избиратели не искат и да чуят да плащат още за чужди дългове, а перспективата за инфлация им навява неприятни спомени. И сред всичко това Меркел трябва да мисли и за недоволните си и заплашени от изчезване коалиционни партньори, както и за конституционните съдии в Карлсруе и депутатите в Бундестага, които следят под лупа всяко нейно обещание в Брюксел и са винаги готови да го отменят или блокират.

Недоволството срещу германския канцлер е не само заради арогантността, с която налага своите виждания в Европа, но и заради съдържанието им. Магическата формула, която Меркел предлага за спасяване на еврото, е проста – всички да станат като Германия. Новият фискален пакт, предложен през декември, предписва немска фискална диета – контрол над бюджетния дефицит и дълга и наказания за нарушителите. "Ясно е, че този пакт означава прекалени икономии в продължение на поне пет години в Европа. Както вече виждаме, това затягане на коланите ще тласне държавите от периферията в още по-дълбока рецесия. В резултат растежът в Европа ще бъде анемичен за поне половин десетилетие. А тъй като той е ключов за намаляването на дълга, това означава, че стратегията ще се провали и по този показател", казва пред "Капитал" Себастиан Дулиен, анализатор от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика. Както Гърция показа, този фискален садо-мазохизъм няма шанс да проработи.

Две числа от последните дни показват нагледно колко дълбок е разривът между ядрото на еврозоната и нейната периферия. Данните за декември сочат, че безработицата в Испания, нараснала за пети път, е поставила нов тъжен рекорд - 22.9%. В Германия също имаше рекорд, но в обратната посока – 6.8%, което е най-ниската стойност от обединението на страната. Две толкова различни икономики няма как да следват едни и същи рецепти. И първата трудно ще започне да расте и създава работни места само с бюджетна диета.

Германия обаче продължава да настоява, че това, което е добро за нея, е добро и за всички останали. И увлечена в налагането на фискално пуританство и бюджетен аскетизъм, отказва да признае, че собственият й икономически модел също е допринесъл да се стигне до огромните дисбаланси между северния и южния фланг на Стария континент. Както напомни наскоро португалската евродепутатка Ана Гомеш: "Вашите бюджетни излишъци, скъпи германски приятели, са всъщност огледален образ на нашите дефицити."

Накъде ни водиш, Германия?

"Сегашното правителство в Берлин не съчетава своята реалистична линия към ЕС с грандиозна европейска стратегия или проект, или с големи амбиции как да се реформира съюзът. Тази политика не успява да създаде нов наратив, който да ни казва защо се нуждаем от Европа, защо зависим от нея и следователно защо трябва да направим всичко възможно да спасим ЕС и неговата валута", казва пред "Капитал" д-р Петер Бекер, старши изследовател по европейска интеграция във фондация "Наука и политика". Според него германците не са разочаровани от Европа и еврото. Но са учудени от динамиката и дълбочината на кризата. "Другото, от което са изненадани, е защо останалите европейци обвиняват протегнатата за помощ ръка на Германия за неволите си вместо собствените си политици", обяснява Бекер.

Така любовта на Германия към Европа вече не е безусловна и все повече отстъпва на прагматизма. Което не означава, че Берлин няма основания да брани еврото с всички сили. "Запазването на еврото е от жизненоважен икономически и политически интерес на Германия. Точно заради този интерес тя трябва да направи повече за спасяването му", казва Себастиан Дулиен от Европейския съвет за външна политика. Можем да добавим само – и дано го направи бързо.

178 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasil7penchev avatar :-|
    Васил Пенчев
    • - 80
    • + 44

    Тъкмо това е проблемът на Европа: че няма лидер и стратегическа визия. Меркел е плачевно неспособна и за двете ... .

    Нередност?
  • 2
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 15
    • + 82


    Европа не само "говори немски", ами скоро може и да пропее на този език, което, мен лично, ИЗОБЩО не ме притеснява!

    Иначе сносна статийка....За правописа в нея ... има какво да се желае иначе.

    Нередност?
  • 3
    blaf avatar :-|
    blaf
    • - 104
    • + 28

    Това е германски империализъм...

    Нередност?
  • 4
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 39
    • + 24

    Европа е говорила и на други езици..преди края. Логичния край на централизация на власт, гарантираща диктат и застой. Дали съюз на Меркел или демокрация на Путин - болестта се казва власт в ръце на изчерпани по ценности хора. Липсата на младост, която виждаме в отчетливо в новите хуни - управляващите и развиващи социалните мрежи. А сметката трябва да платят банките - кредитирайки рискови иновации за сметка на заспали депозити. Ако искат да ги има. Хуните не създават нови империи - те глозгат умрялото.

    Нередност?
  • 5
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 10
    • + 117

    Това е естествен резултат от свободния пазар. Не само е обясним теоретично, а е и много предсказуем. Просто при капитализма "най-добрият" разорява всички останали. От една страна ме можеш да го упрекваш в това, че е добър, а от друга всички страдат заради него. Е какво да е решението?

    Нередност?
  • 6
    alkash57 avatar :-|
    alkash57
    • - 61
    • + 56

    Ха ха ха !!!

