Ислямизира ли се Европа

Aтентатите в Париж и Копенхаген показват провала на интеграцията

   ©  Hannibal Hanschke

Според проучване на фондация "Бертелсман", 57% от германците смятат исляма за заплаха, докато 61% са на мнение, че "тази религия е несъвместима със западния свят", а 40% се чувстват чужденци в собствената си страна. В същото изследване, този път сред мюсюлманите в Германия, се стига до тревожното заключение, че "мюсюлманите второ и трето поколение имигранти са по-религиозни от родителите си".

В книгата си "Силата на разума" италианската писателка Ориана Фалачи пише, че ислямът е нападнал Европа и че онова, което очаква стария континент е "да се превръща постепенно в емирство или ислямска колония". Друг автор, канадецът Марк Стейн, предупреждава, че европейските държави няма да устоят на ислямизацията на живота и настъплението на ислямската култура през 21-и век поради редица причини, от въздействието на културно-доктриналните фактори до убеждението за правото им да наследяват Европа. От друга страна, изследвания сочат, че за да се запази броя на населението в Европа е необходимо да има прираст от 2.1, докато понастоящем тази пропорция е 1.5, което води до намаляване на европейците. На този фон възпроизводството при мюсюлманите се колебае между 2.5 и 3. Сега ЕС се нуждае годишно от 1.6 млн. имигранти, за да запази баланса между работещите и пенсионерите.

Съществуват различни оценки за общия брой на мюсюлманите, живеещи в Европа. Според някои от тях, става дума за около 45 млн. души, от които между 5 и 6 млн. във Франция, и 2-3 млн. във Великобритания. В Барселона броят на мюсюлманите достигна 30% от жителите, в Стокхолм – 20%, в Ротердам и Амстердам – 25%, а в британския Лутън – над 50%. Холандският крайнодесен депутат Герт Вилдерс твърди, че през следващото десетилетие делът на мюсюлманите в Европа ще достигне до 25% от населението. Британският изследовател Кристофър Колдуел пък припомня, че през 2006 г. 57% от новородените в Брюксел са били мюсюлмани с имена като Мохамед, Хамза или Махди. На този фон през 2010 г. Европа преживя демографски спад - макар населението й да се увеличи с 1.4 млн. души спрямо предходната година и по този начин достигна 500 млн.души, в 19 европейски държави това се дължеше на имиграцията.

В научните и политически среди усилено се говори за възникването на "паралелно общество" на мюсюлманските имигранти в западните общества. Неговите членове живеят в съответствие със шариатските норми и традициите си, като се изолират в своеобразни гета в стремежа си да запазят идентичността си. Според доклад на американските служби, озаглавен "Оценка на световните терористични заплахи за САЩ", Европа се е превърнала в притегателен център, използван от джихадистите в атаката им срещу западните интереси. В документа се посочва наличието на екстремистки клетки в рамките на мюсюлманските общности в Европа, които улесняват рекрутирането на терористи и извършването на терористични актове в градове като Вашингтон, Ню Йорк, Берлин, Лондон и др. Швейцарският експерт по тероризма Дорон Цимерман предупреждава Европа, че е заплашена от бомба със закъснител, поради липсата на механизъм, който да се противопостави на ислямския екстремизъм. Атаките във Франция и последната такава - в Дания, показват колко близо е тази опасност.

