🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пълен паритет преди изборите във Великобритания

Референдумът за излизане от Европейския съюз е основна тема и за консерватори, и за лейбъристи

Коалиционните преговори вече започнаха    ©  Reuters

Управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи са с изравнени позиции преди парламентарните избори във Великобритания на 7 май, като според социологическите проучвания и двете партии вземат по около 34% от гласовете. Това прави вота един от най-несигурните от десетилетия, пише Financial Times. До 2010 г. обикновено се стигаше до ясно парламентарно мнозинство от страна на една от двете основни партии. Сега прогнозите са за нова коалиция или за правителство на малцинството.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще изпълни обещанията си за референдум за членството в ЕС, дори ако консерваторите не спечелят мнозинство. Лейбъристкият лидер Ед Милибанд пък прави планове да сформира правителство на малцинството и да стане премиер дори ако завърши на второ място, благодарение на очакваната подкрепа на Шотландската национална партия (SNP), която вероятно ще спечели с голяма преднина в Шотландия.

Инвеститорите са обезпокоени

Инвеститорите смятат, че влиянието върху пазарите ще бъде напълно ясно, след като се сформира ново правителство, което вероятно отново ще бъде коалиционно в една система, в която еднопартийното управление доскоро беше норма. Според анализ на Reuters опасенията са, че евентуално слабо правителство ще се справи трудно с големия британски бюджетен дефицит и дефицита по текущата сметка. Бизнесът се притеснява и от обещания от консерваторите референдум за ЕС.

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на страната се е забавила до 0.3% през първите три месеца на 2015 г. в с сравнение с последното на миналата година, което отново поставя темата като централна преди изборите. Това се разглежда като удар по Камерън, който базира кампанията си върху възстановяването на икономиката, и сега може да бъде използвано от лейбъристите.

Според Financial Times партията на Камерън вече е планирала разговори със сегашния си коалиционен партньор – проевропейските либералдемократи, ако спечели най-много места на 7 май. Премиерът заяви, че плановете му за референдум до 2017 г. са гарантирани: "Няма да ръководя правителство, което няма да проведе допитването", коментира той.

Лидерът на либералдемократите Ник Клег намекна, че ще позволи провеждането на референдум в замяна на изпълнение на основните искания на неговата партия като повече разходи за училищата и здравеопазването и "по-справедлив" план за намаляване на бюджетния дефицит.

Според прогнозата на Financial Times партията на Камерън ще спечели 274 места в парламента, а на Милибанд – 270, което е по-малко от необходимите 325 за мнозинство. Така и двете партии ще трябва да разчитат на подкрепата на други формации. Ако консерваторите станат най-голямата партия след изборите, те вероятно ще проведат разговори с либералдемократите и със северноирландската DUP, която иска повече публични разходи за Северна Ирландия. Очакванията са преговорите да започнат още на следващия ден след изборите, но дори с подкрепата на тези две партии консерваторите могат да не постигнат мнозинство.

Необходима подкрепа

От SNP, които се обявяват против мерките за икономии и искат да се премести флотът от ядрени подводници от Шотландия, заявиха, че ще помогнат на Милибанд в похода му към властта и ще попречат на Камерън да остане премиер, в случай че никоя партия няма мнозинство. Формацията набра инерция след миналогодишния референдум за независимост в Шотландия, който изгуби с 45 на 55%.

Милибанд, който е против референдума за членството в ЕС, изключи всякаква формална сделка със SNP, но може да разчита на това, че шотландските националисти няма да гласуват против лейбъристко законодателство. "Сформираш правителство, ако имаш доверието на парламента", казва пожелал анонимност лейбъристки представител.

Близките резултати означават, че и Камерън, и Милибанд ще се потопят изцяло в последния рунд на кампанията през оставащите дни. Но това може да ги изтощи физически точно преди следизборните коалиционни сметки.