Източна Европа предупреждава Камерън за правата на имигрантите

Британският премиер потвърди намерението си да предоговори условията за членството на страната в ЕС

Камерън често говори срещу "социалния туризъм" в Обединеното кралство
Камерън често говори срещу "социалния туризъм" в Обединеното кралство
Камерън често говори срещу "социалния туризъм" в Обединеното кралство    ©  Reuters
Камерън често говори срещу "социалния туризъм" в Обединеното кралство    ©  Reuters

Източна Европа предупреждава Дейвид Камерън да не нарушава "неприкосновените" права на работещите имигранти, пише Financial Times. Избраният за нов мандат британски премиер се готви да предоговори условията за членството на Обединеното кралство в ЕС. И докато изборната му победа миналия четвъртък беше посрещната позитивно в Европа, то традиционните британски партньори на Изток вече се подготвят да защитават правата за свободното придвижване на хора в ЕС.

"Те не могат да бъдат пипани", казва словашкият министър по европейските въпроси Петер Яворчик. Според унгарския министър по европейските въпроси Шаболч Такаш свободното движение е едно от най-големите постижения на ЕС. "Не ни харесва, когато унгарските работници са наричани имигранти. Те са европейски граждани, които имат свободата да работят в други европейски страни", твърди той. Полският министър по европейските въпроси Рафал Трасковски заявява: "Готови сме да седнем и да говорим за това какво трябва да се реформира, но когато стане въпрос за имиграцията, нашите "червени линии" са добре известни".

Обтегнати отношения

В миналото Великобритания смяташе страните от Централна и Източна Европа за естествени съюзници, но връзките се обтегнаха през последните години заради твърдата позиция на Камерън по отношение на имиграцията. В понеделник бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу коментира, че принципът на свободно движение на хора не може да бъде нарушаван, но британският премиер "има право" за това, че иска да спре "някои нарушения на нашата система за социална сигурност" от страна на работещи имигранти. По думите на Барозу, ако Камерън подходи към предоговарянето на условията с позитивизъм, ще бъде възможно да има "добър разговор" с другите европейски лидери. "Тонът е много важен", каза той.

Камерън иска да договори "нова сделка" за Великобритания в ЕС, която след това да подложи на референдум за членството на страната в съюза до 2017 г. Настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: "Готов съм да работя с вас, за да постигнем справедлива сделка за Обединеното кралство в ЕС." Но прогнозите са за малки евентуални промени в европейските договори.

Камерън обаче е под натиск да осигури добра сделка, тъй като, ако не успее, според консервативния депутат Дейвид Дейвис над 60 негови колеги поддържат излизането на Великобритания от съюза.

"Неприкосновени" права

Според Трасковски Полша като много други европейски страни е склонна да помогне, но има своите граници: "Стратегическите ни интереси са да запазим Великобритания в ЕС. Но това не означава, че ще се съгласим с всичко. Конкуренцията и вътрешният пазар са неприкосновени, както и свободното движение", казва той.

В предизборния си манифест Камерън обеща четиригодишен изчакващ период за работещи имигранти, искащи помощи от Великобритания. Тази мярка ще изисква промяна в европейските договори и единодушната подкрепа на всички 28 членки на ЕС, докато източноевропейските страни се противопоставят на всичко, което би могло да бъде дискриминиращо срещу техните граждани.

Консерваторите подемат борба с избягването на данъци

Управляващите консерватори ще засилят усилията си в борбата с избягването на данъци, включително чрез мерки за автоматична обмяна на информация с чуждестранни данъчни органи. Всички основни британски партии обещаваха в предизборните си кампании да съберат допълнителни милиарди паунди всяка година от хора, които не плащат своя "справедлив дял". Но въпреки че лейбъристите имаха по-висока заложена цел, именно правителството на Дейвид Камерън имаше значителни успехи в тази сфера през последните години. Сега то планира да направи повече, като в комбинация с предстоящите реформи смята да събира допълнителни 5 млрд. паунда на година до края на мандата си.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    space35 avatar :-|
    space35
    • - 1
    • + 4

    Последните избори във Великобритания са показателни за недъзите на мажоритарните избори - консерваторите със 75% неодобрение в страната, ще сформират еднопартиен кабинет, неотчитащ мнението на 3/4 от гласувалите избиратели. Като чели най-справедлива се очертава германската смесена избирателна система където половината депутати се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално.

    Нередност?
  • 2
    petrich123 avatar :-|
    Благовест Чопаков
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "space35":

    На Германия всички и е по-добре, ако питаш мен.

    Нередност?
Нов коментар