Европейските джамии – средища на екстремисти

Ислямистките групировки насочват дейността си към посетителите на редица джамии в различни европейски градове. Много от тези храмове са нелегални и не притежават лиценз за религиозна служба. Според доклад на Жил Де Керхов, координатор на ЕС по борбата с тероризма, четири са основните групировки, извършващи подобна дейност: салафитската групировка, Ислямската група на мароканските бойци, групировката "Такфир Уа Дауа" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Доклад на Комисията по сигурността и отбраната на холандския парламент съобщава, че клетките на радикалния ислям се стремят да привличат дори жени в редовете си и да ги наемат за въоръжен джихад. Някои европейски държави, в които има мюсюлмански диаспори или малцинства, предупреждават за опасността от безредици на религиозна почва. Подобно предупреждение отправя и американският експерт по проблемите на исляма Робърт Спенсър, който ръководи организацията "Джихад уоч", специализираща в мониторинг на религиозния експремизъм в света. Според него, напрежението в отношенията мюсюлмани-християни в Европа заплашва с възникването на т.нар. "ислямистки анклави", особено в страни като Албания, Македония и Босна и Херцеговина, чието мюсюлманско население съставя съответно 70%, 30% и 60%. Спенсър предупреждава за обезпокоителни тенденции в мюсюлманските общности в рамките на Европа, сред които са самоизолацията в рамките на религиозно-етнически гета в градските предградия, като например тези в Париж.

Като цяло, европейските държави преминават през период на преосмисляне на политиката си спрямо мюсюлманските имигранти в условията на засилено внимание към радикалния ислям и негативното му влияние върху мултикултурализма и европейските демократични ценности. В този контекст се засилват спекулациите за опасността от "ислямизиране на Европа", които се свързват предимно с демографския прираст на мюсюлманското население на фона на ниската раждаемост сред останалата част от населението.

Основание за подобни прогнози е и засилването на радикализацията сред мюсюлмани, които вдъхновяват от терористични организации като "Ал Каида", ИДИЛ, "Боко Харам" и др. Почти не минава ден без някой европейски политик с висок пост да съобщи за свои сънародници, които се сражават в редиците на "Даиш" (арабското название на ИДИЛ) или на друга джихадистка структура. По думите на Де Керхов, броят на европейските джихадисти нараства постоянно и надхвърля 5 хил. бойци. След завръщането си в Европа, те представляват сериозна заплаха за сигурността, тъй като са придобили нужния опит в извършването на терористични действия.

Самата Ангела Меркел неотдавна сподели с горчивина, че усилията за интеграцията на имигрантите в Германия не са се увенчали с успех. Същото твърди и Дейвид Камерън за Великобритания. Усещането е, че на много места в Европа програмите за интеграция не са постигнали целта си. Това важи дори за Швеция, която доскоро се считаше за държавата, успешно приложила политиката на интеграция на малцинствата си.

Според австрийско проучване от 2010 г., обхванало 500 респонденти от арабско-мюсюлманските общности, 76% от тях се самоидентифицират като мюсюлмани, а не като австрийски граждани. В отговор на въпроса за отношението към държавата Австрия, 79% от респондентите я считат за "враг". Според властите в страната, мюсюлманите там могат да бъдат класифицирани в четири групи - 18% от тях са силно фанатизирани, 27% са привърженици на традиционната религия, 31% - умерени мюсюлмани и 24% - светски настроени мюсюлмани. Общият им брой е около 400 хил. души в страна с 8 млн. обитатели. Според друго изследване, около 45% от австрийските мюсюлмани отказват да се интегрират, при това няма значение дали са представители на първо или трето поколение имигранти, нито коя е страната на произход – Турция, Чечения или някоя арабска държава. Според проучване на американския специалист по тези проблеми и психолог Марк Сигман, в което участвали 400 привърженици на "Ал Каида" от Близкия изток, Източна Азия, Северна Африка и Европа, 85% от респондентите твърдят, че са се радикализирали в Европа, а не в страната си по произход.

Зелената заплаха

Европейските опасения са предизвикани предимно от нарастване на влиянието на ретроградните и салафитските групи в Европа. Тази тенденция се съпътства от засилването на изолационизма и насилствените актове. На салафизма до голяма степен се дължи и влошаването на взаимоотношенията между мюсюлманските имигранти и официалните власти в европейските държави. Заговори се за появата на "зелената опасност", която е изместила "червената опасност", т.е. заплахата от комунизма. Така например, водачът на една групировка, сириец по произход, обяви на неотдавна проведена пресконференция в Брюксел, че целта му е събарянето на светската власт и налагането на шариат в Белгия. Според Филип Девинтер от националистическата партията "Влаамс Беланг", 67 от съществуващите в страната 300 джамии са под контрола на крайни салафитски групи, които набират джихадисти. В Германия салафитска група създаде "шариатска полиция", която се оглави от приел неотдавна исляма немец, патрулиращ улиците, за да налага строгото прилагане на шариата. Това включва налагането на сух режим на посетители на нощни заведения, както и забрана на музиката и на залаганията.