    Статията е нескопосан превод на 3 статии от швабско!

    Претендира за аналитичност, но НЕ Е !!!

    просто защото авторите ЯВНО не познават политическия живот в Германия!
    И така - Германия е със СИЛНИ ХРИСТИЯНСКИ ПОЛИТИЦИ, които освен всичко друго ДЪРЖАТ на християнските ценности!
    Които, откак свят светува са НЕ УБИВАЙ, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ...

    От друга страна са СОЦИАЛИСТИТИЧЕСКИТЕ КРЕАТУРИ (сборна формация), които от времето на АДОЛФ твърдят, че построяването на социализма е възможно НО САМО В ЕДНА СТРАНА - Германия!
    На трето място са РАЗОЧАРОВАНИТЕ от социализма, но НЕПОДКРЕПЯЩИ ХРИСТИЯНСКАТА ПОЛИТИКА - "зелените"!

    Управлението на Шрьодер показа, че КОМУНЕТАТА могат само 2 неща - ВДИГАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ и ПРИНУДИТЕЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ за фирмите, несъгласни с правителството!
    За съжаление - след Шрьодер в Германия на власт дойде Меркел - ГОСПОЖИЦА, КОЯТО НИКОГА не може да има деца - бледо подобие на Лайма Вайкуле! Тази липса на СЕМЕЙСТВО я прави БЛИЗКА до социалистическите идеи за ДИКТАТУРА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО (каквото реши правителството - трябва да се изпълнява!) (При матриархата е същото - каквото каже ЖЕНАТА - трябва да се изпълни!)
    И така - какво казва жената:
    1. По време на падането на берлинската стена - НЕ Е РАЗБРАЛА, защото е била на САУНА!!! Единствената сауна в Берлин беше в сградата на ЦК на ГСДРП (германска социал-демократическа работническа партия)! И ДОСТЪПЪТ ДО ТАЗИ СГРАДА беше ОГРАНИЧЕН до едва 350 човека от цялото ГДР!
    Т.е. ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ - за да има достъп там - тя е проучвана и ОДОБРЕНА от ЩАЗИ!
    А Щази проучва и одобрява само след като има ПИСМЕНИ ОБОСНОВКИ за проучването!
    Накратко - Меркел е със ДОСИЕ В ЩАЗИ!
    А още по-накратко - Меркел е със досие в МОСКВА!!!

    От тук нататък - единственото, което може да прави Меркел е ПОДЧИНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ИСКАНИЯ на Москва!
    Разбира се - не РОБСКО ПОДЧИНЕНИЕ като на нашия Гейш, но БЕЗУСЛОВНО!
    И така - какво желае Москва от Германия - едно единствено нещо - ДА КУПУВА НЕФТ И ГАЗ от мАсква!
    Затова Шрьодер одобри ПЛАН на "зелените" - до 2025 г. Германия да прекрати производството на ядрена енергия и в същото време ВСИЧКИ ВЪГЛИЩНИ ТЕЦове да преминат на "екологичното" ГАЗОВО гориво, което Германия може само ДА ВНАСЯ!!!

    И така ФРОЙЛИН (госпожицата) първончално искаше да промени плановете за закриване на атомните централи на 2030 г! Но след ОТКРОВЕНА ЗАПЛАХА досието й да бъде публикувано в пресата - тя БЕЗУСЛОВНО СЕ ПОДЧИНИ на московското искане за НЕМЕДЛЕНА ЗАБРАНА на ядрената енергия!!!
    Истината е, че АЕЦите в Германия дават 20% от производството на електроенергия!
    Но е истина, че при ВЪРХОВНО НАТОВАРВАНЕ могат да поддържат 50% от консумацията на електроенергия в продължение на 8 месеца!
    Ето ТОВА пречи на алкохолиците в Масква!
    И така - стигна се до ЗАБРАНА на АЕЦите!
    Като в същото време беше измислена ГРАНДИОЗНА ГЛУПОСТ, която да замаже ИЗНАСИЛВАНЕТО НА ГЕРМАНЦИТЕ!!!
    Тази глупост се нарича ПЛАН ЗА ЗЕЛЕНА ГЕРМАНИЯ 2050!
    Съгласно този "план" - трябва да бъдат произведени ВЕТРОВИ ГЕНЕРАТОРИ в Северна Германия - най-бедната провинция на Германия!
    Тези ветрови генератори трябвада произвеждат 67% от електроенергията на Германия!
    Още 15% трябва да се произвеждат от ФОТОВОЛТАИЦИ!
    Останалото - от газ!
    На думи - отлично!
    На практика БЕЗУМИЕ!
    Вятърните генератори са много добри, когато има вятър, но попаднат ли в безветрие - са като корабите на Колумб, които "пролежаха" в окена 8 месеца в ПЪЛНО БЕЗВЕТРИЕ!
    Тогава?
    Тогава, казва "планът 2050" - Германия трябва да построи ХРАНИЛИЩА ЗА ЕНЕРГИЯ!
    Най-напред (естествено - нали ще ги строи Газпром) трябва да бъдат построени ГАЗОХРАНИЛИЩА с вместимост ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ГАЗ за 2 годишен период! (Естествено - тези хранилища ще трябва и да бъдат запълнени СКОРОСТНО!!!)
    След това трябва да бъдат СМЕНЕНИ ВИСОКОВОЛТОВИТЕ ПРОВОДИ на електроенергия и ПОСТРОЕНИ НОВИ!!!
    При това с мащабните 500 ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА ГОДИШНО!!! Така, че към 2030 г. тези нови високоволтови линии да могат да подават ток до потребителите, но да могат и да "ВРЪЩАТ ТОК" при безветрие или безслънчие!!!
    Като капак е изискването за НАПРАВАТА НА НОВИ газови централи във "ветрените" паркове, които да могат да покриват РЕЗЕРВНО непроизводството на вятърна електроенергия (и слънчева такава)!

