Защо британските избори изненадаха социолозите

Никой не предвиди, че консерваторите биха могли да управляват сами

Специализираният уебсайт fivethirtyeight.com обяснява, че разминаването между прогнозите и резултата, както се случи на парламентарните избори в четвъртък, далеч не е безпрецедентно, и припомня няколко почти идентични случая. През 1974 г. консерваторите се представят с 5.9 процентни пункт по-добре, отколкото в проучванията. През 1997 г. преднината им е 5.7 пункта, а през 2001 – отново 5.9. Най-голямото разминаване между прогнози и резултати е през 1992 г. - цели 9.4 пункта.

Пазарите например бяха по-уверени в доброто представяне на торите, отколкото социолозите. Никой обаче не предвиди, че консерваторите биха могли да управляват сами.

Защо прогнозите се оказаха толкова далеч от реалността – липса на късмет или прекалена увереност на експертите. Второто е най-простото обяснение, коментира Нейт Силвър от fivethirtyeight.com. Проблемът обаче се корени и в това, че трябва да се предвидят не само процентите, но как те ще се трансформират в места в парламента.

Според избирателната система във Великобритания победителят във всеки избирателен район печели депутатското място за съответния район, а останалите кандидати не печелят нищо. Така малките партии не са представени в парламента или ако са представени, е скромно, дори и да имат значителен дял избиратели в страната.

Затова при лейбъристите се получи следният феномен – те получиха повече подкрепа в избирателни райони, където тя не им помага особено, и съответно загубиха подкрепа, където това се оказа решаващо, за да изгубят и съответното депутатско място. Торите пък спечелиха места за сметка на либералдемократите, които преживяха смазващо поражение.

Това означава, че грешките в прогнозите за местата са били значително по-големи от тези в прогнозите за дела на подкрепата.

И все пак социолозите трябваше да предвидят, че съществува по-голяма възможност за резултат като този, коментира Силвър.

Проучванията не само във Великобритания, но и в други държави, изглежда, стават все по-трудни, тъй като става трудно да се достигне до представителна извадка гласоподаватели. Това означава, че експертите трябва да предвиждат по-голяма допустима грешка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала
    • + 4

    Защото чистата мажоритарна система в един тур дава такива отклонения. Там голяма роля играе личността на кандидата,а партията дава само фона.
    Тук тази система е напълно отречена от различните му "- лози"- политолози, социолози. И е ясно защо. Защото управляващият мутрополитически елит ще бъде изметен,а - лозите ще останат без пари,щото те освен да обслужват единия или друг клан на мутроолигархията, друго не могат.

    Нередност?
Нов коментар