Подобни явления се описват и в британско проучване, което констатира опити за ислямизиране на редица държавни училища в Бирмингам. Мюсюлманите в Tауър Хамлетс край Лондон дори са успели да заменят наименованията на някои улици с ислямски имена. В третия по големина шведски град Малмьо също има сигнали за въоръжени ислямски групи. Същевременно повечето от мюсюлманите в града не владеят шведски, макар и много от тях да пребивават в страната над 20 години. В Дания пък бе съобщено, че в едно от местните училища има само мюсюлмански ученици.

Всичко това води до засилване на анти-ислямските настроения сред европейските общества. В Германия например, всеки осми гражданин заявява готовност да се включи в анти-ислямските шествия, организирани седмично от движението PEGIDA (името е абревиатура на "Европейски граждани срещу ислямизирането на Запада"). В Дания пък Микел Динкер от Датската народна партия протестира срещу изискването в детските градини да бъде забранено приготвянето на свинско месо, тъй като това би означавало обществото да се съобрази с чужди обичаи, което би накърнило "датската идентичност". Във Франция крайнодясната партия "Национален фронт" спечели изборите за Европейски парламент. В Австрия, Великобритания, Чехия, Финландия, Холандия, Унгария националистите са във възход, а техни представители участват както в националните парламенти, така и в Европейския парламент. В Гърция неонацистите от "Златна зора" имат 17 депутати в новия гръцки парламент, въпреки че техният лидер и почти цялото им ръководство са в затвора. В Холандия крайните националисти призовават към принудителното връщане на мюсюлманските емигранти  в родината им, като условие за благополучието на страната.

Франция е страната с най-голямата мюсюлманска общност, поради което и усещането за заплаха е най-силно. Голяма популярност придоби бестселърът на журналиста и писател Ерик Земур "Френското самоубийство", в която той предупреждава за опасността от гражданска война. Решението, което препоръчва, е екстрадирането на 6 милиона френски мюсюлмани. Неотдавна нашумя и последният роман на Мишел Уелбек "Подчинение", в който се разказва за налагането на шариата във Франци през 2022 г. с всичките му "придобивки", между които многоженството и ислямизацията на образованието.

Реакции има и на Острова, където националистическата партия "Великобритания преди всичко" (Britain First) лансира кампания срещу т. нар. "ислямско нашествие". Последваха я и други акции, включващи демонстрации и протести срещу мюсюлманите във Великобритания, християнски патрули в страната и др.

Същевременно според проучване, поръчано от партията на Саркози "Съюз за народно движение", 86% от французите считат, че имигрантите са прекалено много, докато 73% от запитаните твърдят, че в резултат на това се чувстват несигурни. Изследването също така твърди, че се задълбочава културната пропаст между децата на второто и дори третото поколение имигранти от Северна Африка, от една страна, и френското общество – от друга. Според официални данни, "около 1900 от тях се сражават в редовете на ИДИЛ". В самата Франция има над 2 200 джамии, като цели квартали в южната част на страната и в парижки предградия са "зони, свободни от френско присъствие".

Такива нагласи има на много места. Немското списание "Шпигел" цитира изследване, според което 34% от германците са убедени, че се извършва "ислямизация на Германия". Проучване на "Галъп интернешънъл", чиито резултати бяха обявени на неотдавна проведеният икономически форум в Давос разкри, че в Европа 52.1% от анкетираните се обявяват за ограничаването на потоците от имигранти мюсюлмани, срещу само 7.5%, който нямат нищо против тях. Европа очевидно има проблем. Но още няма решение.