    Не коментирам дали това е възможно или не!
    Просто само да спомена, че в близките 7 години експертите ПОДЧЕРТАХА, че максималното изграждане на нови високоволтови линии е в границите на 18 хиляди километра годишно!!!

    Меркелица ще си отиде - като всяка ЛУДА - германците ще я разкарат на следващите избори!
    След нея ще дойде "нова" коалиция между червени и зелени!
    Но...
    Задлъжнялостта на Германия е 83% от БВП!
    Корто е точно 20% ПОВЕЧЕ ОТ ИСПАНИЯ!!!
    И до 2020 г. се очаква германския дълг да скочи до 90%! МИНИМУМ!
    Тогава - каква е икономическата обосновка на "план 2050"?
    Ще бъде "строен" със собствени средства?
    Или ще бъде строен с НОВИ ДЪЛГОВЕ???

    Ето защо още отсега се знае, че:
    1. Госпожицата си отива!
    2. Идват на власт социалистите и зелените, които ще КРАДАТ ЕДИН МАНДАТ и ще се МЪЧАТ да докажат, че "план 2050" е изпълним!
    3. Идва НОВ КОЛ (хелмут), който след социалистическите безумия ще ОТПИШЕ ОФИЦИАЛНО "план 2050" като
    Г Р ЕШ К А Т А на столетието!

    Нередност?
  • 7
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 5
    • + 105

    "Данните за декември сочат, че безработицата в Испания, нараснала за пети път, е поставила нов тъжен рекорд - 22.9%. В Германия също имаше рекорд, но в обратната посока – 6.8%, което е най-ниската стойност от обединението на страната. Две толкова различни икономики няма как да следват едни и същи рецепти. И първата трудно ще започне да расте и създава работни места само с бюджетна диета."
    Напротив - и за бедни, и за богати рецептата е една и съща! 1. Балансиран бюджет. 2. Програмно бюджетиране 3. Държавна подкрепа само за структуроопределящи неща - път, интернет, електронно правителство и т.н. (грубо казано, не съм икономист)
    Така и не чух смислена друга рецепта за Гърция. Какво - да се налеят още 100 млд без реформа?
    Какво правите с човек, който има доход от 15000 годишно, а е натрупал дълг за 30000 (за почовки и дрехи, нищо продуктивно, което може да се осребри) последните 10 г-ни? Давате му още? Или трябва да се стяга и 5-10 г-ни да живее 2-3 пъти по-икономично?
    ОК, това е братовчед ми или брат ми. Заедно празнуваме Коледа при нашите. И какво? Да му дам още 15000?

    Нередност?
  • 8
    destino avatar :-P
    destino
    • - 18
    • + 127

    Аз съм за Германия! Харесва ми всичко немско!!!
    И нека пишман финансистите да не ми обясняват, че това което е добре за Германия, не е добре за Гърция, Испания, Италия...

    Формулата е много проста: харчиш толкова колкото изкарваш!
    Искаш много да харчиш, много работиш!
    Друг начин няма, затова майната им PIGS, да си плащат обяда по пълна програма!

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 80
    • + 19

    Те и през 30-те Европа говореше немски и нямаше по нахални от Фюрера и запъртаците около него (Гьоринг изключение, което потвърждава правилото) и Колаборационетата на Франция се мечтаеха в тандем с Германия да реализират "Нов ред в Европа" всичко свърши с катастрофална катастрофа ......
    Сега същата работа, под приказките за нов ред в Европа в икономиката се дава много власт на Меркелица, която по същество си е с манталитета на комкомолска секретарка .......
    Така че европейците, почвайте да си мислете с главата и забравете да говорите на немски, говорете си на вашите си езици.....

    Нередност?
  • 10
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 11
    • + 130

    Почнаха да се материализират страховете на лейди Маргарет Тачър .Обединението на Германия след двадесет години започна да дава плодове .Германия става не само икономически но и политически лидер на Европа. Не намирам нищо лошо в това . Още по добре е когато има за съюзник опита и авторитета на френската дипломация. Англичаните ако можеха да отплуват с острова си към Америка може би щяха да го направят ,но освен че е непотопяем острова е и стационарен .

    Нередност?
Нов коментар