* Мохамед Халаф е иракски журналист, кореспондент на кувейтския вестник Al Watan

94 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 19
    • + 34

    "18% от тях са силно фанатизирани, 27% са привърженици на традиционната религия, 31% - умерени мюсюлмани и 24% - светски настроени мюсюлмани."

    т.е. 18 процента не са разбрали правилно какво пише в Корана, въпреки че се връщат към него, 27 процента не е ясно в какво вярват, 31 процента са "обикновени", сиреч, отдалечаващи се от Корана мюсюлмани и 24 не са мюсюлмани.

    и сега някой да каже какво прави всичките - "фанатизираните", привържениците на "традиционната религия", "умерените мюсюлмани" и "светските мюсюлмани" - мюсюлмани.

    Нередност?
  • 2
    marsena avatar :-@
    marsena
    • - 7
    • + 139

    "Но още няма решение."

    Не само решение няма, но безпроблемно продължава масовата инвазия в Европа, подпомагана активно от самите държави. Явно мисълта за пенсиите на сегашните европейци, ще изяде главите на внуците им, но какво от това, важно е сегашните пенсионери да са доволни.
    От това по-голямо малоумие и цинизъм едва ли има.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 174

    Западната цивилизация е жертва на собственото си високомерие. Бившите имперски столици са претъпкани с емигранти второ-трето поколение и чисто нови от старите колонии.
    Лондон гъмжи от пакистанци и индийци, в Париж ще предпочетат да назначат алжирец с френски паспорт пред българин, член на ЕС. Берлин се задъхва от турци, които и пет поколения още да живеят там няма да се интегрират в германското общество. Италия е наводнена от либийци, тунизийци.
    Чужденците са презирани от местните, подхвърляна им е най-долната работа, интеграцията е формална.
    Наскоро четох разказа на български лекари, установили се в град в Южна Франция, които разказваха за системата за интегриране на децата на чужденците: детска градина, общинско училище. И се учи най-необходимото - говоримия френски и елементарна граматика. Но ако не продължиш с допълнителни уроци, няма как да отидеш по-нагоре. А емигрантите нямат средствата за това и децата им остават да попълват масата аутсайдери.

    Между другото с много подобен проблем е крайно време да се заеме и българското общество - гетовизацията на циганското население. От година на година то става все по-неспособно да се включи в обществените процеси - без образование, без трудови навици, с вече генно предаваното чувство, че "държавата трябва да дава".
    Милионите, пръснати за т.н. "ромско включване" отидоха по циганските баро и политическите им покровители.

    Продължава ли българското общество да си държи главата в пясъка, скоро ще се сблъска освен с растяща циганска битова престъпност и с местен ислямски тероризъм. ДПС по свои си причини усилено ислямизира компактни цигански маси.
    Трудно ли е да съберете на едно място: мизерия+обществено презрение+ислям и да прогнозирате какво може да се случи?

    Просто е - вривоопасна антисистемна бомба.

    Нередност?
  • 4
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • - 14
    • + 112

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Не мога да ти дам нито плюс, нито минус, понеже с повечето неща съм съгласна, но с някои не. Например за това, че българите сме "презирали" циганите. Това отношение на българите към тях е от годините след 89-а, защото те самите са си такива, просто соцът ги е държал изкъсо. Но те от векове живеят в Европа, никога не са се интегрирали, защото не са и искали. За отношението на хпрата към тях има причина. Те не могат да се интегрират. Трябва просто да се държат изкъсо, така и темповете им на размножаване ще се стопират.
    Отделно, не знам как е във Франция, но в Германия всички имат равни възможности да учат и да се развиват, независимо от произхода им. А имигрантите тук не са от най-ученолюбивите. За което отново не са виновни германците. Освен това германците са толкова промити с мнимата им вина за холокоста, че голяма толерантност пада, стигаща до абсурдни измерения понякога.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 61
    • + 37

    До коментар [#4] от "sophia_gr":

    Плюсовете и минусите във форума не се отразяват на самочувствието ми :)

    В няколко изречение вие развихте една стряскаща расова теория. Сравнихте циганите с животните, които трябва да се държат изкъсо...
    Това не ви ли напомня за отношението на нацистите към евреите?
    Не ви ли напомня за апартейда в ЮАР? Или за тоалетните само за "черни" в САЩ преди 60-те?
    Ще ви разкажа една потресаваща история. Сега известната джаз певица Били Холидей си отива през 1959 г от този свят след травми, получени при автомобилна катастрофа. Закарана е в болница "за бели" , където отказват да я приемат. Докато я карат в най-близката болница "за черни", тя умира.
    Пуснете си, моля, нещо нейно от ютюб и ще се уверите, че е била човешко същество...

    Между другото, имам приятели с известна и голяма фирма за хидроизолации. Там работят само цигани! Работят на машини, изработват прецизни детайли, шофират, работят на покри

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 32
    • + 48

    До коментар [#4] от "sophia_gr":

    извинете - прекъсна:
    ..работят на покриви.

    Често пътувам в Гърция. Там цигани има. Но на външен вид не бият на очи като българските. И през ум не им минава да крадат капаци на шахти или да просят. Обикалят с фургончета - кантини - и продават сандвичи, безалкохолни напитки, ядки.

    Обществото трябва да направи усилие да интегрира малцинствата. Не се мамя, че след 10 г ще има 5 цигани-акадамици, но поне да пращат децата си на училище.

    Нередност?
  • 7
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • - 22
    • + 86

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Цитат: "В няколко изречение вие развихте една стряскаща расова теория. Сравнихте циганите с животните, които трябва да се държат изкъсо...
    Това не ви ли напомня за отношението на нацистите към евреите?
    Не ви ли напомня за апартейда в ЮАР?"

    Първо, семитите са нашата раса, отношението към тях в Германия по времето на Третия райх е било продиктувано от съвсем други причини, не от "расови". Не излизайте с левичарските обивнения, които се свършват с "расизъм" и "фашизъм" и всико спада към тези две понятия.
    Да, циганите трябва да се държат изкъсо, досега целият опит това показва, няма доказателства, че друго действа. Трябва да се нучат на работа. Ако има някои, които го правят, то те са изключението.
    За ЮАР не ми говорете, погледнете след падането на Апартейда в каква свинщина се е превърнала тази държава, в която човек вече не може да излезе спокоен пред вратата си. Ако не бяха полезните и изкопаеми, щеше и икономически да се превърна в гето. Да посочваш фактите не е расизъм. Не съм казала "негрите и циганите са животни", но за левите всеки факт, който противоречи на разбиранията им, е наказуем. Просто различните култури са несъвместими, всяка е със своите порядки. Да прозреш това не е расизъм.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 28
    • + 21

    До коментар [#7] от "sophia_gr":

    Аз се отнасям с уважение към тезите ви, макар да са настрана от моето разбиране.
    Не мога да осмисля, обаче, защо в каквито и дебати да попадне, човек добавя към доводите си и квалификации към опонента? Къде съзряхте "ляво", "левичарско" и т.н. в разсъжденията ми, че едни човешки същества трябва да се отнасят с търпимост към други човешки същество с друго възприятие към света, когато са принудени да живеят заедно?

    Бил съм в ЮАР и напълно се съгласявам, че там тогава беше страшно дори да ходиш по улицата.

    Нередност?
  • 9
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • - 6
    • + 54

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Извинявам се, не съм искала да изглежда, че квалификациите ми са лично към Вас, те са заради това, че малко наизуст наричахте констатациите ми "расистки", а това е точно същият метод, който използват и левите, когато говорим.
    Вие споменавате търпени, а според мен ние сме свръх търпеливи и доказателство за това е, че тези "други човешки същество с друго възприятие към света" са ни се качили на главата и дори вече се подрусват отгоре.

    Нередност?
  • 10
    patsis avatar :-|
    Patsis
    • - 2
    • + 10

    Статията е превеждана с Гугъл-преводач. "Прираст" от 2,1 /1,5;2,5-3/ - когато става дума за "тотален коефициент на плодовитост" = "коефициент на сумарна раждаемост".

    Нередност?
Нов коментар